Este vară, căldura este mare, iar parcă timpul petrecut în bucătărie devine infernal. În această perioadă nimeni nu vrea să mai gătească, iar aproape toată lumea își întoarce atenția către preparatele mai light. Însă ne oferă acestea toți nutrienții de care avem nevoie? Mihaela Bilic a oferit răspunsul și ne spune care sunt cele două alimente pe care ar trebui să le mâncăm zilnic pe timp de vară. Ele sunt secretul sănătății.
Pentru perioada verii, Mihaela Bilic le recomandă tuturor să evite sosurile grele, dar și prăjelile, tocăturile, ori afumăturile. Acestea sunt mâncăruri grele, pe care corpul nu le poate procesa prea bine în timpul sezonului cald. Aceste preparate ar trebui înlocuite cu unele mai ușoare, iar în sezonul cald avem numeroase opțiuni. Însă, care sunt alimentele ce nu trebuie să lipsească din meniul zilnic?
(CITEȘTE ȘI: ESTE SAU NU SĂNĂTOS SĂ FII VEGETARIAN? NUTRIȚIONISTUL MIHAELA BILIC A SPUS ADEVĂRUL)
Așa cum spuneam, vara meniul nostru ar trebui să sufere câteva modificări. Mai ales în perioadele de caniculă preparatele grele trebuie evitate. În schimb, potrivit nutriționistei Mihaela Bilic, atenția ar trebui să ni se îndrepte către produsele de sezon, care sunt delicioase și care oferă o alternativă sănătoasă pentru un meniu zilnic.
Când vine vorba despre zilele de vară, dr. Mihaela Bilic spune că ar trebui să consumăm zilnic două alimente. Este vorba despre legumele de sezon și despre uleiul de pește. Acestea neutralizează inflamația și oxidarea produse de soare. Cu alte cuvinte legumele și uleiul de pește par să fie secretul sănătății, potrivit Mihaelei Bilic.
„Meniu de vară. Pe timpul verii este recomandat să mâncăm mai multe legume și mai puține grăsimi. Atenție însă, grăsimea de pește nu trebuie redusă, ci din contră, consumată zilnic. Din simplul motiv că trebuie să neutralizăm inflamația și oxidarea produse de soare. Iar Omega-3 din uleiul de pește și vitamina D naturală, plus fitonutrienții din legume chiar fac asta!
Organismul uman nu poate sintetiza acizii grași Omega-3, de aceea se numesc esențiali! Sinergia dintre Omega-3, vitamina D și antioxidanții din legume neutralizează radicalii liberi responsabili de îmbătrânire și îmbolnăvire. Legume și ulei de pește, ăsta pare a fi secretul sănătății!”, spune Mihaela Bilic.
Deși legumele și uleiul de pește trebuie consumate zilnic vara, nu putem trăi doar cu aceste alimente, așa că Mihaela Bilic a venit cu câteva idei de preparate culinare potrivite pentru această perioadă. Iată cum poate arăta meniul complet într-o zi de vară.
„Simplu și gustos. Când afară e caniculă și apetitul nostru se schimbă – avem poftă de preparate dietetice, de multe legume și deserturi parfumate. Vara e sezonul în care e ușor să reducem aportul de zahăr și grăsimi din simplu motiv că centrul foamei e inhibat de căldură. Vara se simplifică gătitul – adio prăjeli și sosuri grele, la revedere tocături și afumături, e timpul pentru salate și preparate gătite rapid sau consumate crude.
Pe caniculă sunt recomandate supele de legume consumate reci, produsele lactate fermentate (sana, kefir), peștele și carnea la grătar, iar ca desert înghețata și fructele proaspete. Ce ați zice de un meniu 100% nepreparat termic? Chiar se poate să ne hrănim sănătos fără să aprindem aragazul!
Iată câteva idei: gazpacho de roșii, salată de roșii cu brânză, carpaccio de pește după moda mediteraneană, sushi și sashimi după moda japoneză și tiramisu ca desert- niciunul nu are nevoie de flacără.
Tot o combinație delicioasă de vară sunt ardeii copți cu brânză și roșii, adică “piperchi” cum îi zic machedonii din Dobrogea. Iar pentru salata de vinete românească, vă recomand o variantă mai dietetică, inspirată din bucătăria libaneză.
Nu am uitat de desert! Dacă doriți un preparat care să combine fructele de sezon cu pofta de clătite, francezii l-au numit clafoutis. Și tot dietetic din ouă și lapte avem laptele de pasăre, răsfățul copilăriei noastre”, mai spune Mihaela Bilic.
(VEZI ȘI: ESTE SAU NU SĂNĂTOS POSTUL INTERMITENT? MEDICUL MIHAELA BILIC A SPUS ADEVĂRUL)