Sute de cazuri de „gură-mână-picior” în creșele și grădinițele dintr-un oraș mare din România. Boala nu are tratament, iar copiii trebuie izolați

Publicat: 01/07/2022 | 19:17

Boala gură-mână-picior este o infectie produsă de enterovirusuri și se transmite pe cale aeriană și prin atingere de obiecte contaminate. Cei contaminați dezvoltă în cavitatea bucală, pe palme și tălpi vezicule dureroase. Boala nu are tratament, iar copiii trebuie izolați. Iată unde s-au înregistrat cele mai multe cazuri!

Categoria de vârstă 1-3 ani este cea mai predispusă la contaminarea cu această boală. Astfel, în doar 30 de zile au fost înregistrate 107 cazuri în creșele din Cluj:

Vezi și: CE ÎNSEAMNĂ CÂND VISEZI CĂ EŞTI BOLNAV. CE SPUNE ASTA DESPRE RELAŢIA CU PERSOANELE IUBITE, CARE E LEGĂTURA CU AFACERILE

„În creșele din județul Cluj au fost înregistrate 107 cazuri în ultimele 30 zile, categoria de vârstă 1-3 ani. În grădinițele din județul Cluj au fost înregistrate 31 cazuri în ultimele 30 zile, categoria de vârstă 3-6 ani”, a declarat Mihai Moisescu, director DSP Cluj, pentru monitorulcj.ro.

Potrivit specialiștilor, pentru boala ”gură-mână-picior” nu există un tratament specific și nu se transmite la sau de la animale de companie sau alte animale. Virusul dispare dupa 7-10 zile.

Simptomele bolii ”gură-mână-picior”

Acestea apar, de obicei, sub forma unor pete mici roșii, frecvent în jurul și în gură, pe gingie, limbă și interiorul obrajilor, care apoi se transformă în vezicule (bășici) foarte dureroase.

Vezi și: ALINA PUȘCAȘ A SUFERIT DE ACEEAȘI BOALĂ DE CARE SUFERĂ ȘI CÂNTĂREAȚA ADDA. VEDETA DE TELEVIZIUNE A FOST MUȘCATĂ DE O CĂPUȘĂ

  • febra este primul simptom care apare.
  • disconfort la nivelul gatului.
  • stare de rau.
  • leziuni dureroase (asemanatoare blisterelor) pe limba, gingii, in interiorul obrajilor: blisterele si eruptiile caracteristice apar la 1-2 zile dupa ce se manifesta febra. Cei mai multi copii au asemenea leziuni dureroase la nivelul gurii (3).
  • eruptie cutanata pe talpi, palme si uneori fese.
  • iritabilitate.
  • pierderea poftei de mancare: leziunile de la nivelul gurii pot face dificila alimentarea. De aceea, este nevoie sa te asiguri in cazul unui copil ca acesta primeste suficiente lichide si substante nutritive

Ca metodă de prevenție, specialiștii recomandă spalarea pe maini ori de cate ori este nevoie, dezinfectarea suprafetelor comune și izoleaza persoanele bolnave.