Acasă » Știri » Biserica Stavropoleos. Află detaliile neştiute despre istoria sa fascinantă

Biserica Stavropoleos. Află detaliile neştiute despre istoria sa fascinantă

De: Maria Iancu 04/08/2022 | 09:00
Biserica Stavropoleos. Află detaliile neştiute despre istoria sa fascinantă

Biserica Stavropoleos este o biserică ortodoxă, construită în stil brâncovenesc și se află chiar în centrul orașului București. Numele Stavropoleos este forma românească a cuvântului grecesc Stauropolis, care se traduce prin „Orașul Crucii”, iar biserica poartă hramul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril, dar și a Sfântului Iustin Martirul și Filosoful. Mai mult, biserica este inclusă în Lista monumentelor istorice din România.

Biserica Stavropoleos a fost ridicată în anul 1724, în timpul celei de-a doua domnii în Țara Românească a lui Nicolae Mavrocordat, de către arhimandritul Ioanichie Stratonikeas, originar din Epir.  În anul 1722, acesta a cumpărat locul pe care avea să își zidească un han și o biserică peste drum de Biserica Ghiormei Banul. Astfel, în incinta hanului construit cu două niveluri, Ioanichie a construit actuala biserică, mănăstirea fiind susținută economic de către han, o situație frecvent întâlnită în epocă, scrie Gândul.

În anul 1725, fata logofătului Radu Greceanu, Maria, a dăruit mănăstirii locul de care avea nevoie pentru a se ridica o clopotniță și o pivniță. Un an mai târziu, arhimanditul Ionichioaie a fost ridicat la rangul de mitropolit al Savropolei, din porunca Patriarhului Ieremia și cu încuviințarea voievodului Nicolae Mavrocordat. Tot de atunci, mănăstirea pe care a construit-o a primit numele Stavropoleos, după numele vechii mitropolii. În anul 1742, starețul Ioanichie a murit și a fost înmormântat în biserica sa.

VEZI ŞI: ISTORIA FASCINANTĂ A PALATULUI PRIMĂRIEI CAPITALEI. LUCRURILE PE CARE PUȚINI LE ȘTIU DESPRE ACEASTĂ CLĂDIRE

În Biserica Stavropoleos se cântă altfel decât în majoritatea bisericilor din România. Altfel, dar nu altceva decât muzică bisericească tradițională. La Stavropoleos se cântă muzică bizantină. Specialiștii o numesc uneori neo-bizantină sau de tradiție bizantină, pentru a evita controversele legate de raportarea la spațiul și perioada Imperiului Bizantin.

Biserica Stavropoleos a suferit schimbări de-a lungul anilor

Odată cu trecerea timpului, biserica monahală a suferit numeroase stricăciuni care necesitau reparații urgente, astfel că în anul 1803 au început primele lucrări de restaurare.

Mai târziu, în anul 1838, Mănăstirea Stavropoleos a fost avariată de un cutremur, iar între 1840-1841, starea precară în care a ajuns, a determinat autoritățile să someze, în repetate rânduri, conducerea mănăstirii să dărâme turla bisericii, care urma să cadă. Astfel, în anul 1841, turla a fost dărâmată pentru siguranța credincioșilor.  După mai multe încercări, starețul mănăstirii a cerut ca biserica să se dărâme și să se construiască una nouă, la schimb.

În anul 1858 și arhitectul Slater a susținut necesitatea unei restaurări înțelepte a bisericii, care să respecte arhitectura și decorațiile originale. După mai bine de peste 20 de ani, noul stareț, Serian, nemulțumit de starea în care a ajuns clopotnița bisericii, a cerut Ministerului Cultelor să ia măsuri.

Abia în anul 1897, Ministerul Instrucțiunii și al Cultelor a făcut demersuri pentru ca biserica să fie restaurată și s-a adresat arhitectului Ion Mincu, care, după trei ani de studii, a afirmat că restaurarea acesteia este imposibilă din cauza greșelilor de construcție.

CITEŞTE ŞI: ISTORIA COLEGIULUI SFÂNTUL SAVA, CEA MAI VECHE ȘI PRESTIGIOASĂ INSITUȚIE DE ÎNVĂȚĂMÂNT PREUNIVERSITAR DIN BUCUREȘTI

Cu toate acestea, restaurarea a început în vara anului 1904. După patru ani, arhitectul Ion Mincu a prezentat autorităților planurile pentru ridicarea, alături de biserică, a clădirii ce amintea de vechiul han dispărut, care urma să servească drept muzeu monahal. Restaurarea picturii urma să fie încredințată pictorului preot V. Damian.

După moartea arhitectului Ion Mincu, lucrările au fost continuate de elevul său, arhitectul Alexandru Zagorit. Acestea au fost însă întrerupte în timpul războiului. Ulterior, au fost reluate sub conducerea profesoruluI C. Dumitrescu.

Între anii 1904-1940, Biserica Stavropoleos a rămas, din păcate, doar un monument istoric, în incinta căruia se depozitau elemente de arhitectură și petre funerare de la bisericile care se demolau în centrul vechi al Bucureștiului.

Din anul 1940 s-a redeschis biserica cultului, de care a avut grijă preotul Dimitrie Iliescu-Palanca și Octavian Dobrin, epitropul bisericii. Din anul 1991, așezământul monahal a făst păstorit de Părintele Iusti Marchis, primul ieromonah din ultima sută de ani.

În prezent, din vechea mănăstire nu a mai rămas decât biserica, alături de care există o construcție de la începutul secolului al XX-lea, care adăpostește o bibliotecă, o sală de conferințe și o colecție de icoane vechi, dar și obiecte de cult, precum și fragmente de frescă recuperate de la bisericile demolate în timpul regimului comunist. Biblioteca conține numeroase volume de teologie, artă și istorie. Achizițiile făcute în ultimii ani reunesc un important fond de scrieri patristice, biblice, dogmatice, liturgice, istorice, pastorale, dicționare și manuale de limbi clasice, dar și studii despre arta bizantină și icoana ortodoxă, istoria și civilizația românească a secolului al XVIII-lea, dar și despre cultura medievală europeană.

Între volumele de artă și arhitectură bisericească, Biblioteca de la Stavropoleos cuprinde numeroase exemplare din serii și colecții ale prestigioaselor edituri din țară și străinătate.

Din vechea zestre a Mănăstirii Stavropoleos s-au păstrat numeroase cărți de cult cărora li s-au adăugat donații sau achiziții făcute în timp pentru a completa fondul de carte veche, alcătuit acum din tipărituri românești, grecești și slavone, dar și câteva manuscrise. În Biblioteca Stavropoleos sunt prezente aproape toate tipăriturile importante ale cântărilor în limba română, începând cu primele apariții din 1823 ale lui Macarie Ieromonahul, dar și ale lui Anton Pann, Dimitrie Suceveanu și mulți alții până la Ion Popescu-Pasarea și Victor Ojog.

În anul 2008, Mănăstirea Stavropoleos s-a reînființat ca mănăstire de maici, cu hramul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și Sfântul Iustin Martirul și Filosoful, iar în anul 2012 aceasta a fost resfințită de către patriarhul Daniel.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
A absolvit Universitatea Hyperion, specializarea Jurnalism. S-a alăturat presei în anul 2016, iar din 2019 este redactor la publicația CANCAN.RO, site ce face parte din Grupul de Presă GÂNDUL.
Parteneri
Pensionarii vor primi banii înaintea Paștelui. Poșta Română a început distribuirea în avans a pensiilor
Pensionarii vor primi banii înaintea Paștelui. Poșta Română a început distribuirea în avans a pensiilor
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Mădălina Ghenea, așa cum n-a mai fost surprinsă NICIODATĂ! Imaginile care taie respirația
Mădălina Ghenea, așa cum n-a mai fost surprinsă NICIODATĂ! Imaginile care taie respirația
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
O poveste extraordinară de viață din care avem toți de învățat. „Totul a început cu niște semințe. De bostan, cu sare”
O poveste extraordinară de viață din care avem toți de învățat. „Totul a început cu...
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort...
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au luat-o în seamă. Ce au descoperit după i-a șocat: „Un coșmar”
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o sumă mare în cont și i-au furat 140.000 €
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut anunțul așteptat de milioane de români
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta Română a făcut anunțul
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei bunică „Când mă gândesc că a dat naștere la 12 copii, asta mă înfioară.”
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă în 6 luni, la ocazie?: „Doamne ferește! Cine știe câte victime sunt”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a...
Cine sunt românii care trebuie să plătească 
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Jador, adevărul despre relația cu Andreea Bălan, după ce artista l-a blocat și nu-și mai vorbesc:
Jador, adevărul despre relația cu Andreea Bălan, după ce artista l-a blocat și nu-și mai...
Orașul din România în care poți lua mâncare fără să o plătești. Nu te costă nici măcar un leu
Orașul din România în care poți lua mâncare fără să o plătești. Nu te costă...
Singura gară din România care a fost construită pentru personalități. Ce nume grele au coborât din tren și s-au plimbat pe peron sau prin stațiune
Singura gară din România care a fost construită pentru personalități. Ce nume grele au coborât...
PLANUL UNGURILOR a devenit realitate. Nimeni nu ar fi crezut că VOR AJUNGE până aici
PLANUL UNGURILOR a devenit realitate. Nimeni nu ar fi crezut că VOR AJUNGE până aici
Câți bani cere Theo Rose ca să cânte la un eveniment pentru 60 de minute. Și-a mărit tariful pentru 2024
Câți bani cere Theo Rose ca să cânte la un eveniment pentru 60 de minute....
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Impactul negativ al expunerii la lumina albastră a ecranelor şi beneficiile detoxifierii digitale asupra sănătăţii
Impactul negativ al expunerii la lumina albastră a ecranelor şi beneficiile detoxifierii digitale asupra sănătăţii
Capcana legată de BANII DE PENSIE. Abia acum s-a aflat ce se poate întâmpla
Capcana legată de BANII DE PENSIE. Abia acum s-a aflat ce se poate întâmpla
Este cea mai bizară insulă din lume. Puțini oameni au curaj să se apropie de ea
Este cea mai bizară insulă din lume. Puțini oameni au curaj să se apropie de...
Cele două ZODII care vor avea noroc uriaș în luna mai. Sunt favoritele astrelor
Cele două ZODII care vor avea noroc uriaș în luna mai. Sunt favoritele astrelor
Sumă uriașă pe care o câștigă zilnic Pescobar! A fost dat de gol, după ce a deschis un nou restaurant: Nu-l bate nimeni!
Sumă uriașă pe care o câștigă zilnic Pescobar! A fost dat de gol, după ce...
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin. S-a căsătorit și pare mai fericit ca niciodată
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani:
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
Profețiile clarvăzătoarei Baba Vanga devin realitate. Ce s-a adeverit din ce a prezis bulgăroaica pentru 2024
Profețiile clarvăzătoarei Baba Vanga devin realitate. Ce s-a adeverit din ce a prezis bulgăroaica pentru...
De ce trebuie să aprindem, de fapt, lumânarea sau candela. Puțini creștini mai știu semnificația acestui gest
De ce trebuie să aprindem, de fapt, lumânarea sau candela. Puțini creștini mai știu semnificația...
Locul din România care este interzis turiștilor. E tărâmul în care cuibărește șarpele rău și singura faleză stâncoasă de pe litoralul românesc
Locul din România care este interzis turiștilor. E tărâmul în care cuibărește șarpele rău și...