A fost sau nu a fost?! De ce nu au simțit mulți dintre români cutremurul de azi-noapte

Publicat: 31/01/2020 | 08:52
A fost sau nu a fost?! De ce nu au simțit mulți dintre români cutremurul de azi-noapte

Spre surprinderea multor români, chiar dacă seismul înregistrat azi-noapte a avut o magnitudine apreciabilă pe scara Richter – 5.2 grade -, nu a fost ”simțit” așa cum s-ar fi crezut. Mulți au fost surprinși, la primele orele ale dimineții, atunci când au aflat din mass-media sau din mediul online, că zona seismică Vrancea a mai ”produs” un cutremur puternic.

Explicația este simplă. Chiar dacă intensitatea cutremurului a fost mare, durata sa a fost foarte scurtă – doar 3 secunde. În astfel de condiții este de la sine înțeles că – ținând cont de ora la care s-a produs, respectiv 3:26 (ora României) – cei mai mulți dintre români dormeau, astfel că nu au simțit acest seism. Iată cum s-a ”desfășurat” acest cutremur de azi-noapte, conform graficului furnizat de ”Seismic Center – Predicție și Alertă Cutremur”.

Conform informațiilor transmise de specialiștii Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, seismul înregistrat azi-noapte s-a produs la o adâncime de 121 de kilometri, a avut 5.2 grade pe scara Richter și nu au fost înregistrate pagube materiale.

În luna octombrie a anului 2018 a avut loc, tot în zona Vrancea, un cutremur cu magnitudinea de 5,8 grade pe scara Richter, la ora 3:38. Cutremurul din 2018 a durat aproximativ 1 minut.

Citește și...