Home » Trending » Specialiștii de la “Matei Balș” pot depista pe loc infectarea cu COVID -19, cu ajutorul unui tomograf mobil, cumpărat de Primăria Sectorului 1

Specialiștii de la “Matei Balș” pot depista pe loc infectarea cu COVID -19, cu ajutorul unui tomograf mobil, cumpărat de Primăria Sectorului 1

De: Cristian L. 07/05/2020 | 12:01

Criza medicală indusă de apariția noului coronavirus ne afectează pe toți și, aflați în prima linie a războiului dus împotriva ucigașului nevăzut COVID-19, ”luptătorii în halate albe” sunt, zi de zi, la datorie. Unul dintre aceștia este profesorul Adrian Streinu-Cercel, iar specialiștii Institutului “Matei Balș” au primit întăriri în lupta cu coronavirusul și pot depista pe loc infecția COVID -19 cu ajutorul unui tomograf mobil ultraperformant cumpărat de Primăria Sectorului 1 prin Centrul Medical Caraiman. CANCAN.RO, site-ul nr. 1 din România, vă prezintă detalii în exclusivitate. (CITEȘTE ȘI: PRIMĂRIA SECTORULUI 1. ANGAJAȚII DGASPC SUNT TESTAȚI PENTRU COVID-19. PRIMARUL DANIEL TUDORACHE: „URMEAZĂ 1.700 DE LOCUITORI AI SECTORULUI 1” (FOTO / VIDEO)

Primarul Sectorului 1, Daniel Tudorache, și profesorul Adrian Streinu-Cercel – managerul Institutului de Boli Infecțioase ”Matei Balș” – au susținut, astăzi, o conferință de presă în care au prezentat avantajele utilizării acestei metode de identificare a infectării cu noul coronavirus care permite evaluarea leziunii pulmonare și oferă, încă de la început, o imagine a stării pacientului din punct de vedere clinic. (VEZI ȘI AICI: DANIEL TUDORACHE, PRIMARUL SECTORULUI 1, ȘI UN PREOT AL BISERICII CAȘIN ÎMPART RAMURI DE SALCIE BUCUREȘTENILOR: ”CĂMINUL FIECĂRUI CREȘTIN VA FI PROPRIA BAZILICĂ” | FOTO)

Metodei de testare tip PCR-RT (n.red. – ”polimerase chain reaction”reacția de polimerizare în lanț) i-a fost adăugată, la nivel mondial, și metoda utilizării Computerului Tomograf împreună cu Analiza Automată pe bază de Inteligența Artificială. Cele două metode au o eficiență de peste 90% și, ceea ce este esențial, nu se exclud una pe cealaltă, ba chiar se completează.

Primarul Sectorului 1, Daniel Tudorache (centru), alături de profesorul Adrian Streinu-Cercel

La nivelul Primariei Sectorului 1, prin Complexul Multifuncțional Caraiman și împreună cu Institutul ”Matei Balș”, s-a decis achiziționarea unui performant Sistem Mobil Computer Tomograf (CT) care folosește Inteligența Artificială. Acest computer tomograf ultraperformant (CT) este înzestrat cu un soft special care care permite depistarea pe loc a infectării cu COVID 19.

Un alt mare avantaj al aparatului este mobilitatea. Computerul tomograf de ultimă generație este mobil, situat pe o platformă, şi va fi utilizat de specialiştii de la Institutului Național de Boli Infecțioase “Matei Balș”. (NU RATA: ADRIAN STREINU-CERCEL, SEMNAL DE ALARMĂ: „CORONAVIRUSUL SE ASCUNDE ÎN PRAF ȘI MIZERIE”. CUM TREBUIE PURTATĂ MASCA, DE LA 15 MAI)

Daniel Tudorache: ”Decizia a fost luată în Consiliul Local al Sectorului 1”

Daniel Tudorache, primarul Sectorului 1 al Capitalei a spus, la începutul conferinței de presă, că decizia achizționării acestui computer tomograf performant a fost luat cu o lună de zile în urmă, iar părera profesorului Adrian Streinu-Cercel s-a dovedit a fi hotărâtoare. Cel de-al doilea soft special care permite depistarea infectării cu COVID-19 va fi achiziţionat tot de către Primăria Sectorului 1 şi va fi integrat computerului tomograf deja existent la Complexul Multifuncțional  Caraiman.

”Criza legată de Virusul Covid-19 ne afectează pe toți și va continua să ne afecteze în următoarele șase luni. România nu a atins încă vârful pandemiei, dar mulțumită medicilor precum Profesorul Streinu Cercel lucrurile sunt ținute sub control. Împreună cu specialiștii de la Institutul Matei Balș am decis să ne pregătim pentru ce va urma și să achiziționăm, în premieră în România, un computer tomograf cu un soft special care ne spune pe loc dacă un pacient este sau nu infectat cu Coronavirus. În aceste momente grele este absolut necesar ca decizia administrativă și expertiza specialiștilor să fie puse în slujba țelului nostru comun: învingerea acestui inamic nevăzut și protejarea semenilor noștri”, a declarat primarul Dan Tudorache.

”Acum o lună de zile am luat decizia în Consiliul Local să cumpărăm acest computer tomograf. Vreau să vă spun cum am ajuns să îl cumpărăm și cum i-am cerut părerea domnului profesor Cercel. În acea dimineață, pe 7 aprilie, am vorbit cu ministrul Sănătății și l-am întrebat dacă un astfel de CT ar fi bun de cumpărat pentru unul dintre spitalele noastre din România. La acel moment mi-a zis trebuie să vorbești cu profesorul Streinu-Cercel și dacă vă spune să îl cumpărați, atunci îl cumpărați. Dacă nu, nu. Așa am și făcut. L-am întrebat pe profesorul Streinu-Cercel dacă putem cumpăra acest CT și a spus că da, este foarte bun. Așa am luat decizia să îl achiziționăm pentru a fi exploatat de specialiștii Institutului Matei Balș. Partea tehnică a acestui computer tomograf v-o va spune domnul profesor, este domeniul lui, eu sunt inginer de căi ferate, eu m-am oprit aici, eu doar cu dorinșa de a investi în sănătate, de a ajuta în acestă perioadă grea fiecare cetățean care trebuie să fie ajutat”, a mai spus Daniel Tudorache, primarul Sectorului 1.

Sistem Mobil Computer Tomograf (CT) care folosește Inteligența Artificială

Un computer tomograf performant, care scurtează timpii de așteptare

La rândul său, profesorul Adrian Streinu-Cercel a subliniat că acest computer tomograf este ”deosebit de util” și, începând de luni, va fi folosit douăzeci și patru de ore din douăzeci și patru:

”Acest CT ne este deosebit de util. În momentul în care pacientul va intra în institutul ”Matei Balș”, primul lucru pe care îl va face va fi să ajungă la această unitate, unde va face investigația de rigoare și după aceea va ajunge pe secție. Acest instrument ne dă o idee încă de la început: încotro va merge pacientul din punct de vedere clinic. Ceea ce ne scurtează foarte mult timpii de așteptare din punct de vedere al luării atitudinii terapeutice. Avem specialiști foarte buni în CT, aparatul va intra, de luni, în utilizare continuă și evident stăm alături de domnul primar, pentru specialiștii dumneavoastră, să vină la training, în așa fel încât să putem extinde aria de investigații pentru cei care, Doamne ferește, vor fi afectați de SARS-Cov 2. Încă o dată mulțumiri și să sperăm că va fi în continuare, cum credem noi, un instrument care ne va fi 24 de ore din 24 de ore util”, a spus managerul Institutului ”Matei Balș”.

Un pacient poate fi ”citit” în doar 30 de secunde

În prezent, un test PCR costă între 30 și 50 de dolari, dar o scanare CT costă sub… 5 dolari. Iar dacă unui medic radiolog îi sunt necesare peste 15 minute pentru a analiza un pacient, Modulul de Inteligență Artificială o face în doar 30 de secunde.

Totodată, ceea ce este extrem de important, medicul nu mai trebuie să interacționeze cu pacientul, fiind protejat, astfel, de o nedorită infectate cu COVID-19. Pacientul intră, se așază pe spate și este scanat automat de computerul tomograf ultraperformant. Sistemul dispune de Poziționare Automată la nivelul pieptului precum și de scanare prin apăsarea unei singure taste. Scanerul este astfel proiectat încât toată operațiunea să dureze doar 1 minut, iar cantitatea de radiație să fie redusă la 30%.

Chiar și în cazul identificării unui pacient infectat prin metoda PCR, unui medic îi va fi extrem de utilă și o scanare CT, pentru a stabili, cu precizie, faza bolii în care se află respectivul pacient. (CITEȘTE ȘI: ADRIAN STREINU-CERCEL, PRIMA REACȚIE DUPĂ CE A FOST DEMIS DE MINISTRUL SĂNĂTĂȚII: ”SĂ FACĂ CE VOR, SĂ FIE DE CAPUL LOR…”)

Modulul de Inteligență Artificială analizează un pacient în 30 de secunde

Containerul Mobil se instalează în 10 zile

Dar scanerul ultraperformant al computerului tomograf (CT) va fi util și pentru alte tipuri de scanare CT, diferite de cele pulmonare. Trebuie menționat că protecția interioară este realizată cu lămpi UV. Instalarea unui CT într-un spital durează minim 12 luni, în timp ce Containerul Mobil se instalează în 10 zile.

Prin eforturile combinate ale Primăriei Sectorului 1 – prin Centrul Medical Caraiman – și ale Institutului de Boli Infecțioase ”Matei Balș”, Romania va putea, cu ajutorul acestor echipamente și experiențe, să-și antreneze, începând de azi, propriul Modul de Inteligența Artificială, iar lupta împotriva COVID-19 poate fi abordată la un nivel superior. (NU RATA: CUM SE MULEAZĂ MASCA DE PROTECȚIE PE FAȚĂ. ADRIAN STREINU-CERCEL: ”NU FACEM AȘA, ÎȘI PIERDE VALOAREA!”)

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected] sau pe Whatsapp la 0741 CANCAN (226.226)

Parteneri
ŞOC! Frumoasa campioană a ţării, desfigurată. Iubitul a strangulat-o şi a dat-o cu capul de podea de mai multe ori. Atacatorul a fost eliberat!
ŞOC! Frumoasa campioană a ţării, desfigurată. Iubitul a strangulat-o şi a dat-o cu capul de...
FOTO. Tania Budi, în costum de baie la 53 de ani! Imagini demențiale: a oprit timpul în loc
FOTO. Tania Budi, în costum de baie la 53 de ani! Imagini demențiale: a oprit...
Învață să deschizi ușa mașinii folosind METODA OLANDEZĂ
Învață să deschizi ușa mașinii folosind METODA OLANDEZĂ
Alimentul-minune care repară ficatul bolnav. Ce să mănânci pentru un ficat sănătos
Alimentul-minune care repară ficatul bolnav. Ce să mănânci pentru un ficat sănătos
10 alimente și suplimente care subțiază sângele și reduc riscul de cheaguri
10 alimente și suplimente care subțiază sângele și reduc riscul de cheaguri
O ROMÂNCĂ se află printre cele mai frumoase FEMEI din întreaga lume. A FASCINAT, dar și scandalizat lumea cu comportamentul ei
O ROMÂNCĂ se află printre cele mai frumoase FEMEI din întreaga lume. A FASCINAT, dar...
Tensiuni fără precedent la Antena 1. Vedetele postului s-au răzvrătit. Rivalii de la PRO TV, dați exemplu
Tensiuni fără precedent la Antena 1. Vedetele postului s-au răzvrătit. Rivalii de la PRO TV,...
Ultimele imagini cu Ion Șmecherul în viață! Tocmai se mutase în casa nouă și era foarte fericit! Avea planuri mărețe pentru Crăciun, însă nu a mai apucat!
Ultimele imagini cu Ion Șmecherul în viață! Tocmai se mutase în casa nouă și era...
Jandarmeria Cluj și-a cerut scuze după defilarea dezastruoasă de 1 Decembrie:
Jandarmeria Cluj și-a cerut scuze după defilarea dezastruoasă de 1 Decembrie: "Astfel de momente sunt...
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
Certificatul verde, OBLIGATORIU pentru milioane de români de sărbători! Rafila ia decizia
Certificatul verde, OBLIGATORIU pentru milioane de români de sărbători! Rafila ia decizia
Alertă în România privind varianta Omicron! Ministerul Sănătății a venit cu informarea oficială
Alertă în România privind varianta Omicron! Ministerul Sănătății a venit cu informarea oficială
Jocul care îți permite să câștigi monede virtuale pe stradă, disponibil chiar acum!
Jocul care îți permite să câștigi monede virtuale pe stradă, disponibil chiar acum!
VIDEO Jandarmeria implicată într-un nou incident. Un jandarm a cazut de pe cal la paradă
VIDEO Jandarmeria implicată într-un nou incident. Un jandarm a cazut de pe cal la paradă
Familia Sterp, în doliu! „Ion Șmecherul”, bărbatul căruia i-au construit o casă nouă, a murit: „Știu cât de mult îl iubeați”
Familia Sterp, în doliu! „Ion Șmecherul”, bărbatul căruia i-au construit o casă nouă, a murit:...
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e terifiant
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
De ce a murit Ion Șmecheru'!  Cauza decesului este incredibilă
De ce a murit Ion Șmecheru'! Cauza decesului este incredibilă
S-au lăsat pozați în ipostaze demne de filme pentru adulți. Imagini incendiare cu o cunoscută vedetă, alături de partenerul ei FOTO
S-au lăsat pozați în ipostaze demne de filme pentru adulți. Imagini incendiare cu o cunoscută...
Ilie Năstase a fost conectat la aparate! Ce s-a întâmplat cu marele sportiv după ce a fost internat în spital cu COVID
Ilie Năstase a fost conectat la aparate! Ce s-a întâmplat cu marele sportiv după ce...
După apariția tulpinii Omicron, vaccinarea ar urma să devină obligatorie?! Marcel Ciolacu a dat cărțile pe față despre imunizarea obligatorie în România
După apariția tulpinii Omicron, vaccinarea ar urma să devină obligatorie?! Marcel Ciolacu a dat cărțile...
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu respectă noile reguli
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu...
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce unul dintre cele mai mari lanţuri de retail din România
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...
Băiatul de suflet al lui Petrică Mîțu Stoian, gest emoționant, pentru cel care i-a fost ca un tată: ”E pustie pădurea”
Băiatul de suflet al lui Petrică Mîțu Stoian, gest emoționant, pentru cel care i-a fost...
Postul Antena 1, acuzat de REGIE! Cine trebuia să câștige finala Asia Express
Postul Antena 1, acuzat de REGIE! Cine trebuia să câștige finala Asia Express
Puiu Mironescu a câștigat la CEDO! Interlopul care a comandat asasinarea rivalului cu o bombă a dat statul în judecată pentru că nu a putut vota
Puiu Mironescu a câștigat la CEDO! Interlopul care a comandat asasinarea rivalului cu o bombă...
Idei de cadouri pentru Crăciun din oferta Lidl
Idei de cadouri pentru Crăciun din oferta Lidl
"Băutura zeilor" energizează şi readuce buna dispoziţie. Sunt indicate 2-3 cești pe zi