Tot ce trebuie să știi despre sesiunea de toamnă a Bacalaureatului. Când se vor afișa notele și câte probe susțin candidații

Publicat: 17/08/2023 | 09:23

A început sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat 2023. Miercuri, 16 august a avut loc prima probă scrisă, la Limba și literatura română, probă la care au participat aproximativ 34.000 de absolvenți de liceu înscriși pentru susținerea „examenului maturității”. Noutatea acestei sesiuni este că, pentru prima dată, lucrările vor fi evaluate în sistem digitalizat, după cum a anunțat Ministerul Educației.

Același minister de resort a publicat subiectele și baremul pentru proba la Limba și literatura română a examenului de Bacalaureat. În prima parte, elevii au avut de analizat textul „Însemnările mele” de Maria Banuș. Subiectul doi a fost poezia „S-a spulberat”, a lui Tudor Arghezi, unde elevii au avut de realizat un comentariu prin care să evidențieze relația dintre ideea poetică și mijloacele artistice. Subiectul al treilea le cerea candidaților să redacteze un eseu referitor la particularitățile unui text narativ aparținând lui Mihail Sadoveanu sau George Călinescu.

Tot ce trebuie să știi despre sesiunea de toamnă a Bacalaureatului

Candidații la Bacalaureat 2023 trebuie să știe că, la examen, vor primi o coală de hârtie pe care îşi vor scrie numele, prenumele şi alte date pe un colț ce va fi lipit. Vor fi numerotate toate paginile pe care elevul a scris, inclusiv acelea pe care sunt scrise doar câteva rânduri, părțile rămase libere fiind barate de către profesori. În cazul în care un elev întâmpină probleme medicale, acesta va fi însoţit de unul dintre asistenţi până la înapoierea în sala de examen, dar timpul pentru rezolvarea subiectelor nu va fi prelungit. Subiectele rezolvate pe ciornă sau pe foaia cu subiectele fotocopiate nu sunt luate în considerare.

Calendarul pentru sesiunea de toamnă a Bacalaureatului 2023:

16 august 2023: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
17 august 2023: Proba obligatorie a profilului (matematică sau istorie) – proba E.c) – proba scrisă
18 august 2023: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
21 august 2023: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
25 august 2023: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12,00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 18:00)
26 – 28 august 2023: Rezolvarea contestațiilor
29 august 2023: Afișarea rezultatelor finale

Premieră: lucrări corectate digitalizat la sesiunea de toamnă a Bacalureatului 2023

Ministerul Educației a anunțat, printr-un comunicat de presă, faptul că, începând cu sesiunea de toamnă a Bacalaureatului 2023, evaluarea lucrărilor se va face digitalizat: „Se folosesc scanere distribuite şi instalate în fiecare centru de examen. Lucrările sunt scanate în sala de examen, la sfârşitul probei scrise, în prezenţa candidatului, fiind încărcate pe platforma de evaluare de către profesorii asistenţi. Secretizarea lucrării se face automat, în momentul încărcării, nemaifiind necesar a fi făcută de către candidaţii sau profesorii asistenţi. Ulterior, lucrările sunt repartizate automat şi aleatoriu, prin intermediul platformei, către doi evaluatori aflaţi în alt judeţ decât judeţul din care provin candidaţii. Subliniem că procesul de evaluare digitalizată nu implică schimbări în ceea ce priveşte criteriile de evaluare / baremele şi tipurile de subiecte pentru probele scrise ale examenului de bacalaureat. Ministerul Educaţiei valorifică tehnologia pentru îmbunătăţirea proceselor specifice sistemului educaţional românesc”.

Ministrul Educației, Ligia Deca, a precizat că evaluarea digitalizată va fi extinsă în următorii ani la toate examenele naționale, inclusiv la cele pentru ocuparea posturilor didactice sau pentru definitivare în învățământ: „Nu vom mai transporta lucrări dintr-un județ în altul pentru evaluare, se reduce considerabil riscul producerii unor erori în momentul transcrierii notelor de pe borderou pe lucrare sau de pe lucrare în aplicație, în vederea afișării. Sunt doar câteva dintre beneficiile evaluării digitalizate”.

Anul acesta, 20% dintre absolvenții de liceu nu s-au înscris la Bacalaureatul din vară. Potrivit datelor publicate de Ministerul Educației, în prima sesiune, în urma soluționării contestațiilor, rata de promovare a crescut cu 2,2% (de la 72.8% la 75%) ajungând aproape la același nivel cu procentul din sesiunea de vară din 2022 (75,2%).