De mai bine de câteva săptămâni, Coca-Cola și alte companii de băuturi carbogazoase au venit cu schimbări în ceea ce privește noul design al sticlelor de plastic. Astfel, capacele nu mai pot fi date jos, ci rămân atașate de sticlă. Care este motivul real pentru care mulți dintre reprezentanții companiilor de băuturi răcoritoare au adoptat noua măsură.
Sistemul Coca-Cola România a făcut trecerea la sticle de plastic cu capace atașate, în luna mai a anului curent. Alte companii precum Fuzetea sau Cappy se numără printre beneficiarii noi măsuri.
Capacul fix este obligatoriu, în conformitate cu Directiva UE, care va intra în vigoare în 2024. Cu toate acestea, gigantul american Coca-Cola a fost unul dintre primii care au implementat, deja, aceste modificări în Germania, încă din 2022. Ulterior, alte companii de băuturi carbogazoase au început să se conformeze și în România, la jumătatea acestui an.
Potrivit Directivei Europene ce va intra în vigoare din 2024, capacele nu vor mai fi îndepărtate de sticla în care e îmbuteliat sucul. Noua măsură are scopul de a permite colectarea mai ușoară și reciclarea integrală a ambalajului, contribuind la protejarea mediului.
„Ideea din spatele ei: sticlele să fie returnate împreună cu capacul. Dacă un capac rămâne atașat de sticlă, acesta nu poate fi pierdut și rămâne în bucla de reciclare. Și dacă noul sistem este folosit corect, mica schimbare nu ar trebui să reducă plăcerea de a bea”, a transmis compania Coca-Cola.
Cu toate acestea, primul impact al noului ambalaje nu a fost pe placul consumatorilor din Germania, care au catalogat designul capacului drept „enervant”. Cu toate acestea, compania speră că noul model de capac va deveni o soluție preferată de către consumatori, iar cercetările și testele extinse efectuate în Europa au avut rolul de a dezvolta o soluție intuitivă și eficientă pentru reciclare.
„Nu am fost surprinși de faptul că plasticul reprezintă 80% din deşeuri, dar proporția ridicată de articole pentru luat masa ne-a surprins, care nu sunt doar deşeuri McDonalds, ci şi sticle de apă, sticle de băuturi precum Coca-Cola și conserve”, a explicat Carmen Morales-Caselles, de la Universitatea din Cádiz, Spania, care a condus noile cercetări pentru studiu, notează realitatea.net.