Am aflat secretele hoților români care furau din TIR-uri aflate în mers

Publicat: 18/03/2020 | 23:16
CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA, a obținut informații exclusive dintr-un dosar incredibil, derulat de procurorii DIICOT. Ancheta vizează o grupare care copia la indigo schemele infracţionale din celebra serie „Furios și iute”. Mai precis, hoții furau tot ce găseau în TIR-uri aflate în mers, indiferent de viteză sau de obstacolele întâlnite. (VEZI ȘI: Decizie de ultimă oră în cazul hoților care au furat 1.000.000 € de la Joshua Castellano)
Recent, procurorii DIICOT au descins peste grupare, la membrii aflaţi în România, după ce, timp de ani de zile, autorităţi din Finlanda, Franţa, Suedia sau Germania au colaborat intensiv cu anchetatorii români într-un plan comun.
Prima oară, pe fir au intrat procurorii de la Parchetul Judecătoriei Sectorului 6, care l-au luat în vizor pe unul dintre protagoniştii grupării. Acesta se ocupa, împreună cu alte persoane, de infracţiuni contra patrimoniului – înşelăciuni şi furturi de produse electronice şi electrocasnice, pe care le valorifica prin intermediul lui altor două persoane, dintre care una era asociată la mai multe societăţi comerciale.
Ancheta a presupus o colaborare intensă la la nivel european
În august 2016, anchetatorii au dat drumul la cercetări şi au aflat că cel vizat „face parte dintr-o grupare nestructurată care săvârşeşte în afara României infracţiuni de furt, cu mod de operare furt din TIR-uri în mers sau staţionate în parcări, fiind vizate obiecte de dimensiuni mici, dar cu valoare ridicată (telefoane mobile de ultimă generaţie şi laptop-uri)”. (CITEȘTE ȘI: Lumea interlopă, zguduită din temelii. Cum a ajuns unul dintre liderii Clanului Sportivilor să jefuiască în Elveția)

Modul de operare

„A rezultat că persoanele implicate în asemenea activităţi infracţionale, comit astfel de fapte după ce se deplasează în zone de plecare-tranzit ale TIR-urilor, le urmăresc itinerariul de deplasare până când găsesc un moment prielnic sustragerii, precum şi «la pont» –  informaţii obţinute de la alţi şoferi de TIR-uri opriţi în parcări. A mai rezultat că M.C. zis S. beneficiază în activitatea infracţională derulată şi de sprijinul unor rude care locuiesc în zona oraşelor Dusseldorf/Duisburg din Germania.
Bunurile obţinute din comiterea de infracţiuni de furt sunt transportate ulterior în România prin intermediul unor firme de curierat, transporturile astfel realizate fiind însoţite de persoanele participante la comiterea de furturi. Ulterior, pe teritoriul României, bunurile provenite din comiterea de infracţiuni de furt sunt valorificate en-gros”, se arată în documentele anchetatorilor.

Aproape 3.000 de iPHONE-uri 6, pradă la o singură lovitură

Mașini folosite de hoți la lovituri
Anchetatorii DIICOT prezintă, pe scurt, una dintre loviturile mai vechi ale grupării, din anul 2015. Atunci, gruparea a uşurat un „ghinionist” de aproape 3.000 de telefoane iPhone 6. (NU RATA: Cum erau supravegheate minorele exploatate sexual în clubul din Caracal)
„A mai rezultat că în perioada noiembrie – decembrie 2015, în zona oraşului Tilburg din Olanda au fost sustrase prin aceste modalităţi, de către persoane – cetăţeni români, un număr de 2.700 de telefoane marca iPHONE 6, care ulterior au fost vândute pe teritoriul României, en-gros, în trei sau patru tranşe, unor persoane fizice contra sumei de 520 euro/bucată”, se arată în dosar.  După primirea primelor detalii din exterior, dosarul a fost preluat de procurorii de la Parchetul Tribunalului Bucureşti.

Anchetă europeană: daune de cinci milioane de euro

Imediat după preluarea dosarului, procurorii din Bucureşti au aflat că gruparea făcuse prăpăd şi în exteriorul României. „În urma investigaţiilor efectuate în cauză de către lucrătorii de poliţie din cadrul D.G.P.M.B. – Serviciul de Investigaţii Criminale, a rezultat că organele de poliţie din Olanda efectuează cercetări privind săvârşirea mai multor infracţiuni de furt (cu mod de operare ca cel mai sus-expus), în urma cărora au fost sustrase mii de telefoane marca IPHONE modele 6, 6S, 6S plus, 5S – o parte importantă din acestea fiind activate pe teritoriul României – cu o valoare a prejudiciului cauzat de peste 5.000.000 euro”, arată procurorii.
La percheziții au fost descoperite și arme
Recent, mai mulţi membri ai grupării au fost arestaţi preventiv în România iar, pentru alţii, Curtea de Apel Bucureşti a emis mandate de arestare temporară pentru extrădarea lor către statele colaboratoare la acest dosar de amploare.

Jafuri ca în filme

În 9 martie au fost efectuate 73 de percheziții în București, Ilfov, Argeș, Prahova, Teleorman și Ialomița, dintre care 18 în baza unui ordin european de anchetă, în cauza care viza destructurarea a nu mai puțin de cinci grupuri infracționale organizate specializate în săvârșirea infracțiunilor de furt calificat, complicitate la furt calificat și tentativă la furt calificat. (NU RATA: Primul personaj ”decapitat” în Sex-gate-ul de la Ministerul de Interne)

„În urma cercetărilor efectuate s-a stabilit faptul că, pentru deplasarea la comiterea infracțiunilor, membrii grupurilor organizate foloseau autoturisme de proveniență străină, cu preponderență de tip-ul «van» (autovehicule cu 7-8 locuri) sau autoutilitare (tip dubă), toate cu motoare puternice si dotate cu trapă (dotare absolut necesară cel putin pentru autovehiculul care merge de regulă cu farurile stinse și din care, în timpul deplasării, membrii grupului organizat se urcau în camioanele aflate în mers, din care sustrăgeau bunuri), dotări care facilitau sustragerea bunurilor și înlesneau deplasarea rapidă după comiterea faptelor”, au explicat anchetatorii.

Hoții comunicau prin stații

Procurorii au mai arătat că hoții se asigurau cu dispozitive artizanale (chingi sau corzi), săreau din autovehiculele cu care se deplasau și se prindeau de ușile camioanelor aflate în mers, deschideau ușile din spate, prin tăierea lacătelor sau forțarea sistemelor de închidere, și sustrăgeau bunuri pe care le aruncau în autovehiculul din spate, pe trapa lăsată deschisă.

„În același timp, prin acțiuni conjugate și unice, alți membrii ai grupului, aflați în alte autovehicule, se deplasau în paralel, cu aceeași viteză și la o distanță considerabilă în spatele autotrenurilor, în scopul de a nu permite celorlalte autovehicule să se apropie de cei care pătrundeau în interiorul remorcilor de unde se sustrăgeau bunurile. Totodată, atunci când se impunea, unul dintre aceste autoturisme avea rolul de a colecta bunurile furate și aruncate din TIR, bunuri care erau ulterior transportate la un loc de depozitare temporar”, mai arată anchetatorii.  (VEZI AICI: Cum a furat ”Calu Machedonu” diamante de 5 milioane € dintr-un faimos magazin parizian)

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la pont@cancan.ro sau pe Whatsapp la 0741 CANCAN (226.226)