Anunțul făcut de Ludovic Orban! Când vor ajunge măștile de protecție în școli

Autor: A.N.
Publicat: 27/05/2020 | 11:11
Anunțul făcut de Ludovic Orban! Când vor ajunge măștile de protecție în școli

Miercuri, premierul Ludovic Orban a cerut în ședința de Guvern ca măștile de protecție să ajungă în toate școlile până pe 1 iunie.

”Ministerul Muncii și Ministerul Sănătății, aveți grijă că aveți obligația de a finaliza procedurile de licitații și de a și distribui măștile. Ministerul Educației, cel târziu până în data de 1 iunie trebuie să ajungă la școli, iar Ministerul Sănătății, în momentul în care aveți solicitările, datele de la administrațiile locale – și aici trebuie să se miște rapid Direcțiile de Sănătate Publică – trebuie să lansați imediat procedura de licitație, astfel încât să putem să distribuim măștile către cele 2.300.000 de persoane aflate în stare de vulnerabilitate”, a declarat premierul.

Ministrul Educației, Monica Anisie, a spus că măștile vor fi în școli până în 2 iunie, când elevii încep pregătirea pentru examenele naționale.

”Da, domnule premier. Suntem în plină desfășurare a procedurii de achiziție pentru măști, în așa fel încât pe data de 2, atunci când elevii revin la școală pentru cursurile de pregătire să aibă măștile necesare în fiecare unitate de învățământ”, a spus Anisie.

Cine nu este obligat să poarte masca de protecție

După intrarea în vigoare a stării de alertă în România, masca de protecție este obligatorie în orice spațiu public închis. Însă, conform unui ordin aprobat, miercuri, de Ministrul Sănătății sunt admise unele excepții. (CITEȘTE ȘI: AMENZI USTURĂTOARE PENTRU CEI CARE REFUZĂ SĂ POARTE MĂȘTI DE PROTECȚIE)

În funcție de evaluarea riscului efectuat de Medicina Muncii sau Medicina Școlară, după caz, pot exista unele excepții:

  • angajatul este singur în birou sau se află minim 2 metri între persoanele din acel birou, cu condiția aerisirii camerei, cel puțin la două ore și se asigură dezinfecția suprafețelor;
  • persoana suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare;
  • persoana desfășoară activitați fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescuta, etc.);
  • prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
  • vorbitorii în public cu condiția respectării distanței de 3 metri
  • elevii/studenții doar în timpul orelor de curs, dacă se respectă distanțarea corespunzătoare
  • copiii cu vârsta mai mică de 5 ani