Acasă » Trending » Specialiștii de la “Matei Balș” pot depista pe loc infectarea cu COVID -19, cu ajutorul unui tomograf mobil, cumpărat de Primăria Sectorului 1

Specialiștii de la “Matei Balș” pot depista pe loc infectarea cu COVID -19, cu ajutorul unui tomograf mobil, cumpărat de Primăria Sectorului 1

De: Cristian L. 07/05/2020 | 12:01

Criza medicală indusă de apariția noului coronavirus ne afectează pe toți și, aflați în prima linie a războiului dus împotriva ucigașului nevăzut COVID-19, ”luptătorii în halate albe” sunt, zi de zi, la datorie. Unul dintre aceștia este profesorul Adrian Streinu-Cercel, iar specialiștii Institutului “Matei Balș” au primit întăriri în lupta cu coronavirusul și pot depista pe loc infecția COVID -19 cu ajutorul unui tomograf mobil ultraperformant cumpărat de Primăria Sectorului 1 prin Centrul Medical Caraiman. CANCAN.RO, site-ul nr. 1 din România, vă prezintă detalii în exclusivitate. (CITEȘTE ȘI: PRIMĂRIA SECTORULUI 1. ANGAJAȚII DGASPC SUNT TESTAȚI PENTRU COVID-19. PRIMARUL DANIEL TUDORACHE: „URMEAZĂ 1.700 DE LOCUITORI AI SECTORULUI 1” (FOTO / VIDEO)

Primarul Sectorului 1, Daniel Tudorache, și profesorul Adrian Streinu-Cercel – managerul Institutului de Boli Infecțioase ”Matei Balș” – au susținut, astăzi, o conferință de presă în care au prezentat avantajele utilizării acestei metode de identificare a infectării cu noul coronavirus care permite evaluarea leziunii pulmonare și oferă, încă de la început, o imagine a stării pacientului din punct de vedere clinic. (VEZI ȘI AICI: DANIEL TUDORACHE, PRIMARUL SECTORULUI 1, ȘI UN PREOT AL BISERICII CAȘIN ÎMPART RAMURI DE SALCIE BUCUREȘTENILOR: ”CĂMINUL FIECĂRUI CREȘTIN VA FI PROPRIA BAZILICĂ” | FOTO)

Metodei de testare tip PCR-RT (n.red. – ”polimerase chain reaction”reacția de polimerizare în lanț) i-a fost adăugată, la nivel mondial, și metoda utilizării Computerului Tomograf împreună cu Analiza Automată pe bază de Inteligența Artificială. Cele două metode au o eficiență de peste 90% și, ceea ce este esențial, nu se exclud una pe cealaltă, ba chiar se completează.

Primarul Sectorului 1, Daniel Tudorache (centru), alături de profesorul Adrian Streinu-Cercel

La nivelul Primariei Sectorului 1, prin Complexul Multifuncțional Caraiman și împreună cu Institutul ”Matei Balș”, s-a decis achiziționarea unui performant Sistem Mobil Computer Tomograf (CT) care folosește Inteligența Artificială. Acest computer tomograf ultraperformant (CT) este înzestrat cu un soft special care care permite depistarea pe loc a infectării cu COVID 19.

Un alt mare avantaj al aparatului este mobilitatea. Computerul tomograf de ultimă generație este mobil, situat pe o platformă, şi va fi utilizat de specialiştii de la Institutului Național de Boli Infecțioase “Matei Balș”. (NU RATA: ADRIAN STREINU-CERCEL, SEMNAL DE ALARMĂ: „CORONAVIRUSUL SE ASCUNDE ÎN PRAF ȘI MIZERIE”. CUM TREBUIE PURTATĂ MASCA, DE LA 15 MAI)

Daniel Tudorache: ”Decizia a fost luată în Consiliul Local al Sectorului 1”

Daniel Tudorache, primarul Sectorului 1 al Capitalei a spus, la începutul conferinței de presă, că decizia achizționării acestui computer tomograf performant a fost luat cu o lună de zile în urmă, iar părera profesorului Adrian Streinu-Cercel s-a dovedit a fi hotărâtoare. Cel de-al doilea soft special care permite depistarea infectării cu COVID-19 va fi achiziţionat tot de către Primăria Sectorului 1 şi va fi integrat computerului tomograf deja existent la Complexul Multifuncțional  Caraiman.

”Criza legată de Virusul Covid-19 ne afectează pe toți și va continua să ne afecteze în următoarele șase luni. România nu a atins încă vârful pandemiei, dar mulțumită medicilor precum Profesorul Streinu Cercel lucrurile sunt ținute sub control. Împreună cu specialiștii de la Institutul Matei Balș am decis să ne pregătim pentru ce va urma și să achiziționăm, în premieră în România, un computer tomograf cu un soft special care ne spune pe loc dacă un pacient este sau nu infectat cu Coronavirus. În aceste momente grele este absolut necesar ca decizia administrativă și expertiza specialiștilor să fie puse în slujba țelului nostru comun: învingerea acestui inamic nevăzut și protejarea semenilor noștri”, a declarat primarul Dan Tudorache.

”Acum o lună de zile am luat decizia în Consiliul Local să cumpărăm acest computer tomograf. Vreau să vă spun cum am ajuns să îl cumpărăm și cum i-am cerut părerea domnului profesor Cercel. În acea dimineață, pe 7 aprilie, am vorbit cu ministrul Sănătății și l-am întrebat dacă un astfel de CT ar fi bun de cumpărat pentru unul dintre spitalele noastre din România. La acel moment mi-a zis trebuie să vorbești cu profesorul Streinu-Cercel și dacă vă spune să îl cumpărați, atunci îl cumpărați. Dacă nu, nu. Așa am și făcut. L-am întrebat pe profesorul Streinu-Cercel dacă putem cumpăra acest CT și a spus că da, este foarte bun. Așa am luat decizia să îl achiziționăm pentru a fi exploatat de specialiștii Institutului Matei Balș. Partea tehnică a acestui computer tomograf v-o va spune domnul profesor, este domeniul lui, eu sunt inginer de căi ferate, eu m-am oprit aici, eu doar cu dorinșa de a investi în sănătate, de a ajuta în acestă perioadă grea fiecare cetățean care trebuie să fie ajutat”, a mai spus Daniel Tudorache, primarul Sectorului 1.

Sistem Mobil Computer Tomograf (CT) care folosește Inteligența Artificială

Un computer tomograf performant, care scurtează timpii de așteptare

La rândul său, profesorul Adrian Streinu-Cercel a subliniat că acest computer tomograf este ”deosebit de util” și, începând de luni, va fi folosit douăzeci și patru de ore din douăzeci și patru:

”Acest CT ne este deosebit de util. În momentul în care pacientul va intra în institutul ”Matei Balș”, primul lucru pe care îl va face va fi să ajungă la această unitate, unde va face investigația de rigoare și după aceea va ajunge pe secție. Acest instrument ne dă o idee încă de la început: încotro va merge pacientul din punct de vedere clinic. Ceea ce ne scurtează foarte mult timpii de așteptare din punct de vedere al luării atitudinii terapeutice. Avem specialiști foarte buni în CT, aparatul va intra, de luni, în utilizare continuă și evident stăm alături de domnul primar, pentru specialiștii dumneavoastră, să vină la training, în așa fel încât să putem extinde aria de investigații pentru cei care, Doamne ferește, vor fi afectați de SARS-Cov 2. Încă o dată mulțumiri și să sperăm că va fi în continuare, cum credem noi, un instrument care ne va fi 24 de ore din 24 de ore util”, a spus managerul Institutului ”Matei Balș”.

Un pacient poate fi ”citit” în doar 30 de secunde

În prezent, un test PCR costă între 30 și 50 de dolari, dar o scanare CT costă sub… 5 dolari. Iar dacă unui medic radiolog îi sunt necesare peste 15 minute pentru a analiza un pacient, Modulul de Inteligență Artificială o face în doar 30 de secunde.

Totodată, ceea ce este extrem de important, medicul nu mai trebuie să interacționeze cu pacientul, fiind protejat, astfel, de o nedorită infectate cu COVID-19. Pacientul intră, se așază pe spate și este scanat automat de computerul tomograf ultraperformant. Sistemul dispune de Poziționare Automată la nivelul pieptului precum și de scanare prin apăsarea unei singure taste. Scanerul este astfel proiectat încât toată operațiunea să dureze doar 1 minut, iar cantitatea de radiație să fie redusă la 30%.

Chiar și în cazul identificării unui pacient infectat prin metoda PCR, unui medic îi va fi extrem de utilă și o scanare CT, pentru a stabili, cu precizie, faza bolii în care se află respectivul pacient. (CITEȘTE ȘI: ADRIAN STREINU-CERCEL, PRIMA REACȚIE DUPĂ CE A FOST DEMIS DE MINISTRUL SĂNĂTĂȚII: ”SĂ FACĂ CE VOR, SĂ FIE DE CAPUL LOR…”)

Modulul de Inteligență Artificială analizează un pacient în 30 de secunde

Containerul Mobil se instalează în 10 zile

Dar scanerul ultraperformant al computerului tomograf (CT) va fi util și pentru alte tipuri de scanare CT, diferite de cele pulmonare. Trebuie menționat că protecția interioară este realizată cu lămpi UV. Instalarea unui CT într-un spital durează minim 12 luni, în timp ce Containerul Mobil se instalează în 10 zile.

Prin eforturile combinate ale Primăriei Sectorului 1 – prin Centrul Medical Caraiman – și ale Institutului de Boli Infecțioase ”Matei Balș”, Romania va putea, cu ajutorul acestor echipamente și experiențe, să-și antreneze, începând de azi, propriul Modul de Inteligența Artificială, iar lupta împotriva COVID-19 poate fi abordată la un nivel superior. (NU RATA: CUM SE MULEAZĂ MASCA DE PROTECȚIE PE FAȚĂ. ADRIAN STREINU-CERCEL: ”NU FACEM AȘA, ÎȘI PIERDE VALOAREA!”)

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected] sau pe Whatsapp la 0741 CANCAN (226.226)

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
„Ofertă de PAȘTE!”. Cu câți lei se vinde un singur ou, în Piața Progresul din București
„Ofertă de PAȘTE!”. Cu câți lei se vinde un singur ou, în Piața Progresul din...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar la câteva zile s-a afișat cu un manechin spectaculos
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Asta CHIAR e greu de crezut! Ce meserie avea în viața de zi cu zi această femeie superbă. Nimeni n-o crede
Asta CHIAR e greu de crezut! Ce meserie avea în viața de zi cu zi...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Ce poreclă i-a pus Violeta Bănică lui Adrian Brâncoveanu, iubitul Andreei Marin: „Este un..”
Ce poreclă i-a pus Violeta Bănică lui Adrian Brâncoveanu, iubitul Andreei Marin: „Este un..”
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce îl urmărea pe presupusul amant al iubitei sale!
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce...
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani. Nu are dureri de spate și încă își conduce singur mașina
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate de milion de oameni
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Deea Maxer le dă de înțeles fanilor că povestea de dragoste cu Robert Drilea s-a încheiat. Mesajul postat de brunetă pe rețelele sociale
Deea Maxer le dă de înțeles fanilor că povestea de dragoste cu Robert Drilea s-a...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de 21 de ani care s-a filmat când gonește cu 180 km/h
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Ce sumă a plătit Tavi Clonda pentru geanta oferită cadou soției. Gabriela Cristea este în al nouălea cer după achiziție! „ Acum își cumpără pentru prima dată când e cu mine.”
Ce sumă a plătit Tavi Clonda pentru geanta oferită cadou soției. Gabriela Cristea este în...
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un beneficiu uriaş
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Jador, adevărul despre relația cu Andreea Bălan, după ce artista l-a blocat și nu-și mai vorbesc:
Jador, adevărul despre relația cu Andreea Bălan, după ce artista l-a blocat și nu-și mai...
Horoscop zilnic pentru luni, 29 aprilie. Probleme la muncă pentru două zodii
Horoscop zilnic pentru luni, 29 aprilie. Probleme la muncă pentru două zodii
Planta care aduce un profit de 30.000 de euro la hectar. Românii au început să o cultive și să raporteze câștiguri uriașe
Planta care aduce un profit de 30.000 de euro la hectar. Românii au început să...
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora 22
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Gabriela Cristea, lăsată cu ochi-n soare de Tavi Clonda: A agăţat o gagică!
Gabriela Cristea, lăsată cu ochi-n soare de Tavi Clonda: A agăţat o gagică!
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Statuie nouă în onoarea Reginei Elisabeta a II-a şi a câinilor săi
Statuie nouă în onoarea Reginei Elisabeta a II-a şi a câinilor săi
Se dau TOTAL GRATUIT, direct de la UE. Trebuie să depui cererea până pe 30 APRILIE
Se dau TOTAL GRATUIT, direct de la UE. Trebuie să depui cererea până pe 30...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Cum a ajuns Nuța din Vaslui să primească și salariu, și PENSIE, în același timp
Cum a ajuns Nuța din Vaslui să primească și salariu, și PENSIE, în același timp
Care este singurul moment de desfătare al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul
Care este singurul moment de desfătare al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în luna mai 2024
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile mari
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
Cum reușește Ilinca Vandici să aibă o siluetă de invidiat la 37 de ani. Secretul prezentatoarei de la Kanal D2
Cum reușește Ilinca Vandici să aibă o siluetă de invidiat la 37 de ani. Secretul...
Cine face, de fapt, gardul comun sau gardul dintre vecini. Ce spune legea în 2024, cine plătește eventuale reparații și cum devii proprietar asupra lui
Cine face, de fapt, gardul comun sau gardul dintre vecini. Ce spune legea în 2024,...
Singurele cartiere din București care sunt gemene. Nu există limită între ele și oamenii nu știu exact unde stau
Singurele cartiere din București care sunt gemene. Nu există limită între ele și oamenii nu...