Au lăsat baletul pentru un sport al băieţilor. Am intrat în vestiarul fotbalistelor! ”Nu mi-am imaginat niciodată că…”

Publicat: 06/10/2017 | 00:00

Fotbalul, un sport dedicat mai mult băieţilor, a devenit foarte popular şi în rândul fetelor. Sub numele de „Activ Slobozia”, 20 de adolescente din oraş, niciuna mai mare de 15 ani, visează cu ochii deschişi nu la vreun rol în baletul "Lacul Lebedelor", ci la momentul în care vor ajunge să joace în Liga I de fotbal a României. CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA, vă prezintă, în exclusivitate, povestea inedită a micilor fotbaliste. (VEZI ŞI: Povestea uimitoare a unui preot din Vrancea. A "înfiat" 20 de copii)

Jucătoarele echipei de fotbal „Activ Slobozia” îşi fac apariţia pe terenul sintetic de lângă stadionul municipal, mergând încolonat, aşa cum fac jucătorii experimentaţi înainte de începerea meciurilor importante. Îmbrăcate în echipament albastru, fetele sunt pregătite să ia parte la un nou antrenament, alături de profesorul lor, Adrian Cristea.  (CITEŞTE AICI: În urmă cu 32 de ani, l-a declarat mort la naştere, iar azi… E uluitor ce s-a întâmplat cu un copil abandonat de mamă în maternitate)

După câteva ture de teren pentru încălzire, fetele, care puteau la fel de bine să facă parte dintr-un club de balet, sunt aşezate strategic pe teren, iar lecţia de fotbal începe. Cu fluierul în mână, profesorul îşi coordonează elevele în teren. Fetele aleargă, mingea se rostogoleşte printre printre picioarele lor, iar cele mai curajoase şutează direct pe linia porţii. Faza se repetă de câteva ori, pentru că ceea ce trebuie să înveţe în seara această are legătură directă cu atacul asupra porţii.

Antrenorul Adrian Cristea pregăteşte jaloanele, ca să le înveţe pe fete driblingul
Antrenorul Adrian Cristea pregăteşte jaloanele, ca să le înveţe pe fete driblingul

Atmosfera se destinde repede, iar fetele încep să-şi paseze balonul şi să alerge pe teren, aşa cum se întâmplă în timpul unei partide de fotbal adevărată. „Haide mai repede, haideee, haide cu mingea către poartă”, strigă de pe margine antrenorul fetelor de la „Activ Slobozia”. Jucătoarele ascultă cu atenţie indicaţiile profesorului lor şi şutează. După alte câteva minute, se aude fluierul de pauză. Fetele se retrag într-un colţ al terenului şi discută între ele despre cum trebuie să acţioneze la revenire. (VEZI ŞI: L-am găsit pe urmaşul celebrului matematician Grigore Gheba. El e profesorul care creează probleme pentru olimpiade şi concursuri şcolare!)

O echipă inedită

Jucător cu ştate vechi la echipa de fotbal a oraşului, Unirea Slobozia, şi antrenor a zeci de echipe de fotbal de băieţi, Cristea se declară uimit şi, totodată încântat, de faptul că există fete care vor să practice sportul-rege, iar el să le înveţe să şuteze la poartă.

„Nu m-am imaginat niciodată că voi putea să antrenez o echipă de fotbal de fete. Sunt de patru luni antrenorul lor şi ne înţelegem destul de bine. Mă uimeşte dorinţa lor de a învăţa, faptul că se uită la meciuri, cunosc jucători experimentaţi. Da, fotbalul este un sport dedicat băieţilor în mare parte, dar iată că şi fetele se pricep. Este un lucru bun, pentru că tot ceea ce contează este pasiunea pentru sport şi mişcare,” spune Adrian Cristea, antrenorul echipei de fobal feminin „Activ Slobozia”, pentru CANCAN.RO, SITE-UL NR.1 DIN ROMÂNIA.

Pregătiri pentru competiţii

Povestea echipei a început cu doi ani în urmă, iar acum jucătoarele se pregătesc pentru un important turneu competiţional, în mai multe oraşe din ţară. Adrian Cristea spune că în această perioadă trebuie să muncească mai mult, pentru ca, la revenirea acasă, rezultatele să fie pe măsura aşteptărilor. „Suntem angrenaţi într-un campionat organizat de AMF Bucureşti, un turneu cu şase echipe din ţară. După finalul acestui campionat, debutează campionatul naţional de junioare dedicat fetelor sub 15 ani, la care ne vom confrunta cu alte cinci echipe”, spune Adrian Cristea. (AFLĂ DE AICI: Povestea avocatului-samurai, care îi învaţă pe copii artele marţiale)

Cea mai mare realizare pe care au avut-o fetele de la „Activ Slobozia” sub comanda lui Cristea este locul al treilea, obţinut în cadrul Cupei Municipiului Bucureşti la fotbal feminin, eveniment sportiv care s-a desfăşurat vara aceasta.

Fotbalul prin ochii fetelor

Adina Ioniţă are 14 ani şi este elevă în clasa a VIII-a la o şcoală din Slobozia. Adolescenta spune că iubeşte să facă mişcare şi că dintre handbal, atletism sau înot a ales să devină jucătoare de fotbal pentru că îşi doreşte să iasă mereu în evidenţă. Primul contact cu sportul-rege l-a avut în faţa blocului, acolo unde se întrecea în pase cu băieţii de pe scară. A continuat apoi la şcoală, acolo unde juca cot, la cot cu colegii fotbal în timpul orelor de sport. Acum este o fană declarată a sportului cu balonul rotund şi spune că nu s-ar despărţi niciodată de teren.

„Eu am vrut să fac ceva diferit faţă de restul copiilor care fac sport. Tocmai de aceea am ales să fac fotbal. Nu este deloc greu, ba chiar îmi place foarte mult să fac asta”, spune Adina, convingătoare.

La cei 12 ani pe care-i are, Andreea Staicu este cel mai experimentat portar de la „Activ Slobozia”. Chiar dacă este în clasa a VI-a, fata spune că se descurcă foarte bine atât cu temele, cât şi cu antrenamentele sau competiţiile la care trebuie să participe. Ea recunoaşte că a ales fotbalul pentru că se înţelege mai bine cu băieţii. Mai mult, spune că marele său vis este să-l cunoască în carne şi oase pe Lionel Messi şi Cristiano Ronaldo. „Mă bucur foarte mult că mi s-a dat şansa să fac acest sport. Îmi place fotbalul, pur şi simplu în place. Nu pot să găsesc o explicaţie pentru asta. Mă simt foarte bine atunci când sunt pe teren”, recunoaşte portăriţa Andreea Staicu. (NU RATA, AICI: Mărturii şocante făcute de sportiva ”notată” cu 10 înaintea Nadiei. Cum a fost umilită o mare gimnastă a României după ce s-a retras! I-au oferit un post de…)

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la pont@cancan.ro sau pe Whatsapp la 0741 CANCAN (226.226)

MĂDĂLIN SOFRONIE