Camera Deputaților a adoptat legea privind carantina! Condițiile în care vor fi internați pacienții

Publicat: 10/07/2020 | 07:28

Camera Deputaților a adoptat, joi seară, proiectul de lege prin care este instituită carantina și izolarea! Au fost 266 de voturi „pentru”, 11 „împotrivă” și 8 abțineri. Față de varianta inițială, documentul a suferit modificări substanțiale. Astfel, cei care vor fugi din carantină sau izolare vor fi băgați în carantină instituționalizată pe cheltuiala proprie.

Deputații jurișiti au discutat, joi, despre modificările la legea privind carantina și izolarea, după ce anterior elaboraseră un draft cu amendamentele depuse de parlamentari. După discuția cu Raed Arafat, șeful DSU, social-democrații și-au schimbat optica privind legea carantinării. A fost acceptată posibilitatea detașării medicilor în timpul stării de alertă. În privința carantinei, PSD a cerut ca o persoană să poată fi carantinată doar printr-o decizie a DSP, care să conțină durata măsurii și calea de atac. De asemenea, izolarea să se poate face fără consimțământul persoanei, însă medicii nu pot impune un tratament fără ca pacientul infectat cu coronavirus să fie de acord, scrie digi24.ro.

Un pacient asimptomatic poate fi izolat la domiciliu, însă medicul este cel care decide dacă este necesară internarea acestuia în spital.

Camera Deputaților adoptat legea privind carantina! Ce presupune asta

Conform amendamentelor depuse de PSD, carantina se va institui asupra persoanelor suspecte de a fi infectate sau purtătoare ale unui agent patogen în spaţii special desemnate de către autorităţi, la domiciliu sau în locaţia declarată de către persoana carantinată stabilită prin decizie motivată a Direcției de Sănătate Publică pentru fiecare persoană identificată, decizie care va conține mențiuni cu privire la data si emitentul actului, numele si datele persoanei carantinate, durata măsurii si calea de atac prevăzută de lege.

Totodată, izolarea prevede separarea fizică a persoanelor afectate de o boala infectocontagioasă sau a persoanelor purtătoare ale unui agent patogen, la domiciliu sau într-o unitate sanitară, în vederea monitorizării stării de sănătate și aplicării unui tratament pe baza consimțământului persoanelor si numai daca acest tratament se impune, în scopul vindecării și  reducerii gradului de contagiozitate.

Pentru persoanele asimptomatice, purtătoare de agent patogen, izolarea se va realiza la domiciliu sau locația declarată, cu exceptia situatiilor în care, pe baza datelor știintifice oficiale referitoare la tipul agentului patogen, calea de transmitere, și rata de transmisibilitate, se impune izolarea acestor persoane în unitățile sanitare, prevăzute prin hotărâre a Guvernului.

În situaţia în care, într-un caz individual, un medic constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară, acesta poate decide carantinarea persoanei în unitatea sanitară şi informează direcţia de sănătate publică judeţeană sau a municipiului Bucureşti, pentru maximum 24 de ore.

Camera Deputaților adoptat legea privind carantina! Condițiile în care vor fi internați pacienții

Autoritățile publice centrale sau locale au obligația de a asigura necesarul de hrană, tratament, precum și livrarea acestora pentru persoanele aflate în carantină sau izolare la domiciliu, în condițiile în care persoanele se află în imposibilitatea de a-și asigura procurarea acestora. Cheltuielile ocazionate vor fi suportate din bugetul Ministerului Sănătății.

Persoanele care nu au respectat măsura de carantină la domiciliu sau în locaţia declarată au obligaţia de a suporta cheltuielile carantinării în spaţiile special desemnate. Cheltuielile ocazionate cu carantinarea se suportă de către Ministerul Sănătăţii, din bugetul aprobat cu această destinaţie şi se recuperează de la persoanele obligate a le suporta.

În situația în care, într-un caz individual, un medic pe baza examinărilor clinice și paraclinice constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară informeaza Directia de Sanatate Publica care poate decide izolarea persoanei în unitatea sanitară prin act individual. Decizia va conține mențiuni cu privire la data si emitentul actului, numele si datele persoanei izolate, durata măsurii si calea de atac prevăzută de lege.

Cristian Blanuta
Cristian Blănuță este redactor la CANCAN.RO, site care face parte din Grupul de Presă GÂNDUL. A început să lucreze în mass-media în anul 1996, la ziarul MONITORUL DE BACĂU. Au urmat ZIARUL DE BACĂU, PROSPORT (Ediția ... citește mai mult