A venit primăvara! Vezi ce tradiţii aduc ziua de 1 Martie şi Mărţişorul!

Publicat: 28/02/2013 | 23:53
A venit primăvara! Vezi ce tradiţii aduc ziua de 1 Martie şi Mărţişorul!

Am trecut cu bine şi peste această iarnă şi iată, suntem pregătiţi să întâmpinăm cu braţele deschise ziua de 1 Martie şi odată cu ea, venirea primăverii!

După calendarul vechi, această zi era considerată ca începutul unui An Nou.

Mărţişorul era un fel de talisman menit să poarte noroc şi datează încă din timpul romanilor, când se sărbătorea ca zeul Marte, zeul forţelor naturii, al primăverii şi al agriculturii.

Mărţişorul este numită şi “funia anului”, care se spune că aduna laolaltă săptămânile şi lunile în cele două anotimpuri străvechi ale calendarului popular: vara şi iarna, simbolizate de şnurul bicolor, informează codrosu.ro.

Vine, vine primăvara!

Împletirea alb-roşie a şnurului se regăseşte în steagul căluşarilor, la bradul de nuntă, la podoabele junilor şi în multe alte obiceiuri străvechi.

Împletirea celor două culori simbolizează regenerarea vieţii.
Rostul şnurului era ca, prin împletirea celor două fire ce simbolizează unitatea contrariilor (lumină-întuneric, căldură-frig, iarnă-vară), să se aducă sănătate şi pază de boli. Cele două culori împletite mai simbolizează şi dragostea şi ura, viaţa şi moartea, binele şi răul.

Vine, vine primăvara!

Sărbătoarea tradiţională de 1 Martie a devenit cu timpul un prilej de omagiere a sexului frumos.

Scopul purtării Mărţişorului este să-ţi apropii soarele. Printr-asta te faci prieten cu soarele, ţi-l faci binevoitor să-ti dea ce-i stă în putere, frumuseţe, veselie şi sănătate, cinste şi iubire. Dăruind un mărţişor este ca şi cum ai dărui o fărâmă de soare.

Marţişorul trebuie legat la răsăritul soarelui, în prima zi a lunii martie. El se poartă de la 1 martie până când se arată semnele de biruinţă ale primăverii: pâna se aude cucul cântând, până înfloresc cireşii ori trandafirii, pana vin berzele sau rândunelele. După, mărţişorul nu se arunca, ci se leaga de un trandafir sau de un pom înflorit, ca să ne aduca noroc.

Vine, vine primăvara!

Oricum, pe lângă tradiţii şi obiceiuri, Marţişorul şi Ziua de 1 Martie sunt un prilej de bucurie, veselie şi un semn prin care noi urăm bun venit primăverii.

Echipa CANCAN.RO vă urează o primăvară frumoasă, însoţită de multe flori, zâmbete, fericire şi sănătate!

Citește și...