TOP soliști români care au avut probleme cu corzile vocale! Au trecut prin operații grele și tratamente dificiale pentru a-și salva carierele

Publicat: 01/11/2022 | 18:00

Pentru un cântăreț, vocea va fi întotdeauna cel mai prețios instrument. Spre deosebire de ceilalți muzicieni, soliștii, atunci când au o problemă, trebuie să lase totul deoparte pentru a se trata, glasul lor fiind de neînlocuit. Cu această situație s-au confruntat și mulți artiști români, unii dintre ei ajungând chiar să se opereze, pentru a-și putea continua cariera. CANCAN.RO vă prezintă povestea deloc plăcută a unor celebri cântăreți care s-au confruntat cu probleme.

Corzile vocale sunt două pliuri înguste de mușchi, situate în interiorul cutiei vocale. Când acestea vibrează, produc sunete și reglează tonul vocii, prin vibrație. În momentul în care aceste pliuri se deteriorează, ca urmare a efortului, a unor infecții sau a unor excrescențe, poate fi nevoie de intervenție chirurgicală.

Cei care înțeleg cel mai bine importanța corzilor vocale sunt cântăreții. Solicitându-și vocea mai mult decât o persoană care nu cântă, prin repetiții și concerte, artiștii ajung în situația în care leacurile tradiționale nu mai funcționează. Atunci, apelează la medic și, în cele mai grave cazuri, chiar la operație.

Vedete din România care s-au confruntat cu probleme la nivelul corzilor vocale

GEORGIANA LOBONȚ

În noiembrie 2019, Georgiana Lobonț (28 de ani) a fost diagnosticată cu polip pe coarda vocală din partea stângă, după un control de rutină. De frică să nu-și piardă vocea, a apelat la renumitul medic care i-a tratat pe Michael Jackson și pe Celine Dion. Intervenția chirurgicală a avut loc la Paris. (VEZI DETALII AICI)

Operația la corzile vocale a costat-o pe Georgiana Lobonț 6.000 de euro, sumă la care s-au adăugat și cheltuielile de transport, medicamentele și cazarea în Paris. În total, cântăreața a cheltuit aproximativ 13.000 de euro pentru a-și putea recupera vocea.

Două săptămâni după ce avut loc procedura, artista nu a avut voie nici măcar să vorbească. Comunica doar prin semne cu soțul său, Rareș. Timp de două luni a luat un tratament medicamentos, prescris special de reputatul doctor, dar a și stat departe de scenă pentru o perioadă de trei luni.

Georgiana Lobonț a trecut cu bine peste operație. (Sursa FOTO: CANCAN.RO)

ELENA MERIȘOREANU

În iulie 2018, Elena Merișoreanu a fost la o nuntă care a avut loc lângă Baia Mare, unde și-a forțat vocea pentru a putea acoperi orchestra. După o oră, s-a văzut nevoită să discute cu organizatorii și să coboare de pe scenă pentru că era extrem de răgușită.

Elena Merișoreanu (75 de ani) a ajuns la medicul specialist, unde a depistat că avea doi noduli la coarda stângă. Chirurgul care a operat-o este același care s-a ocupat, în anul 2016, de Dan Bittman. Artista a fost internată în spital o săptămână, timp în care nu a avut voie să-și folosească deloc vocea. După externare, a ținut un tratament adjuvant cu vitamine, aerosoli și exerciții fonetice. (DETALII AICI

Mai bine de o lună de la intervenția chirurgicală, Elena Merișoreanu nu a avut voie să susțină spectacole, fiind în repaus vocal total. Cântăreața de muzică populară a fost nevoită să-și amâne patru concerte.

Elena Merișoreanu, una dintre cele mai cunoscute artiste de muzică populară (Sursa FOTO: Facebook)

RALUKA

Alexandra Raluca Nistor (32 de ani), cunoscută sub numele de Raluka, a fost la un pas să-și piardă vocea în anul 2017. De patru ani simțea că nu mai poate să cânte ca înainte și că nu mai ajungea la notele înalte.

Artista a făcut o pauză vocală totală timp de două săptămâni, dar problema nu a trecut de la sine. Ca urmare, a mers la medicul specialist. Doamna doctor a decis să o opereze de urgență pe cântăreață. Două săptămâni de la intervenția chirurgicală, fosta jurată de la „SuperStar România” nu a avut voie să vorbească. Trei săptămâni după aceea, avea voie să repete maximum două piese pe zi.

După operația care a avut loc în mare secret, fosta concurentă de la „Splash! Vedete la apă” a stat departe de scenă timp de patru luni. (VEZI ȘI: RALUKA, nevoită să se opereze de urgenţă:,,Nu sunt foarte bine‘’)

Raluka s-a confruntat cu probleme grave la nivelul corzilor vocale (Sursa FOTO: Instagram)

FLORIN SALAM

În anul 2014, Florin Salam (43 de ani) a fost la un pas să-și piardă vocea. Manelistul a făcut o laringită acută, respectiv o infecție importantă la nivelul corzilor vocale. „Regele” a fost internat în spital, dar situația s-a remediat fără intervenții chirurgicale.

Florin Stoian, cunoscut sub numele de Florin Salam, a fost nevoit să-și anuleze concertele de la Iași, Chișinău și Timișoara, din moment ce a avut o pauză vocală de patru luni. În primele două săptămâni de tratament, cântărețul nu a avut voie să vorbească sub nicio formă. (DETALII AICI)

Problema cu care s-a confruntat manelistul a fost atât de gravă încât Florin Salam a plecat, alături de Roxana Dobre, la o clinică din Italia, unde s-a internat pentru un tratament de recuperare.

Florin Salam a fost la un pas să-și piardă vocea (Sursa FOTO: Instagram)

DAN BITTMAN

La data de 3 octombrie 2012, Dan Bittman (60 de ani) a fost operat la gât din cauza unui hematom, într-o clinică din Viena. Problema era că solistul trupei Holograf era în risc de accident vascular din cauza unei stenoze la nivelul arterei carotide.

Intervenția chirurgicală l-a pus în postura în care nu a avut voie să cânte luni bune. Cazul lui Dan Bittman a fost trimis inclusiv la Harvard de către un profesor român.

După intervenție, solistul de la Holograf a rămas cu o cicatrice vizibilă și a fost nevoit să urmeze un tratament specific și să țină regim alimentar. Pe data de 7 martie, artistul s-a întors pe scenă, cu vocea refăcută în proporție de 95%.

Dan Bittman s-a întors pe scenă după operația dificilă din Viena (Sursa FOTO: Facebook)

(VEZI ȘI: Absolut incredibil! Cum i-a revenit vocea lui Dan Bittman cu un medicament de 5 lei, după operaţia de mii de euro de la Viena)

TUDOR CHIRILĂ

În anul 2015, Tudor Chirilă (48 de ani) a fost diagnosticat cu un hematom în gât, care era aflat în apropierea corzilor vocale. Din luna februarie, a pus „stop” carierei, pentru investigații medicale. După ce medicii din România i-au sugerat să se opereze, solistul trupei VAMA s-a dus în Belgia pentru a cere părea specialiștilor.

La vremea aceea, antrenorul de la „Vocea României” a scăpat doar cu tratament și mai bine de trei luni de pauză vocală. Soarta nu a fost la fel de blândă cu Tudor Chirilă și anul acesta, când s-a operat de urgență în Hamburg, Germania, în luna septembrie. Problema, după cum a mărturisit artistul, a fost un edem de pe corzile vocale.

Tudor Chirilă se confruntă, din nou, cu probleme la nivelul corzilor vocale (Sursa FOTO: Facebook)

(NU RATA: Tudor Chirilă, operat de urgență în Germania. Ce a pățit cântărețul)

Ce presupune o intervenție chirurgicală la nivelul corzilor vocale

Intervențiile chirurgicale de acest tip se efectuează în momentul în care corzile vocale prezintă excrescențe. În această categorie se numără: polipi, tumori și noduli, elemente care trebuie îndepărtate, pentru a reasigura funcționarea normală.

Chirurgia corzilor vocale se poate face în două moduri: direct, prin efectuarea unei incizii la nivelul gâtului sau indirect, printr-un tub introdus în gură, apoi în gât. Indiferent de varianta pe care o alege medicul chirurg, intervenția se realizează sub anestezie generală, respectiv când pacientul este adormit complet.

Procesul de excizie a excrescențelor, de operație a elementelor anormale de pe corzile vocale, se efectuează cu ajutorul laserului sau cu instrumente endoscopice lungi și înguste.

(CITEȘTE ȘI: Veste dramatică pentru Shakira! Ce i-au transmis medicii)

La ce riscuri s-au expus cântăreții care au trecut prin procedură

Indiferent dacă aleg prima sau cea de-a doua variantă de operație, riscurile rămân relativ aceleași. Pe termen scurt, complicațiile pot fi: dificultate în respirație, sângerări, răgușeală și chiar situația în care medicul le poate ciobi, din greșeală, dinții.

Poate unul dintre cele mai triste aspecte este acela că artiștii care aleg procedura, dar nu au un medic suficient de competent, se pot trezi în situația în care să le fie afectată calitatea vocii, fapt care ar putea duce chiar și la sfârșitul carierei.

Chiar și în perioada de după operație, artiștii nu pot să stea complet liniștiți. Motivul este acela că, pe termen lung, se pot afla în situația în care nu reușesc să-și recupereze complet vocea. În acest caz, ar putea avea nevoie de alte intervenții pe viitor. De asemenea, există și riscul de a rămâne cu cicatrici inestetice, cum este și cazul lui Dan Bittman.

(NU RATA: SOC! Dan Bittman nu trebuia sa sufere o interventie chirurgicala: „M-am operat ca fraierul”)

Dan Bittman a rămas cu o cicatrice pe gât, după operație (Sursa FOTO: Facebook)

Ce regim au avut vedetele după operație. Reguli stricte pentru cei care și-au operat corzile vocale

După intervenția chirurgicală, artiștii trebuie să respecte cu sfințenie măsurile stabilite de medic, pentru a nu-și pierde calitatea vocii. Printre cele mai importante reguli, se numără repausul vocal complet, mai ales în primele zile de după operație.

Cântăreții care au trecut prin procedură nu au avut voie nici măcar să șoptească, timp de minimum cinci zile. Concertele vor fi, bineînțeles, puse pe „pauză” pentru o perioadă stabilită de medic. Aceasta poate varia, în funcție de gravitatea cazului.

În perioada post-operatorie, soliștii sunt sfătuiți să mănânce și să bea mai multă apă decât de obicei, pentru a menține laringele hidratat.

Pe lista lucrurilor strict interzise pentru cântăreți este fumatul. După ce și-au operat corzile vocale, nu au voie nici măcar să stea în preajma celor care fumează. În plus, le este strict interzis să consume băuturi alcoolice.

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la pont@cancan.ro, să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.

Luciana Polite
Luciana Polite este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din București. A urmat apoi studii universitare de masterat, „Modele de comunicare și relații publice”, în cadrul aceleiași universități. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un ... citește mai mult