Acasă » LIFE STYLE » Utile » Alertă pentru bugetarii care au primit vouchere de vacanță. Unde pot fi folosite și ce amendă riscă cei care le cedează contra cost

Alertă pentru bugetarii care au primit vouchere de vacanță. Unde pot fi folosite și ce amendă riscă cei care le cedează contra cost

De: Ileana Mlădinoiu 26/06/2023 | 08:19
Alertă pentru bugetarii care au primit vouchere de vacanță. Unde pot fi folosite și ce amendă riscă cei care le cedează contra cost
Vouchere de vacanță / Sursă Foto: Facebook

A început perioada vacanței de vară, astfel că toți salariații, fie că vorbim despre cei din sistemul de stat, fie despre cei din sistemul privat, se gândesc la concediile de odihnă. Vestea bună este că angajații la stat se pot bucura și în acest an de voucherele de vacanță oferite de Guvern, în valoare de 1.450 lei. De cupoane vor beneficia și cadrele didactice. Există și categorii de persoane care nu folosesc aceste vouchere și aleg să le vândă. Ce amenzi riscă aceștia, urmează să aflăm în cele ce urmează.

Alertă pentru bugetarii care au primit vouchere de vacanță

Autoritățile au anunțat că bugetarii vor beneficia, în continuare, de vouchere de vacanță, până cel puțin la finalul anului 2026. În plus, în prezent, în Parlament, există un proiect de lege care propune extinderea acestor beneficii și către angajații din mediul privat. Proiectul a fost, deja, adoptat de Senat, urmând să fie dezbătut și supus votului și în Camera Deputaților. Voucherele de vacanță există și la momentul de față în mediul privat, dar acordarea lor este opțională, în funcție de negocierea contractului de muncă. Dacă această lege va trece, voucherele vor fi obligatorii, iar banii, acoperiți de la bugetul de stat.

„Începând de la 1 ianuarie 2024, pentru recuperarea și întreținerea capacității de muncă a personalului salarial (…) toți angajatorii, indiferent de sistemul de finanțare și subordonare, inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii, înființate pe lângă instituțiile publice, precum și angajatorii care încadrează personal prin încheierea unui contract individual de muncă, acordă, în condițiile legii, anual, până la data de 31 decembrie 2026, bonuri de valoare, adică vouchere de vacanță, în cuantum de 1.450 lei pentru fiecare salariat”, este textul proiectului de lege, potrivit Gandul.ro.

Voucherele de vacanță se acordă și cadrelor didactice, iar, începând din acest an, și personalul nedidactic (în cuantum de 500 lei), așa cum a fost stabilit prin Ordonanța de Urgență nr. 58/2023, adoptată de Guvern în urma negocierilor din timpul grevei generale a profesorilor. Școlile vor transmite inspectoratelor lista nominală a beneficiarilor de vouchere până la data de 15 iulie, pentru ca acestea să le înainteze, până la 31 iulie, Ministerului Educației.

Cum se acordă voucherele de vacanță?

Voucherele de vacanță sunt emise anual, doar pe suport electronic, așa cum s-a întâmplat și anul trecut. Pentru cupoane nu se plătește CAS și CASS, în schimb, beneficiarul trebuie să achite un impozit de 10%, adică 145 de lei.

Pentru cadrele didactice au fost prevăzute condiții diferite în vederea acordării voucherelor. Potrivit legii, în cazul salariaților care și-au desfășurat activitatea la mai mulți angajatori, se acordă o singură indemnizație de vacanță, sub formă de vouchere, în cuantum de maxim 1.450 lei pentru un salariat/an, proporțional cu timpul lucrat, de către angajatorul unde beneficiarul în cauză își are funcția de bază. Conform legislației, valoarea nominală a voucherelor de vacanță nu poate fi diminuată în niciun mod și este multiplu de 50 lei.

În cazul personalului angajat cu contract individual de muncă cu timp parțial, voucherele de vacanță se acordă proporțional cu durata timpului de muncă, raportat la valoarea maximă a voucherelor de vacanță, în cuantum de 1.450 lei/an. Acest lucru înseamnă că unele cadre didactice vor avea sume mai mici de atât, aplicând următoarea formulă de calcul: suma de 1.450 de lei se împarte la 12 luni și la programul zilnic de 8 ore. Rezultatul se înmulțește cu numărul de luni și ore prevăzute în contractul de muncă, iar la final va fi multiplicat cu 50.

Voucherele de vacanță au perioada de valabilitate de un an de la data alimentării suportului electronic. În cazul în care beneficiarul a utilizat, în totalitate sau în parte, tichetele, iar, ulterior, intervine o cauză de restituire, acesta are obligația să returneze angajatorului contravaloarea voucherelor de vacanță necuvenite.

Unde pot fi folosite voucherele de vacanță?

Beneficiarii voucherelor de vacanță pot utiliza cupoanele pe baza actului de identitate, numai pentru achiziționarea de servicii turistice de la unitățile afiliate. Ei au dreptul să își aleagă unitatea, cu condiția ca aceasta să fie afiliată programului pentru achiziționarea serviciilor turistice. Aceste prevederi facilitează sprijinirea industriei HORECA, având în vedere că voucherele pot fi folosite doar în România. Programul a creat și un efect advers, astfel că proprietarii unităților de cazare, care acceptă această variantă de plată, nu au ezitat să mărească prețurile.

Ce amendă riscă cei care le cedează contra cost?

Este important de menționat că vânzarea voucherelor este strict interzisă. Legea interzice beneficiarilor să le utilizeze pentru achiziționarea altor servicii decât cele prevăzute sau comercializarea acestora în schimbul unor sume de bani sau al altor bunuri ori servicii. Amenda pentru cedarea voucherelor de vacanță poate ajunge până la 26.600 lei, iar orice unitate de cazare sau agenție de turism care acceptă tichetele emise pentru altă persoană va fi amendată cu 13.300 de lei.

 

 

 

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Fost profesor de limba și literatura română și ulterior de limba franceză, având o experiență de aproape 40 de ani în învățământ. A făcut pasul către presă în anul 2004, la ziarul local Punctul pe i. A publicat articole pe diferite domenii citeste mai mult
Parteneri
„Ofertă de PAȘTE!”. Cu câți lei se vinde un singur ou, în Piața Progresul din București
„Ofertă de PAȘTE!”. Cu câți lei se vinde un singur ou, în Piața Progresul din...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Mădălina Ghenea, așa cum n-a mai fost surprinsă NICIODATĂ! Imaginile care taie respirația
Mădălina Ghenea, așa cum n-a mai fost surprinsă NICIODATĂ! Imaginile care taie respirația
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
O poveste extraordinară de viață din care avem toți de învățat. „Totul a început cu niște semințe. De bostan, cu sare”
O poveste extraordinară de viață din care avem toți de învățat. „Totul a început cu...
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce îl urmărea pe presupusul amant al iubitei sale!
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce...
Cum va arăta M5, superiahtul miliardarilor care se transformă în submarin. Va avea un heliport, un balon cu aer cald și un cinematograf
Cum va arăta M5, superiahtul miliardarilor care se transformă în submarin. Va avea un heliport,...
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate de milion de oameni
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul este șocant
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Ce sumă a plătit Tavi Clonda pentru geanta oferită cadou soției. Gabriela Cristea este în al nouălea cer după achiziție! „ Acum își cumpără pentru prima dată când e cu mine.”
Ce sumă a plătit Tavi Clonda pentru geanta oferită cadou soției. Gabriela Cristea este în...
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort...
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin gunoaie.
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Jador, adevărul despre relația cu Andreea Bălan, după ce artista l-a blocat și nu-și mai vorbesc:
Jador, adevărul despre relația cu Andreea Bălan, după ce artista l-a blocat și nu-și mai...
Cine face, de fapt, gardul comun sau gardul dintre vecini. Ce spune legea în 2024, cine plătește eventuale reparații și cum devii proprietar asupra lui
Cine face, de fapt, gardul comun sau gardul dintre vecini. Ce spune legea în 2024,...
Singurele cartiere din București care sunt gemene. Nu există limită între ele și oamenii nu știu exact unde stau
Singurele cartiere din București care sunt gemene. Nu există limită între ele și oamenii nu...
SE CONFISCĂ mașina pe loc. Decizie pentru cei care merg să facă ITP-ul
SE CONFISCĂ mașina pe loc. Decizie pentru cei care merg să facă ITP-ul
Gabriela Cristea, lăsată cu ochi-n soare de Tavi Clonda: A agăţat o gagică!
Gabriela Cristea, lăsată cu ochi-n soare de Tavi Clonda: A agăţat o gagică!
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Impactul negativ al expunerii la lumina albastră a ecranelor şi beneficiile detoxifierii digitale asupra sănătăţii
Impactul negativ al expunerii la lumina albastră a ecranelor şi beneficiile detoxifierii digitale asupra sănătăţii
GABRIELA FIREA, marea lovitură în politică. RĂSTURNARE de situație, chiar înainte de alegeri
GABRIELA FIREA, marea lovitură în politică. RĂSTURNARE de situație, chiar înainte de alegeri
Schimbări uluitoare de vreme. Anunțul de ultimă oră de la ANM
Schimbări uluitoare de vreme. Anunțul de ultimă oră de la ANM
Cum a ajuns Nuța din Vaslui să primească și salariu, și PENSIE, în același timp
Cum a ajuns Nuța din Vaslui să primească și salariu, și PENSIE, în același timp
Care este singurul moment de desfătare al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul
Care este singurul moment de desfătare al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut...
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea au decis echipa învingătoare
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
Eliza Natanticu, la un pas de moarte după ce a luat o bacterie din spital: ”Mă emoționează foarte tare chestia asta”
Eliza Natanticu, la un pas de moarte după ce a luat o bacterie din spital:...
Andreea Bălan a pus stop scandalurilor cu George Burcea. La ce decizie au ajuns cei doi de dragul fiicelor
Andreea Bălan a pus stop scandalurilor cu George Burcea. La ce decizie au ajuns cei...
Zodiac chinezesc pentru luni, 29 aprilie 2024. Bivolul are nevoie de răbdare
Zodiac chinezesc pentru luni, 29 aprilie 2024. Bivolul are nevoie de răbdare
Stațiunea din România de care tinerii și pensionarii încep să se reîndrăgostească. Se reinventează, vine cu prețuri la jumătate față de Mamaia sau Valea Prahovei și are ceva unic pe pământ
Stațiunea din România de care tinerii și pensionarii încep să se reîndrăgostească. Se reinventează, vine...