Avertizare ANM de ultimă oră. Intensificări ale vântului și ninsori viscolite. Care sunt zonele afectate de codul portocaliu

Publicat: 10/02/2020 | 10:24
Avertizare ANM de ultimă oră. Intensificări ale vântului și ninsori viscolite. Care sunt zonele afectate de codul portocaliu

Specialiștii Administrației Naționale de Metorologie au emis, chiar în această dimineață, trei avertizări de vreme severă care vizează mai multe regiuni ale țării. Este vorba despre un cod portocaliu și două coduri galbene, iar meteorologii transmit că vor exista intensificări ale vântului – până la 100 km/H – și ninsori viscolite.

Luna februarie se dovedește a fi mult mai ”agitată” din punct de vedere meteorologic decât am fi fost tentați să credem, iar mai multe regiuni ale țării sunt vizate – conform avertismentului meteorologilor ANM – de fenomene specifice iernii.

COD PORTOCALIU – Interval de valabilitate: 10 februarie, ora 18:00 – 11 februarie, ora 20:00

Zone vizate: zona înaltă de munte a județelor Maramureș, Bistrița-Năsăud, Mureș, Suceava, Neamț, Cluj și Bihor.

Fenomene vizate: intensificări susținute ale vântului, viscol, vizibilitate redusă.

În intervalul menționat în zona înaltă de munte a județelor Maramureș, Bistrița-Năsăud, Mureș, Suceava, Neamț, Cluj și Bihor vor fi intensificări susținute ale vântului cu rafale de peste 90…120 km/h și temporar va ninge viscolit, determinând scăderea vizibilității sub 50 m.

COD GALBEN – Interval de valabilitate: 10 februarie, ora 14:00 – 11 februarie, ora 20:00

Fenomene vizate și zone afectate: intensificări ale vântului la munte, în Banat, Crișana, Transilvania și Maramureș; ninsori viscolite în zona montană înaltă.

În intervalul menționat, la munte, vântul va prezenta intensificări, cu viteze de 65…75 km/h, iar îndeosebi în zona înaltă, rafalele vor depăși 90 km/h și va fi viscol. Vor fi intervale în care în Banat, Crișana, Transilvania și Maramureș rafalele vor depăși 55…65 de km/h și izolat 70…80 km/h. Temporar va ninge în masivele montane din nordul țării, iar în restul zonei de munte, în Maramureș și în nord – estul Transilvaniei, la început vor fi precipitații mixte, favorizând formarea de polei, apoi vor predomina ninsorile.  Cantitățile de precipitații vor fi mai însemnate în Carpații Occidentali, nordul Carpaților Orientali și în vestul Carpaților Meridionali, unde vor depăși local 15 l/mp și izolat 20…25 l/mp, iar la atitudini în general de peste 1500 m se va depune strat consistent de zăpadă.

Notă: Intensificări ale vântului, cu rafale în general de 45…55 km/h, vor fi și în restul teritoriului. Precipitații mai ales sub formă de ploaie și lapoviță se vor semnala și în celelate regiuni, izolat vor fi condiții de polei, iar în sud-vest, cantitățile de apă vor depăși 10…15 l/mp.

COD GALBEN – Interval de valabilitate: 11 februarie, ora 20:00 – 12 februarie, ora 20:00

Fenomene vizate și zone afectate: intensificări ale vântului și zăpadă spulberată în zona montană înaltă

În zona înaltă de munte, vântul va prezenta intensificări cu rafale ce vor depăși 80…100 km/h, spulberând zăpada și determinând scăderea vizibilității.

 

Citește și...