Un medic din Arad a cerut să devină brancardier… Motivul e halucinant!

Publicat: 27/07/2018 | 23:26

După 30 de ani de activitate, un medic de familie din Arad vrea să își schimbe meseria și să se facă brancardier.   Doctorul și-a depus deja dosarul pentru a participa la concurs și a anunțat că, prin gestul său, dorește să atragă atenția asupra faptului că în sistemul medical românesc există diferențe uriașe de salarizare. CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA, vă prezintă toate detaliile poveștii care i-a pus pe gânduri pe pacienții medicului, dar și pe… brancardieri. (VEZI ȘI: POVESTEA JANDARMULUI CARE A DEVENIT UN FERMIER DE SUCCES)

 “Concret, mi-am depus dosarul de participare la concursul de brancardier”, spune Adrian Dărăbanțiu, care este medic de familie în municipiul Arad de foarte mulți ani. Doctorul și-a depus lunea trecută dosarul de angajare pentru un post de brancardier la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, motivând că din această postura ar avea un salariu de două ori mai mare și că responsabilitățile sunt mai reduse, iar stresul aproape inexistent, față de problemele cu care se confruntă acum, ca medic de familie cu peste 2.500 de pacienți. 

 “Este un semnal de alarmă”

Medicul Adrian Dărăbanțiu s-a înscris la concursul organizat de Spitalul Județean Arad pentru postul de brancardier

Este un semnal de alarmă, de fapt, pe care am vrut să îl trag asupra discrepanțelor care există la ora actuală în sistemul sanitar. S-a ajuns într-o situație hilară, în care condițiile financiare ale muncii de brancardier să fie asemănătoare cu condițiile financiare în care își desfășoară activitatea un medic, ori, dacă stai să le cântăreșți la rece, preferi să te duci la serviciu și nu ai niciun fel de problema, ti s-au încheiat orele de muncă…”, își explică medicul decizia, pentru CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA. (NU RATA, AICI: AU RENUNȚAT LA CASELE DE MODĂ DIN PARIS ȘI AU AJUNS SĂ FACĂ HAINE OȘENEȘTI)

„Când am auzit, mi-a venit rău…”

Gestul lui Adrian Dărăbanțiu i-a neliniștit pe pacienți, care, la auzul veștii, s-au întristat.

“ – Ce ziceți, că pleacă pe un post de brancardier… 

– Vai, ce păcat, că tare mi-a plăcut domnul doctor, de 12 ani vin la el.

– Eu consider că e medic foarte bun și vreau să rămână la cabinet. Sperăm să se răzgândească…

– Când am auzit, mi-a venit rău. Nu-mi place că pleacă…

– Eu nu cred…

– Păi câștigă mai bine…

– Atunci e opțiunea dânsului. E rău, e foarte rău. Este alegerea dânsului.

– Pe pacienți îi va afecta?

– Bineînțeles, pentru că a fost un medic foarte înțelegător. E o pierdere pentru pacienți dacă domnul doctor pleacă.

– Cred că nu e OK, nu e bine pentru pacienți, după atâția ani ca medic. E o pierdere, e păcat”, sunt doar câteva dintre opiniile oamenilor. (CITEȘTE AICI: VIAŢA LOR PARE DESPRINSĂ DIN FILMELE DE ACŢIUNE. EI SUNT „VÂNĂTORII” DE BOMBE)

„Nu știu cât câștigă doctorii, dar de greu e greu…”

Brancardierii îl așteaptă pe medic cu brațele deschise

Conform medicului arădean, un brancardier angajat la Spitalul Județean ar primi, net, chiar și 4.000 de lei, în timp ce un medic de familie cu 1.500 de pacienți nu rămâne cu mai mult de 2.000 de lei pe lună, după ce își plătește angajații, facturile și taxele către bugetul de stat.

De cealaltă parte, însă, brancardierii susțin că nici ei nu câștigă atât de mult și că turele, mai ales cele de noapte, nu sunt deloc ușoare.

“Nu știu cât câștigă doctorii, dar de greu e greu, pentru că sunt pacienți imobilizați de peste 100 de kilograme, trebuie să îi muți. Noaptea se lucrează la fel ca și ziua și e greu. Lucrăm 12 ore, o tură pe zi, una pe noapte, e acceptabil. Câștigăm 2-3.000… Noi atâta câștigăm pe urgență. Imobilizăm pacienții, îi transportăm la radiografii, la consulturi de specialitate, ajutăm infirmiera să schimbe pampers”,explică brancardierul Marius Mihăieș.

Un alt brancardier spune că îl așteaptă cu drag pe medic.

 “Îl primim cu brațele deschise. E greu, transportăm pacienții la radiologie, la consulturi, tot… Ca salariu, s-ar putea și mai bine. Lucrăm 12 cu 24, 12 cu 48.

– Ce ziceți că un medic vrea să devină brancardier, e invidios pe dumneavoastră?

–  Nu e rău, să vină, îl primim aici, nicio problema, dacă vrea să vină îl așteptăm”, spune și brancardierul Dorin Rusu. (NU RATA, AICI: POVESTEA CELUI MAI EXPERIMENTAT PILOT MILITAR DIN ROMÂNIA)

Medicul s-ar „bate” pentru unul din cele opt locuri de brancardier

Concursul pentru ocuparea posturilor de brancardier vacante de la Spitalul Județean din Arad va avea loc la începutul lunii viitoare.

“Despre concurs, ce pot să vă spun, până ieri am avut preluarea dosarelor pentru brancardieri și infirmieri, în data de 7 august va avea loc proba scrisă. S-au înscris mai multe persoane. 33 de posturi sunt, avem opt posturi de bracardieri și restul de infirmiere. Nu sunt slujbe ușoare, pe site avem afișate salariile, oricine dorește să se informeze o poate face accesând site-ul, declară Otilia Popa, director Îngrijiri la Spitalul Clinic Județean Arad.

“Nu cred că trebuie să își irosească tot ce a învățat…”

Medicul care și-a depus dosarul pentru ocuparea unui astfel de post – de brancardier – susține însă că nu este sută la sută convins că va renunța la slujba de doctor, afirmând că prin acest gest a dorit mai degrabă să atragă atenția asupra anomaliilor din sistem.

În primul rând îmi iubesc meseria, ce am făcut eu trebuie luat ca atare, ca un gest, ca un semnal de alarmă… M-am pregătit prea mult timp, îmi place prea mult această meserie, ca să renunț la ea, indiferent de condițiile în care o practic, spune medicul, pentru CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA.

Indiferent de decizia pe care o va lua și dacă se va prezenta sau nu la concurs, având deja dosarul depus, medicul arădean a stârnit foarte multe reacții în mediul sanitar local și național.

“Nu se pune problema să fii supracalificat, dar cât s-a investit într-un medic, șase ani, nu cred că trebuie să își irosească tot ce a învățat și să practice muncă de brancardier”, este de părere directorul Otilia Popa. (VEZI ȘI: OMUL CARE PLĂTEŞTE ŞI 30 DE MII DE EURO PENTRU A PERSONALIZA UN ”MONSTRU”)

Concursul propriu-zis, de ocupare a posturilor vacante de brancardieri la Spitalul Clinic Județean din Arad va avea loc în data de 7 august. Cel mai probabil, medicul nu va participa la examen pentru a nu periclita șansele celorlalți participanți, gestul său fiind, mai degrabă, unul simbolic.

This browser does not support the video element.