Teoria care contrazice tot ce știam până acum. Redeschiderea școlilor nu va duce la o creștere a numărului de cazuri de COVID-19

De: T.S
Publicat: 22/05/2020 | 12:13

Un nou studiu publicat joi de către Departamentul de Epidemiologie și Biostatistică din cadrul Institutului Karolinska din Suedia contrazice tot ce se știa până acum despre pericolul infectării copiilor cu noul coronavirus dacă școlile s-ar deschide.

Oamenii de știință au reușit să dovedească că întoarcea copiilor în unitățile de învățământ nu le crește șanse de îmbolnăvire, ba din contră. Cei mici au șanse puține să ia COVID-19 de la școală sau să le transmită virusul părinților.

„Marea majoritate a copiilor nu se îmbolnăvesc foarte tare din cauza COVID-19, iar cazurile de decese sunt extrem de rare. Principala preocupare este aceea de a-i proteja pe cei care ar putea muri din cauza acestei boli, iar aceștia sunt persoanele în vârstă și persoanele de vârstă medie cu factori de risc precum obezitatea sau diabetul”, a declarat profesorul Jonas Ludvigsson, coordonatorul studiului, potrivit Express.co.uk.

Acesta a mai declarat că în Suedia aproximativ un milion de elevi merg zilnic la școală și, cu toate acestea, nu au existat focare de COVID-19 în școli. El a adăugat că acest lucru demonstrează faptul că cei mici nu transmit în general această boală.

Alți specialiști au aceeași părere

Totodată, Asociația Medicală Britanică a anunțat și ea recent că recomandă redeschiderea școlilor din Marea Britanie. Grupul de Consiliere Științifică privind Situațiile de Urgență din Regatul Unit (SAGE) urmează să anunțe vineri, 22 mai, măsurile pe care le recomandă Guvernului în legătură cu relaxarea treptată a restricțiilor începând cu 1 iunie.

Ministrul britanic al Educației, Gavin Williamson, s-a confruntat recent cu proteste ale sindicatelor profesorilor după ce a anunțat că ia în calcul redeschiderea instituțiilor de învățământ. Unii dintre profesorii din această țară au avertizat că ar putea să refuze să se întoarcă la catedre.

„Este vorba despre echilibrarea riscurilor. Copiii nu ar trebui să stea acasă și să lipsească de la școală pentru o perioadă atât de îndelungată”, declara recent dr. David Nabarro, de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Peste cinci milioane de persoane au fost infectate la nivel mondial cu noul tip de coronavirus până în prezent, potrivit Universității Johns Hopkins.