Home » Galerie foto » În urmă cu 15 ani, s-a catapultat dintr-un MIG, iar azi… Povestea celui mai experimentat pilot militar din România

În urmă cu 15 ani, s-a catapultat dintr-un MIG, iar azi… Povestea celui mai experimentat pilot militar din România

De: Cancan 21/10/2017 | 00:00
În urmă cu 15 ani, s-a catapultat dintr-un MIG, iar azi... Povestea celui mai experimentat pilot militar din România
Comandorul Cătălin Micloş are o poveste demnă de Top Gun

Prima escadrilă de avioane militare F-16 din România există lângă Feteşti, judeţul Ialomiţa, la Baza 86 Aeriană „Locotenent Gheorghe Mociorniţă”. Comandorul Cătălin Micloş este cel mai experimentat pilot militar din ţara noastră şi are rolul de a-i învăţa pe tinerii lupi ai aerului cum să strunească celebra aeronavă de război concepută de americani. CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA, vă prezintă, în exclusivitate, povestea celui mai tare instructor de F-16 din ţară. (VEZI ŞI: Viaţa lor pare desprinsă din filmele de acţiune. Ei sunt "vânătorii" de bombe)

Aliniate ca la expoziţie, cele 12 avioane F-16 din dotarea Forţelor Aeriene Române aşteaptă lângă hangarul Bazei 86 Aeriene „Locotenent Gheorghe Mociorniţă” să zboare în înaltul cerului. Este Ziua Porţilor Deschise, iar piloţii de la manşa acestor aeronave participă la un miting aviatic. Sute de oameni aşteaptă cu sufletul la gură să vadă titratele avioane de război, pe care Ministerul Apărării Naţionale le-a achiziţionat din Portugalia.

La început au fost şase, apoi nouă, iar acum sunt 12. Ultimele trei au fost aduse la baza de lângă Feteşti în urmă cu aproximativ o lună. Echipaţi până-n dinţi, şase piloţi îşi urmează superiorul către pista de decolare. Este comandorul Cătălin Micloş, cel mai experimentat pilot militar din România, devenit între timp comandantul primei escadrile de avioane F-16 din ţara noastră. (CITEŞTE ŞI: Au lăsat baletul pentru un sport al băieţilor. Am intrat în vestiarul fotbalistelor! ”Nu mi-am imaginat niciodată că…”)

Rolul său este de a-i pregăti pe viitorii piloţi care se vor afla la manşa acestui tip de aeronave de luptă. Şi, chiar dacă-l onorează, această misiune se dovedeşte a fi cea mai dificilă dintre toate.

„În momentul de faţă lucrăm cu trei piloţi. Selecţia lor este foarte riguroasă. Contează stăpânirea de sine, pregătirea psihologică, pregătirea fizică. Sunt multe aspecte pe care le luăm în calcul în momentul în care decidem cine va pilota acest avion. Aceasta este prima escadrilă de avioane F-16 şi trebuie spus faptul că România mai are nevoie de încă una. Cursurile sunt stabilite în baza colaborării pe care România o are cu NATO. Practic, orice pilot român face aceleaşi cursuri pe care le face orice pilot din state membre ale NATO”, spune comandorul Cătălin Micloş, pentru CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA.

Drumul spre F-16, parcurs cu MiG-ul. Episodul catapultării

Comandorul Cătălin Micloş şi-a început cariera de pilot militar la Baza Aeriană Boboc din judeţul Buzău, unde, ani buni, a pilotat bătrânele MiG-uri 21 Lancer. Peste 1.000 de ore a petrecut la manşa veteranului avion de vânătoare, care acum se pregăteşte să iasă la pensie. Tot de la manşa acestui aparat de zbor a văzut moartea cu ochii. Se întâmpla în martie 2002, în timpul unui antrenament. Deasupra comunei Sănduleşti, localitate aflată la câţiva kilometri de Turda, MiG-ul în care se afla nu a mai răspuns la comenzi şi a fost nevoit să se catapulteze. Militarul îşi aminteşte că a efectuat această manevră pentru a proteja satul şi o benzinărie. (NU RATA, AICI: VIDEO EXCLUSIV. Plăteşte şi 30 de mii de euro pentru a personaliza un ”monstru”. El este regele tirurilor! Are cele mai frumoase camioane din România)

Pentru eroismul de care a dat dovadă, catapultându-se doar în ultima clipă, după ce a evitat orice zonă populată şi a decuplat pilotul automat, Cătălin Micloş a fost avansat, la vremea respectivă, chiar pe patul de spital, de către ministrul Apărării. A suferit atunci o dublă fractură la coloană, dar asta nu l-a ţinut prea mult timp departe de manşă.

În 2014, a fost selectat să facă parte din prima echipă de piloţi militari români, trimişi în Portugalia să înveţe să strunească un alt tip de avion de luptă, mai performant şi mai avansat ca tehnică: F-16 Fighting Flacon.

Doi ani şi jumătate fără familie

Cătălin Micloş şi-a luat la revedere de la familie pentru doi ani şi jumătate, dar la întoarcerea acasă a devenit cel mai experimentat pilot militar din România. Drumul spre succes n-a fost deloc uşor. „Eu practic am făcut parte din prima serie de piloţi români trimişi la antrenamente. Programul era destul de riguros. Am învăţat să folosim aparatele de zbor ca şi cum am fi participat la misiuni adevărate. Programul începe de regulă la ora 07.00 şi se încheia, de cele mai multe ori, târziu în noapte. Stăteam minimum opt ore pe zi pentru a înţelege cum funcţionează aceste avioane”, mai spune comandorul Cătălin Micloş. (CITEŞTE ŞI: În urmă cu 32 de ani, l-a declarat mort la naştere, iar azi… E uluitor ce s-a întâmplat cu un copil abandonat de mamă în maternitate)

Viitorul aviaţiei militare româneşti

Descrise de experimentatul pilot militar, avioanele F-16 reprezintă, în momentul de faţă, vârful de lance al aviaţiei de luptă din România. Se deosebesc puţin spre deloc faţă de MiG-urile 21 Lancer în ceea ce priveşte viteza cu care pot să zboare sau altitudinea pe care pot să o atingă, însă ceea ce contează sunt echipamentele tehnice cu care sunt dotate aceste avioane, pentru care România a plătit Portugaliei 600 de milioane de dolari.

„Din punct de vedere tehnic vorbim despre nişte avioane net superioare. Au o altă configuraţie, ştiu să facă mult mai multe lucruri decât un MiG 21 Lancer. Răspund mult mai bine la comenzi şi sunt mult mai facile. Aceste aspecte sunt cele care contează, mai puţin viteza pe care o ating sau altitudinea la care pot să zboare. Este un plus de valoare pentru România şi, pe lângă această escadrilă de avioane, mai avem cu siguranţă nevoie de încă una” a mai spus experimentatul pilot militar. (VEZI ŞI: Un consultant financiar dă ponturi. Îi învaţă pe români cum să facă bani: ”E simplu! Trebuie doar să…”)

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected] sau pe Whatsapp la 0741 CANCAN (226.226)

MĂDĂLIN SOFRONIE

Parteneri
Loredana Groza și Andrei Boncea divorțază după 22 de ani? Ce spune renumitul producător despre pozele mult prea deochiate pe care le postează soția sa pe rețelele de socializare
Loredana Groza și Andrei Boncea divorțază după 22 de ani? Ce spune renumitul producător despre...
Cu puțin timp în urmă, Monica Anghel are Covid-19
Cu puțin timp în urmă, Monica Anghel are Covid-19
Mirela Vaida, primele declarații despre AL PATRULEA COPIL. Ce sex vor să aibă, de fapt
Mirela Vaida, primele declarații despre AL PATRULEA COPIL. Ce sex vor să aibă, de fapt
FOTO. Cum arată azi Simona Sensual, asistenta TV care a luat-o pe calea bisericii și a credinței! Transformarea e totală
FOTO. Cum arată azi Simona Sensual, asistenta TV care a luat-o pe calea bisericii și...
Josnic! A primit 60.000 de euro pentru filme pentru adulţi cu bărbatul celebru al ţării:
Josnic! A primit 60.000 de euro pentru filme pentru adulţi cu bărbatul celebru al ţării:...
Anais, fetița lui Nicolae Guță cu Beyonce de România, o minune de copil… Cum arată acum minunea lui Guță
Anais, fetița lui Nicolae Guță cu Beyonce de România, o minune de copil… Cum arată...
Încă un actor legendar al României a părăsit scena!
Încă un actor legendar al României a părăsit scena!
O bancă vinde un Suzuki Vitara recuperat de la client. Mașina arată ca nouă, dar merită banii ceruți?
O bancă vinde un Suzuki Vitara recuperat de la client. Mașina arată ca nouă, dar...
Umilință supremă! Motivul real pentru care COVE a renunțat la contract. De abia acum a recunoscut
Umilință supremă! Motivul real pentru care COVE a renunțat la contract. De abia acum a...
Alimentul-minune care „repară” ficatul bolnav. Ce să mănânci pentru un ficat sănătos
Alimentul-minune care „repară” ficatul bolnav. Ce să mănânci pentru un ficat sănătos
Ce semne îți dă corpul când ai saturația de oxigen scăzută. E un simptom fatal al COVID
Ce semne îți dă corpul când ai saturația de oxigen scăzută. E un simptom fatal...
ȘOCANT. S-a sinucis după ce a devenit tată. Dezvăluiri despre moartea comerciantului român de artă
ȘOCANT. S-a sinucis după ce a devenit tată. Dezvăluiri despre moartea comerciantului român de artă
Marian Drăgulescu, un munte de durere. Fiica lui, operată. 'I s-au înlăturat organele urechii interne'
Marian Drăgulescu, un munte de durere. Fiica lui, operată. 'I s-au înlăturat organele urechii interne'
Moartea profesoarei Sabina Nessa. Polițiștii englezi cer ajutorul londonezilor pentru identificarea unui bărbat surprins de camerele de supraveghere
Moartea profesoarei Sabina Nessa. Polițiștii englezi cer ajutorul londonezilor pentru identificarea unui bărbat surprins de...
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
Cum arată sicriul lui Petrică Cercel? Ți se rupe sufletul dacă îl vezi! De ce l-a ales familia
Cum arată sicriul lui Petrică Cercel? Ți se rupe sufletul dacă îl vezi! De ce...
Intră în vigoare de astăzi, 25 septembrie! Restricții masive pentru sute de mii de români. Ce va fi interzis
Intră în vigoare de astăzi, 25 septembrie! Restricții masive pentru sute de mii de români....
SE SCHIMBĂ HARTA Europei?! O țară ar putea ieși din Uniunea Europeană:
SE SCHIMBĂ HARTA Europei?! O țară ar putea ieși din Uniunea Europeană: "Într-o zi sau...
Exclusiv. Avem dovada! Ultrașii lui Orban au schimbat tactica: Va fi huiduit doar Florin Cîțu!
Exclusiv. Avem dovada! Ultrașii lui Orban au schimbat tactica: Va fi huiduit doar Florin Cîțu!
Locul din România unde au explodat cazurile de COVID. A ajuns la peste 8 la mie
Locul din România unde au explodat cazurile de COVID. A ajuns la peste 8 la...
Și-a prins soția cu un alt bărbat. Răzbunarea soțului a fost „diabolică” - FOTO
Și-a prins soția cu un alt bărbat. Răzbunarea soțului a fost „diabolică” - FOTO
Dezbrăcatu’ și-a plănuit înmormântarea? Ce susține Codruț Kegheș că va scrie pe crucea lui EXCLUSIV
Dezbrăcatu’ și-a plănuit înmormântarea? Ce susține Codruț Kegheș că va scrie pe crucea lui EXCLUSIV
Joe Biden, către americani:
Joe Biden, către americani: "Nevaccinaţii înfundă spitalele şi pun în pericol revenirea economică"
Cum a evitat Theo Rose un fiasco la nunta lui Liviu Teodorescu: „Nu dădeam semne că o să mă apuce dracii”
Cum a evitat Theo Rose un fiasco la nunta lui Liviu Teodorescu: „Nu dădeam semne...
Kelly din „Familia Bundy” a fost cu Brad Pitt în tinerețe. „Țeapa” pe care i-a dat-o actorului
Kelly din „Familia Bundy” a fost cu Brad Pitt în tinerețe. „Țeapa” pe care i-a...
A fost găsit mort în casă! Controversatul afacerist român a lăsat un „bilet de adio” (EXCLUSIV)
A fost găsit mort în casă! Controversatul afacerist român a lăsat un „bilet de adio”...
Ea e sexy jurnalista de la care o legendă a fotbalului nu și-a luat ochii! Întrebarea cu care l-a blocat
Ea e sexy jurnalista de la care o legendă a fotbalului nu și-a luat ochii!...
Sorinel Puștiu și Iohannis, fotografie virală! Întrebarea manelistului pentru președinte: „Simteați că sunt fraier ...
Sorinel Puștiu și Iohannis, fotografie virală! Întrebarea manelistului pentru președinte: „Simteați că sunt fraier ..."
Care este starea de sănătate a lui Irinel Columbeanu? Afaceristul a fost testat pozitiv cu COVID-19
Care este starea de sănătate a lui Irinel Columbeanu? Afaceristul a fost testat pozitiv cu...
Încă un mare oraş din ţară este sufocat de pandemie. Incidenţa a sărit în aer
Încă un mare oraş din ţară este sufocat de pandemie. Incidenţa a sărit în aer
Matematicianul român care a descoperit o formulă cu care a reuşit să câştige la loto. El a ridicat de 14 ori marele premiu
Matematicianul român care a descoperit o formulă cu care a reuşit să câştige la loto....
Sebastian Chitoșcă, mesaj emoționant, cu ochii în lacrimi: „Jumătatea mea...”
Sebastian Chitoșcă, mesaj emoționant, cu ochii în lacrimi: „Jumătatea mea...”
ȘOC în showbiz! Anca Serea a primit un diagnostic grav din partea medicilor
ȘOC în showbiz! Anca Serea a primit un diagnostic grav din partea medicilor
Morții nimănui. Plâng crucile la Dumbrava! „A stat două luni la morgă fără ca cineva să-l revendice”
Morții nimănui. Plâng crucile la Dumbrava! „A stat două luni la morgă fără ca cineva...