Raed Arafat, declarații de ultimă oră: „Vama Veche poate fi băgată în carantină!”

Publicat: 18/07/2020 | 11:22
Raed Arafat, declarații de ultimă oră: „Vama Veche poate fi băgată în carantină!”

Raed Arafat a vorbit astăzi despre evoluția pandemiei pe teritoriul României. Secretarul de stat a explicat ce se va întâmpla cu Vama Veche. 

Centrul de comandă coordonat de Raed Arafat a făcut o analiză a localităților care au cel puțin un caz de Covid-19 raportat în decurs de 14 zile. 

Secretarul de stat în MAI a vorbit despre măsurile care ar putea fi luate în curând în localitățile în care virusul începe să se răspândească foarte mult.

„Acolo se face o analiză pe zonă. Se ia procentul celor pozitivi la populația zonei respective, se ia răspândirea, se iau și alte criterii – complianța populației cu măsurile de protecție, mai multe chestii pe care le analizează în mod normal DSP-ul, Comitetul județean pentru situații de urgență și trebuie să le avizeze Institutul Național de Sănătate Publică până se emite ordinul de izolare a zonei sau de luare a unor măsuri în zonă. S-ar putea, la nivel local, să se ia măsuri mergând de la închiderea parcurilor la interdicția (circulației – n.r.) pe anumite zone și toate aceste aspecte care pot limita contactul și pot crește distanța. Orice poate să se întâmple, pe un plan zonal, inclusiv închiderea teraselor, pentru limitarea răspândirii”, a explicat Arafat, la Digi24.

„Se poate face o carantină totală!”

Întrebat dacă o astfel de localitate poate fi băgată în carantină, medicul a răspuns: „Da! Și în condițiile noii legi se poate face o carantină zonală”.

„De fapt, la Vama Veche se întâmplă transmiterea, dar manifestarea bolii, după câteva zile, apare la om acasă, când ajunge la el acasă”, a punctat Arafat.

„Controale și respectarea regulilor, la acest moment. Și asta se face, au început controale din ce în ce mai dese, astăzi exact acesta a fost scopul videoconferinței cu premierul: să se intensifice cât mai mult controalele pe respectarea regulamentelor care sunt impuse, pentru că asta este soluția, în final”, a mai spus secretarul de stat.