A renascut din propria-i cenusa. Cu pensula in mana, colegul de detentie al lui Miron Cozma face mii de euro pe luna

Publicat: 28/10/2013 | 15:19
A renascut din propria-i cenusa. Cu pensula in mana, colegul de detentie al lui Miron Cozma face mii de euro pe luna

A fost condamnat pe viata pentru omor, a stat 22 de ani in inchisoare, insa a renascut din propria-i cenusa. Ironia sortii, acum este cautat si de oameni din sistemul judiciar care platesc bani buni pentru a pune pe pereti picturile lui.

Remus Tudor, colegul de detentie al lui Miron Cozma. O nebunie de moment i-a schimbat viata si a stat 22 de ani inchis pentru omor, timp in care s-a refugiat in pictura. Lucrul pe care-l stia cel mai bine. A desenat dupa gratii, iar cand a iesit, s-a „dezlantuit”. Spune ca pictura este viata lui, si, cum viata este grea, a imbinat utilul cu placutul. Face ce-i place si castiga si bani.

Aceasta este una din lucrarile lui Remus Tudor
Aceasta este una din lucrarile lui Remus Tudor

„Am facut Scoala Populara de Arte, insa imi place sa cred ca sunt un auto-didact. Pictez ce-mi place, ce simt, si nu fac compromisuri. In puscarie mi-am perfectionat stilul, am pictat mii de tablouri, insa nu am vrut sa le vand. Pur si simplu pictura ma linistea, imi dadea o stare de bine”, a declarat Remus Tudor pentru CANCAN.ro.

Pictorul isi vinde lucrarile sale mai ales in strainatate
Pictorul isi vinde lucrarile sale mai ales in strainatate

El spune ca in momentul in care a iesit din inchisoare, s-a trezit intr-o jungla. „Eram doar eu si prejudecatilor oamenilor. Mi-a fost greu la inceput, am pictat non-stop, iar la un moment dat mi-a trecut prin cap sa-mi vand lucrarile, sa vad daca am valoare. Eram curios in primul rand daca sunt apreciate. Nu a fost usor, unii refuzau sa discute cu mine, sa-mi vada lucrarile din cauza trecutului meu, insa, incet, incet, am reusit. In prezent vand tablouri chiar si cu 2-3.000 euro. Si cea mai mare multumire nu sunt banii, ci faptul ca cineva da cateva mii de euro pentru picturile mele, ceea ce inseamna ceva”, a mai spus Remus Tudor.

Are clienti politisti, procurori si avocati

Remus Tudor

Ironia sortii, Remus Tudor este cautat de politisti si procurori, dar nu pentru fapte penale, caci acuma spune ca este cuminte, ci pentru tablourile sale. „Prima data cand m-a sunat un politist, mi s-au inmuiat picioarele. Nu stiam ce vrea, ma eliberasem si nu facusem nimic. Mi-a zis ca a vazut un tablou de-al meu la un prieten de-al lui si ca este interesat sa vada ce mai am. Intalnirea fost putin ciudata la inceput. I-am aratat tablourile mele si cand am vazut ca omul chiar se pricepe la arta, am inceput sa discutam. Am vorbit aproape o ora de pictura, iar, la final, i-am vandut trei tablouri cu 1500 lei. Vestea s-a dus si am inceput sa fiu sunat de alti politisti care erau interesati de lucrarile mele. Am vandut si unor procurori picturile mele, dar nu numai”, spune Remus.

Remus Tudor

Potrivit acestuia, clientii sai sunt din toate domeniile. „Unii inca au prejudecati si nu vin personal sa vada lucrarile, trimit pe altcineva. Insa cumpara. Ceea ce inseamna ca munca mea este apreciata chiar si de cei care nu vor sa ma vada la fata, care ma judeca. Am platit pentru ce am facut, insa nu judec pe nimeni. Si am un mesaj pentru iubitorii de arta. Nu trebuie sa va placa de mine, trebuie sa va placa ceea ce pictez. Lucrez sute si mii de ore la un tablou, asta este viata mea. Nu desenez pomi, nu-mi place. Am stilul meu si daca va place, cumparati. Nu ma atarnati pe mine pe perete, ci tabloul meu”.

Arta abstracta
Arta abstracta

Remus Tudor

Unul din tablourile pictate de Remus
Unul din tablourile pictate de Remus

B.G.

Citește și...