Actori români celebri la Hollywood. Puţini ştiu despre ce nume sonore e vorba

Publicat: 07/07/2017 | 15:01

Actori români celebri la Hollywood. Nu este doar o listă de nume extrem de cunoscute, ci şi o surpriză, pentru că, despre unii, abia de curând s-a aflat că au o ascendenţă românească. I-ai văzut în cele mai bune filme, iar acum afli detalii prea puţin cunoscute din trecutul lor. (AFLĂ DE AICI: Ce mare actor de la Hollywood şi-a împrumutat vocea pentru spotul celui mai tare festival din Bucureşti)

Sebastian Stan

S-a născut pe 13 august 1982, la Constanţa. Când avea opt ani s-a mutat, împreună cu mama lui la Viena, iar apoi, la vârsta de 12 ani, a ajuns la New York. A urmat cursurile Facultăţii de Arte Mason Gross din cadrul Universităţii Rutgers, dar a studiat şi la Shakespeare’s Globe Theatre în Londra. A ajuns celebru pentru rolul James Buchanan ”Bucky̹̹” Barnes/Winter Soldier din filmul „Captain America”. În 2010 a apărut şi în filmul „Lebăda neagră”. În televiziune, Sebastian i-a interpretat pe Carter Baizen în „Gossip Girl”, pe prinţul Jack Benjamin în „Kings”, pe Jefferson în „Once Upon a Time”, şi pe T.J. Hammond în mini-seria „Political Animals”. (VEZI ŞI: Adevarul despre Sebastian Stan! Duşmanul lui Captain America e din Constanţa! Cum arată bârlogul lui Winter Soldier)

Marcel Iureş

Născut pe 2 august 1951 la Băileşti, Marcel Iureş a studiat la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică (IATC) din Bucuresti, pe care l-a absolvit în 1978. A jucat în numeroase filme româneşti, iar după 1990 a ajuns la Hollywood, unde le-a dat replica celor mai mari actori ai lumii. A jucat, alături de Brad Pitt, în „Interviu cu un vampir”, în 1994, pentru ca, în 1996, să fie coleg de platou cu Tom Cruise, în „Misiune Imposibilă”. Este unul dintre puţinii actori care au reuşit să-l „omoare” pe Bruce Willis, în „Războiul lui Tom Hart”, unde românul juca rolul unui comandant de lagăr nazist, iar mult mai cunoscutul său coleg pe cel al unui colonel american. Iureş a jucat şi în „Piraţii din Caraibe”, alături de Johhny Depp, dar şi în „Pacificatorul”, cu George Clooney. (CITEŞTE ŞI: L-am filmat pe Marcel Iureş în timp ce… Ascunde probleme de sănătate?!)

Maia Morgenstern

S-a născut la 1 mai 1962 la Bucureşti şi a studiat la IATC. A jucat în numeroase piese de teatru, dar şi în multe filme româneşti de referinţă, ca „Balanţa” lui Lucian Pintilie sau „Cel mai iubit dintre pământeni”. Consacrarea la nivel mondial a venit însă odată cu rolul Fecioarei Maria din filmul „Patimile lui Iisus”, regizat de Mel Gibson. S-a spus că celebrul regizor şi actor ar fi ales-o pe Maia Morgenstern pentru rol şi datorită numelui său, care, în germană, înseamnă „Luceafărul de dimineaţă”. (VEZI ŞI: MAIA MORGENSTERN dă clasă multor fete de 20 de ani! Cum arată fără sutien la 54 de ani)

Dustin Hoffman

A câştigat două premii Oscar pentru „Kramer contra Kramer” (1980) şi Rain Man (1988) şi a mai fost nominalizat de alte cinci ori la categoria „cel mai bun actor”, dar puţină lume ştie că celebrul Dustin Hoffman, născut în 8 august 1937 la Los Angeles, are puternice rădăcini româneşti. Mama sa era româncă (Liliana), iar tatăl ucrainean. Părinţii lui Dustin Hoffman au plecat din România în Statele Unite ale Americii, cu puţin timp înainte de naşterea celui care avea să devină unul dintre cei mai mari actori ai lumii.

Harvey Keitel

S-a născut pe 13 mai 1939 în Brooklyn, New York. Părinţii săi, Miriam şi Harry Keitel, erau doi imigranţi din Europa de Est. Tatăl era nativ polonez, iar mama eră născută în România, lângă Brăila. A fost nominalizat în 1992 pentru rolul secundar din „Bugsy”, unde juca alături de Warren Beatty, nominalizat şi el, pentru rol principal. Harvey Keitel este cunoscut pentru rolurile memorabile pe care le-a făcut în filmele lui Quentin Tarantino: „Pulp fiction” şi „Reservoir Dogs”, dar şi pentru partitura din „Pianul”, între multe altele.

Pe lista actorilor cu rădăcini în România, care au cucerit Hollywoodul şi lumea întreagă se mai numără Natalie Portman, a cărei străbunică din partea tatălui era născută la Rădăuţi, precum şi Winona Ryder, ai cărei bunici erau imigranţi din Rusia şi din ţara noastră. De asemenea, este de amintit Bela Lugosi (pe numele real, Béla Ferenc Dezső Blaskó), actorul care l-a făcut celebru pe Dracula, în 1931, şi care s-a născut, aşa cum o arată de altfel şi numele, la… Lugoj. Iar unul dinte cei mai cunoscuţi români de la Hollywood rămâne, bineînţeles, timişoreanul Johnny Weissmuller, alias Tarzan.

Citește și...