Trei urşi au fost salvaţi din laţuri metalice, în județul Vâlcea

Publicat: 17/10/2019 | 12:38

Trei urși au fost eliberați, zilele trecute, în județul Vâlcea, din lațuri metalice în care erau prinși. La acțiune au luat parte silvicultori, pompieri, jandarmi, vânători, dar și specialiști ai Direcției Sanitare Veterinare. (VEZI ȘI: O FAMILIE DE URȘI A COBORÂT LA ”PICNIC”, ÎN BUȘTENI. LOCALNICII TRĂIESC ÎN TEROARE)

„Specialiști din cadrul RNP Romsilva – Administrația Parcului Național Cozia și Direcția Sanitară Veterinară Vâlcea, sprijiniți de lucrători ai ISU Vâlcea, IJJ Vâlcea, IPJ Vâlcea și asociații de vânători, au participat în zilele de 08, 12, 14 octombrie 2019 la acțiuni de eliberare a trei exemplare de urs brun imobilizate în capcane tip laț (cabluri metalice)”, au anunțat reprezentanții  Romsilva.

Aceștia au precizat că acțiunile s-au desfașurat în județul Vâlcea, în zona localităților Cerna, Urșani și Ifrimești, pe fondurile cinegetice gestionate de AVPS Pajura Horezu și AVPS Șoimii Giurgiu.

„Exemplarele de urs, un mascul și două femele, au fost redate fondului cinegetic național fără a avea leziuni care să le pună viața în pericol. Activitățile nu s-au desfășurat pe raza parcurilor naționale, specialiștii de la Parcul Național Cozia participând la activități în baza protocoalelor (procedurilor) încheiate la nivel de județ, au mai precizat specialiștii Romsilva. (NU RATA: URSUL CARE A FOST ZĂRIT PE STRĂZILE BRAŞOVULUI A AJUNS ÎNTR-O PĂDURE)

Recomandările WWF (World Wide Fund for Nature) pentru a evita conflictele cu urși în timpul drumețiilor

În zonele populate de urși, vă recomandăm să porniți la drumeție în grup și să faceți zgomot de intensitate medie, astfel încât urșii să fie alertați de la distanță și din timp de prezența dvs. Cel mai probabil urșii vă vor evita.

Dacă totuși sunteți singur în pădure, la cules de ciuperci spre exemplu, nu rămâneți în tăcere deplină și nu vă furișați. Puteți să fluierați, să cântați, să bateți din palme sau să faceți zgomot cu un clopoțel. Dacă aveți un câine de companie cu dvs., țineți-l tot timpul în lesă. Altfel, îl poate aduce pe urs direct către dvs.

În oricare din situațiile de mai sus, evitați să porniți la drum dacă ați consumat băuturi alcoolice.

Dacă, în ciuda precauțiilor,

… ursul vă vede                                 
… nu vă ignoră

Pasul 1:

… vine spre dvs.
  • !: Păstrați-vă calmul, probabil doar se preface, nu urmează neapărat un atac real. Urșii adesea mimează atacul doar ca să vă intimideze.

… stă ridicat pe labele din spate…

  • ! Nu intrați în panică. Nu e un semn de agresiune, e o modalitate prin care care ursul obține mai multe informații despre posibila amenințare și ce se întâmplă în jurul lui.
  • În ambele situații, fiți calm și țineți brațele în sus, ca să păreți mai impunător, și vorbiți cu ursul, ca să vă poată identifica drept ființă umană.
  • Dacă ursul vine spre dvs. și vă atacă, așezați-vă ghemuit, cu mâinile încleștate la ceafă, cu bărbia și cu genunchii aduși la piept, pentru a proteja jugulara și organele interne.

Dacă:

… vedeți ursul
… vă ignoră →(Pasul 2)

Pasul 2:

  • Retrageți-vă încet, întoarceți-vă în direcția din care ați venit, pentru a evita întâlnirea cu ursul
  • ! E total nerecomandat să abordați, să hrăniți sau să vă faceți selfie cu ursul. Evitați să faceți asta!
  • Nu vă întoarceți cu spatele la urs, dar în același timp evitați să-l priviți direct în ochi.
  • Nu vă plasați niciodată între puii de urs și mama acestora
  • În cazul în care aveți un copil cu dvs., liniștiți-l și luați-l în brațe.
  • ! Nu fugiți de urs mai ales dacă sunteți aproape de el. Cel mai rapid om poate atinge maximum 44,72 km/h pe o distanță scurtă, pe teren plat și pe vânt slab. Viteza medie în alergare a ursului este de 50 km/h pe distanțe lungi, chiar și în pădure. Totodată urșii sunt mai buni cățărători în copaci decât noi! Nu vă luați la întrecere cu ei!
  • Nu mai faceți zgomot dacă vă dați seama că ursul v-a văzut. Acum e momentul să vă retrageți în liniște.
  • Dacă ursul nu vă mai poate vedea și vă aflați la cel puțin 150 – 200 de metri, puteți continua drumeția urmând recomandările de la Pasul 1.
  • Știind deja locația ursului, ar trebui să luați în considerare schimbarea traseului.
  • Dacă ursul își pierde interesul față de dvs., urmați instrucțiunile de la Pasul 2. Când vă retrageți, puteți lăsa în urma dvs. pe drum căciula, fularul, mănușile și mai ales rucsacul, dacă transportați în el alimente. Acestea vor trezi curiozitatea animalului și va începe să le miroasă, timp în care dvs. continuați să vă retrageți. Mai târziu, vă puteți întoarce după ele.Fondată în 1961, WWF este cea mai mare organizaţie internaţională independentă care derulează proiecte pentru conservarea naturii. WWF are aproximativ 5 milioane de susţinători în toată lumea şi o reţea activă în peste 100 de ţari.