Trei zile de doliu național. Ce nu este permis în aceste zile

Publicat: 18/10/2019 | 07:57
Trei zile de doliua national pentru funrealiile Reginei mama Elena

Trei zile de doliu național au fost anunțate de Familia Regală. Pe 18, 19, 20 octombrie, Regina-Mamă Elena va fi reînhumată la Curtea de Argeş, alături de fiul ei, Regele Mihai 

Regina-Mamă Elena va fi repatriată, pentru a fi reînhumată la Curtea de Argeş, alături de Regele Mihai. Familia Regală a anunţat trei zile de doliu național, pe 18, 19 și 20 octombrie.

Ultima dată când Guvernul a decretat trei zile de doliu național a fost pentru Regele Mihai, pe 14, 15 şi 16 decembrie 2017.

Vineri, 18 octombrie, la orele 12.00, o aeronavă a Forţelor Aeriene Române va ateriza la Aeroportul Internaţional Otopeni, aducând înapoi sicriul Reginei Elena, pentru a fi înmormântată la Curtea de Argeş alături de fiul ei, regele Mihai I. La Aeroport va avea loc o ceremonie militară şi religioasă, la care, însă, publicul nu va avea acces. Cortegiul funerar va pleca după aceea la Curtea de Argeş, se arată într-un comunicat de presă al Casei Regale a României.

Sicriul Reginei Elena va fi depus în Catedrala istorică Episcopală şi Regală vineri, 18 octombrie. Vineri şi sâmbătă, publicul se va putea închina şi reculege la catafalc. Slujba de înmormântare va fi oficiată sâmbătă, la miezul zilei, iar reînhumarea va avea loc la Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală, la ora 13:00.

Citește și: FUNERALII NAȚIONALE! ANUNȚ DE ULTIMĂ ORĂ FACUT DE CASA REGALĂ A ROMÂNIEI!

Trei zile de doliu național. Ce înseamnă

Doliul naţional este starea de doliu instituită de autorităţile unei ţări pentru întregul teritoriu. Potrivit Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, zilele de doliu naţional sunt stabilite prin hotărâre de guvern.

În zilele de doliu național, toate instituțiile și autoritățile publice centrale și locale vor arbora drapelul României în bernă. De asemenea, drapelul României în bernă va fi arborat la sediile partidelor politice, sindicatelor, patronatelor, instituțiilor de învățământ și de cultură, misiunilor diplomatice ale României, la punctele pentru trecerea frontierei, în aeroporturi, porturi, gări și autogări, precum și ca pavilion pe navele de orice fel și pe ambarcațiunile ce navighează sub pavilion românesc.

Aceeași obligație revine, potrivit legii, și persoanelor fizice dacă arborează drapelul României la domiciliu sau la reședință.

De asemenea, posturile naţionale de radio şi televiziune, dar şi instituţiile de cultură trebuie să îşi adapteze programul, iar toate manifestările culturale, artistice şi sportive programate pentru zilele de doliu sunt amânate.

Regina-Mamă Elena a fost sora Regilor George al II-lea, Alexandru şi Pavlos ai Greciei

„La 3 mai 1896, a venit pe lume, la Palatul Tatoi, lângă Atena, Regina-Mamă Elena a României, mama Regelui Mihai I.

Alteţa Sa Regală Principesa Elena a Greciei şi a Danemarcei a fost fiica Regelui Constantin I al elenilor şi a Reginei Sofia (născută Principesă Imperială a Prusiei). A fost sora Regilor George al II-lea, Alexandru şi Pavlos ai Greciei.

S-a căsătorit la Atena, la 10 martie 1921, cu Principele Moştenitor Carol, de care a divorţat la 21 iunie 1928. În 1940 a devenit regina-mamă a României. A murit în ziua de 28 noiembrie 1982, la Lausanne. Spre deosebire de Regele Mihai I, Regina Elena nu a şi-a mai revăzut niciodată ţara”, se arată într-un text publicat pe blogul oficial al Familiei regale a României.

Citește și: ”FIUL SECRET” AL REGELUI MIHAI I RECUNOAȘTE: ”AM FOST CONDAMNAT LA ÎNCHISOARE! PE ATUNCI AVEAM DOAR 25 DE ANI…”