Atentate teroriste 11 septembrie: astăzi se împlinesc 17 ani. Imaginile șocante care vor rămâne în istorie

Publicat: 11/09/2018 | 13:46

11 septembrie 2001 – ziua cea mai neagră din istoria secolului XXI a Statelor Unite ale Americii. Aproape 3.000 de oameni au murit, după ce teroriștii au deturnat două avioane care au lovit turnurile gemene World Trade Center din New York, care s-au prăbușit la scurt timp de la impactul nimicitor. O altă aeronavă a lovit Pentagonul, iar un al patrulea avion s-a prăbușit pe un câmp din Pennsylvania. Printre victime se află și cinci români. Astăzi când se împlinesc 17 ani de la atentatele sângeroase au lor mai multe manifestări în New York, dar şi în alte oraşe americane: momente de reculegere, proiecte de voluntariat și un nou monument comemorativ în Pennsylvania, unde și-a anunțat prezența și președintele Donald Trump.

Citește și: Fiul lui Osama Bin Laden s-a căsătorit cu fiica liderului din atacurile teroriste din 11 septembrie 2001!

Atentate teroriste 11 septembrie: astăzi se împlinesc 17 ani

Citește și: A fost identificată, după 17 de ani, o nouă victimă a teribilelor atentate din 11 Septembrie 2001, din SUA

Vă reamintim că momentele halucinante au început la ora locală 08:45 – ora 15:45, ora României – când un un avion de pasageri B-767 al companiei American Airlines a lovit unul dintre turnurile gemene de 110 etaje al complexului World Trade Center din New York. La doar câteva minute de la impact, în care autoritățile americane au intrat în stare de alertă maximă, un al doilea avion deturnat, un B-737 al companiei United Airlines, a lovit cel de-al doilea turn. La puţin timp, cele două clădiri, care erau cunoscute drept unul dintre simbolurile metropolei americane, s-au prăbușit.

Astăzi, în zi de doliu, americanii au făcut publice numeroase mesaje în memoria celor care și-au pierdut viața sau au rememorat anumite momente din acea zi teribilă. De exemplu, profesorul Frank McDonough a scris pe pagina lui de Twitter, unde a postat o fotografie cu George W. Bush, cel de-al 43-lea președinte american, care era în funcție în momentul atentatului: “11 septembrie 2001. Ora 09:05 dimineața. În timp ce stătea într-o clasă plină cu copii, președintele Bush află despre cel de-al doilea avion prăbușit în Turnurile Gemene”.

Chiar și la 17 ani de la atentatele care au șocat întreaga lume continuă să apară imagini din acea zi fatidică. Un fost cameraman al postului american CBS a surprins momentul în care turnulrile gemene se prăbușesc.

În urma acestor atentate, administraţia George Bush a anunţat un război împotriva organizaţiei teroriste al-Qaeda din Afganistan cu scopul să-l aducă pe Osama bin Laden în faţa justiţiei şi de a preveni apariţia altor reţele teroriste. Imediat după tragedia din 11 septembrie, Consiliul NATO a declarat că atacurile asupra Statelor Unite vor fi considerate un atac asupra tuturor statelor NATO şi, ca atare, satisfac condiţiile articolului 5 al Cartei NATO.

Citește și: A prezis momentul 11 septembrie şi Ebola. Detalii uluitoare despre AL TREILEA RĂZBOI MONDIAL

În clipul de mai jos sunt câteva dintre imaginile surprinse în cea mai neagră zi din istoria modernă a americanilor.

Într-un articol publicat astăzi de jurnaliștii de la news.com.au apar mai multe apeluri făcute de unii dintre pasagerii avioanelor deturnate de teroriști, de membrii echipajelor și ofițeri, care au murit pe 11 septembrie 2001. Toate sunt pur și simplu devastatoare.

Donald Trump va comemora atacurile de la 11 septembrie în Pennsylvania, unde s-a prăbușit un avion deturnat

Preşedintele american, Donald Trump, va comemora împlinirea a 17 ani de la atentatele din 11 septembrie 2001 în Pennsylvania, pe un câmp unde s-a prăbușit unul din avioanele deturnate de teroriști, în timp ce vicepreşedintele Mike Pence va merge la Pentagon, informează agenția The Associated Pre

Însoțit de soția sa, Melania Trump, cel mai puternic om de pe planetă va participa la ceremonia de comemorare a victimelor atentatelor care se va desfășura în apropiere de localitatea Shanksville, Pennsylvania, unde sâmbătă a fost inaugurat un monument comemorativ denumit “Turnul Vocilor”. În acest loc, în dimineața zilei de 11 septembrie 2001, s-a prăbușit un avion de pasageri, zborul United Airlines Flight 93, după ce pasagerii și membrii echipajului, informaţi prin telefonul mobil despre evenimentele din New York, s-au luptat cu teroriștii care au deturnat aeronava. Obiectivul precis al teroriştilor a rămas, până astăzi, necunoscut.

Anul trecut, pentru prima dată în calitate de președinte al SUA, Donald Trump a ținut un moment de reculegere la Casa Albă și a participat la ceremoniile de comemorare de la Pentagon, unde un alt avion deturnat prăbușit.

Citește și...