Primarul de la sectorul 3 vrea să ia 2,5 milioane de euro de la învăţământ şi să le realoce pentru bugetul de spaţii verzi. Asta rezumă perfect viziunea pe care o are Negoiţă despre sectorul lui: proşti în iarbă.
Ce se întâmplă mâine în spatele uşilor închise
În şedinţa de mâine a consiliului de la sectorul 3, se va discuta o rectificare bugetară propusă de Robert Negoiţă, care prevede, printre altele, şuntirea cu 10.856.000 lei a banilor dedicaţi educaţiei şi suplimentarea cu 11.970.000 de lei a bugetului pentru ”întreţinerea grădinilor publice, parcurilor, zonelor verzi”. Logic, nu? Pentru că ne umplem golurile din cap cu decoraţiuni mişto şi scumpe cumpărate de la firme prietene şi trântite în parcuri. Uraaaa! Dar, ca să nu ne acuzaţi de patimă politică, vă dăm mai jos nişte statistici obiective şi reci. Ştiinţă, cum ar veni, nu opinie.
Ce se întâmplă în România în spatele cifrelor reci
Educaţia României e la pământ. Cu aproximativ 3% din PIB alocat educaţiei, România e codaşa UE în ceea ce priveşte banii alocaţi pentru educaţie, departe de ţări cărora ne place să le spunem ”civilizate”. De ce or fi ţările alea ”CIVILIZATE”? Pentru că sunt formate din oameni civilizaţi. Cum adică civilzaţi? Adică, în primul rând, educaţi.
În 2013, un studiu bazat pe recensământul din anul 2011 l-a făcut pe sociologul Bruno Ştefan, preşedintele fundaţiei ”Biroul de Cercetări Sociale” să afirme răspicat: ”dacă cetăţenii care nu au absolvit măcar 8 clase nu ar avea drept de vot, unul dintre marile partide din ţara noastră ar dispărea de pe scena politică”.
Vă lăsăm pe voi să faceţi legătura între cele două puncte şi să vă puneţi întrebările care trebuie puse. Noi spunem doar atât: orice lucru bun am vrea să facem în ţara asta, acela pleacă de la educaţie. Şi nu putem face educaţie decât preocupându-ne de ea. Că tot s-a împlinit un an de la Colectiv, nu trebuie să ne ferim de cuvinte: să IEI bani de la educaţie în 2016 e o crimă.
Ana Manole