Acasă » Știri » Știri interne » Cine este noul presedinte al Romaniei! Drumul lui Klaus Iohannis din cancelaria unui liceu sibian pana la Palatul Cotroceni

Cine este noul presedinte al Romaniei! Drumul lui Klaus Iohannis din cancelaria unui liceu sibian pana la Palatul Cotroceni

De: Cancan 18/11/2014 | 15:07
Cine este noul presedinte al Romaniei! Drumul lui Klaus Iohannis din cancelaria unui liceu sibian pana la Palatul Cotroceni

Klaus Iohannis, profesor de fizica, a devenit primar la Sibiu acum 14 ani, desi nimeni nu-i dadea sanse. A castigat toate alegerile la care a candidat, dar nu a reusit sa ajunga premier in 2009 si nici vicepremier in 2014.

Klaus Werner Iohannis s-a nascut in 13 iunie 1959, la Sibiu, si este casatorit cu Carmen Iohannis, neavand copii.

A absolvit, in 1983, Facultatea de Fizica a Universitatii „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca, in urmatorii cinci ani fiind profesor la diferite scoli si licee din Sibiu. Din 1989 si pana in 1997, a fost profesor de fizica la Colegiul National „Brukenthal” din Sibiu, unde a fost si elev. Intre 1997 si 1999 a fost inspector scolar general adjunct, iar intre 1999 si 2000 a fost inspector general.

Klaus Iohannis a fost membru al Forumului Democrat al Germanilor din Romania (FDGR) inca de la infiintare, din 1990, iar in perioada 2001-2013 a fost presedintele formatiunii, demisionand din aceasta functie dupa inscrierea in PNL, in februarie 2013.

In cartea sa, Klaus Iohannis spune ca nu a fost un elev de premiul I:
In cartea sa, Klaus Iohannis spune ca nu a fost un elev de premiul I: „Mai mult II si III”

Iohannis s-a lansat in politica in 2000, cand FDGR a decis sa aiba un candidat propriu la Primarie, cu scopul de a obtine mandate de consilieri locali. „Am ajuns mai mult intamplator aici (primar al Sibiului – n.r.), fiindca am vrut sa promovez Forumul Democrat al Germanilor in Consiliul Local, lucru care atunci a functionat extrem de bine”, declara la acea vreme Iohannis.

La alegerile din 2000, el a ajuns in al doilea tur de scrutin cu social-democratul Ioan Cindrea, pe care l-a invins cu 69,18% din voturi, desi in Sibiu mai locuiau doar cateva mii de sasi. Sibienii l-au votat masiv pentru ca isi doreau o schimbare in administratia locala.

Succesul lui Iohannis in alegeri nu a fost anticipat nici macar de cei de la FDGR, care nu au avut suficienti oameni pe listele de candidati. Desi obtinusera mai multe mandate, fiindca nu au avut destui candidati, PSD a avut in primul mandat de primar al lui Iohannis cu un om in plus decat obtinusera prin vot. In primul mandat, Iohannis a avut alaturi o echipa PSD cu care a administrat orasul timp de patru ani.

La urmatoarele alegeri, Iohannis a reusit sa castige al doilea mandat de primar, cu 88,7% din voturi, unul dintre cele mai mari scoruri din tara. Tot atunci, FDGR a obtinut majoritatea in Consiliul Local, cu 16 locuri ocupate din 23, si a preluat conducerea Consiliului Judetean, prin Martin Bottesch.

In cel de-al doilea mandat de primar al lui Iohannis, in anul 2007, Sibiul a fost Capitala Culturala Europeana, eveniment care a atras in oras peste un milion de turisti.

iohannis

La alegerile locale din 2008, Iohannis a luat 83,2% din voturi, iar 14 posturi de consilier local au revenit FDGR, Martin Bottesch fiind, la randul sau, reales presedinte al Consiliului Judetean Sibiu.

In iunie 2012, Klaus Iohannis a castigat cel de-al patrulea mandat de primar al Sibiului, cu 77,9% din voturi.

Klaus Iohannis s-a alaturat PNL in 20 februarie 2013. Dupa trei zile, la Congresul PNL, Iohannis a fost ales prim-vicepredinte al partidului.

In februarie 2014, Klaus Iohannis a fost nominalizat pentru functiile de vicepremier si ministru de Interne, insa USL s-a rupt, PNL iesind de la guvernare.

Nominalizarea sa pentru Guvern nu a fost insa prima.

In octombrie 2009, dupa caderea Guvernului Boc, Klaus Iohannis a fost propus de PSD, PC, UDMR, PNL si minoritati pentru postul de premier, iar mandatul sau ar fi urmat sa fie formarea unui guvern care sa gestioneze problemele economice urgente si sa asigure organizarea de alegeri prezidentiale. In schimb, presedintele Traian Basescu l-a preferat pe consilierul BNR Lucian Croitoru.

Dupa anuntarea rezultatelor alegerilor, care il dadeau pe Traian Basescu drept presedinte al Romaniei, Klaus Iohannis declara ca, pentru el, „acest parcurs de posibil premier” s-a terminat.

Odata cu aceasta propunere ca prim-ministru, presa a readus in atentie cateva scandaluri in care a fost implicat numele lui Klaus Iohannis, unul dintre acestea fiind legat de faptul ca ar fi castigat cateva case din centrul istoric al Sibiului pe baza unor documente false, locatarii acestora judecandu-se timp de cativa ani cu primarul.

iohannis

Iohannis a fost anchetat de DNA, in 2009, pentru abuz in serviciu, pentru retrocedarea unor terenuri catre persoane care nu indeplineau conditiile, dosarele fiind din anul 2005. In 2009, Agentia Nationala de Integritate s-a autosesizat, in urma publicarii unui articol intr-un cotidian central, privind faptul ca primarul Sibiului ar fi incalcat legea incompatibilitatii, prin ocuparea functiei de administrator, in 2003, la societatea Parcuri Industriale Sibiu – Sura Mica, in paralel cu cea de primar. Iohannis a atacat hotararea in contencios administrativ si a castigat procesul, in 2010.

In 24 aprilie 2013, Agentia Nationala de Integritate anunta ca a constatat ca primarul Sibiului, Klaus Iohannis, se afla din nou in incompatibilitate intrucat are si calitatea de reprezentant al municipiului in Adunarea Generala a Actionarilor S.C. Apa Canal SA Sibiu, din 5 august 2010, si SC Piete SA, din 30 aprilie 2009, ceea ce contravine prevederilor legale. In septembrie 2013, Klaus Iohannis a castigat procesul intentat ANI, dupa ce Curtea de Apel Alba-Iulia a admis contestatia acestuia la raportul de evaluare al ANI si a dispus anularea deciziei. Hotararea a fost contestata de ANI la instanta suprema, care se va pronunta cu privire la admisibilitatea cererii marti, 18 noiembrie.

In timpul alegerilor locale din 2008, contracandidatul din partea PNTCD Albin Marinescu a cerut ca FDGR sa isi retraga toate materialele electorale pentru ca numele primarului Klaus Iohannis aparea scris cu litera „J”, in loc de „I”, asa cum era trecut in cartea de identitate. Dupa acest incident, primarul a inceput sa foloseasca numele de „Iohannis”, desi sustine ca numele sau se scrie cu „J”, insa a fost inregistrat gresit in actele de stare civila din perioada comunista.

Iohannis

Potrivit celei mai recente declaratii de avere, Klaus Iohannis nu are terenuri, dar a cumparat, impreuna cu sotia sa, trei apartamente si trei case in Sibiu. Apartamentele au 166 de metri patrati, 84,60 de metri patrati, 253 de metri patrati si sunt achizitionate in 1999, 1997, respectiv in 2001. Casele au 377 de metri patrati, 76 de metri patrati si 64 de metri patrati, prima fiind dobandita prin donatie si cumparare, in 1992, restul prin cumparare in anul 2007. Primarul Sibiului nu are in proprietate niciun autoturism. El declara trei conturi curente: unul de 13.500 de euro, deschis in 2003, unul de 9.000 de dolari deschis in 1990, iar unul de 91.000 de lei deschis in anul 1999.

Numarul caselor detinute de familia Iohannis si modul in care ele au fost dobandite au reprezentat una dintre temele pe care candidatul ACL a fost criticat in aceasta campanie electorala.

Iohannis a sustinut ca si-a cumparat cele sase case prin „munca cinstita” si ca banii pentru achizitionarea acestora au provenit din salarii, meditatii, chirii, din bani primiti de la parintii sai si ai sotiei si din imprumuturi de la prieteni.

BLACK FRIDAY 2014:

Cele mai ieftine aparate foto sunt aici!

Cele mai ieftine proiectoare sunt aici!

Intrebat la Gandul Live despre aceste case, Iohannis a dat un raspuns considerat a fi o gafa si pentru care ulterior si-a cerut scuze. Rugat sa se puna in pozitia unui profesor care nu a reusit sa-si cumpere sase case prin munca cinstita si meditatii, Iohannis a raspuns: „Ghinion”, iar cand moderatorul a intrebat „Ghinion pentru cine?”, el a completat: „Ghinion pentru mine”.

Ulterior, el si-a cerut scuze pentru aceasta afirmatie, spunand ca a fost facuta intr-o zi proasta. „A fost un raspuns foarte neinspirat si… chiar cred ca e momentul, daca cineva s-a simtit jignit, sa-mi cer scuze in public, ceea ce fac. Am avut, recunosc, o zi proasta si daca acea afirmatie nefericita a suparat pe cineva imi asum vina. Cer scuze, asta este. Insa, ghinionul exista la dascali”, a spus el

Si in luna august, cand si-a anuntat anuntat candidatura la Cotroceni, Klaus Iohannis a dat explicatii pe tema caselor sale, si acele afirmatii starnind ulterior critici. Atunci, el spunea ca a investit impreuna cu sotia sa in case si apartamente, pentru a „avea ceva pentru batranete”, in conditiile in care nu au copii si prin urmare nu a trebuit investit in educatia acestora.

„Am vandut si am cumparat altele, si iar le-am vandut, si iar am cumparat. A fost relativ simplu, atunci au fost ieftine casele, multi sasi plecasera din Sibiu, deci lucrurile au decurs din aproape in aproape. In afara de asta…ce sa va spun. Noi nu avem copii, deci altii au investit in copii, in educatia copiilor, noi am investit in imobile. Lucrurile sunt absolut simple, absolut transparente (…) Ne propuneam cu siguranta sa avem ceva pentru batranete”, declara Iohannis.

iohannis

In timpul campaniei electorale, Klaus Iohannis a avut o prezenta caracterizata retinuta, inclusiv in cele doua dezbateri televizate cu contracandidatul din turul al doilea, Victor Ponta. In ultima conferinta de presa din campania electorala, Iohannis spunea ca nu a apelat la atacuri la familie si la persoana in lupta politica, mentionand ca, decat sa fie „marlan”, mai bine pierde.

Prezidentiabilul ACL a fost rugat sa sintetizeze intr-o propozitie diferenta fundamentala intre el si contracandidatul sau, Victor Ponta. „Prefer sa nu raspund. Singurul raspuns pe care as putea sa-l dau v-ar induce poate o nota de aroganta si nu vreau”, replica Iohannis.

De-a lungul anilor, sibienii s-au obisnuit cu felul sau de a fi si cu modul in care face politica. In ultimele luni a reusit sa-i convinga pe tot mai multi romani care, dornici de o schimbare, i-au acordat votul lor pentru a deveni presedinte.
Klaus Iohannis nu are terenuri, dar a cumparat, impreuna cu sotia sa, trei apartamente si trei case in Sibiu. Apartamentele au 166 mp, 84,60 mp si 253 mp si sunt achizitionate in 1999, 1997, respectiv in 2001. Casele au 377 mp, 76 mp si 64 mp, prima fiind dobandita prin donatie si cumparare, in 1992, restul prin cumparare in anul 2007. Primarul Sibiului nu are in proprietate niciun autoturism. El declara trei conturi curente: unul de 13.500 euro, deschis in 2003, unul de 9.000 USD deschis in 1990, iar unul de 91.000 lei deschis in anul 1999.

Iohannis declara venituri obtinute, ca primar, in 2013, de 43.802 lei, mentionand ca sotia, profesor la Colegiul Gheorghe Lazar Sibiu, a obtinut venituri de 26.247 lei. La acestea se adauga veniturile realizate de el si de sotie din ”inchiriere imobil”, in 2013, in valoare totala de peste 228.000 lei.

R.O.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Câți euro a luat Alexandra Duli, de la Pro TV, pentru cele 14 săptămâni la Survivor All Stars
Câți euro a luat Alexandra Duli, de la Pro TV, pentru cele 14 săptămâni la...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără decât fostul luptător și interlop
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Ultimul clip cu Corduneanu în viață! Ce a apărut pe pagina de TikTok a văduvei interlopului
Ultimul clip cu Corduneanu în viață! Ce a apărut pe pagina de TikTok a văduvei...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Ce s-a ales de Petru Buiuca, primul câștigător „MasterChef România”. Pe ce a cheltuit marele premiu câștigat în 2012
Ce s-a ales de Petru Buiuca, primul câștigător „MasterChef România”. Pe ce a cheltuit marele...
El i-a luat locul în clan lui Costel Condureanu! „Stăpânul Moldovei” va di înmormantat regește
El i-a luat locul în clan lui Costel Condureanu! „Stăpânul Moldovei” va di înmormantat regește
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr record de soldați condamnați pentru crimă
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Un cuplu care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub podeaua din bucătărie o comoară
Un cuplu care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sore, detalii despre actualul ei iubit! Artista își dorește să facă al doilea copil cu el: „Verdictul final...”
Sore, detalii despre actualul ei iubit! Artista își dorește să facă al doilea copil cu...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi? „Sunt curios care este comportamentul tău când ești cu o persoană la care nu ții atât de mult.”
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Tatăl lui Sebi, unul dintre tinerii uciși de Vlad Pascu, a ajuns la spital în timpul protestului din Piața Victoriei
Tatăl lui Sebi, unul dintre tinerii uciși de Vlad Pascu, a ajuns la spital în...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte; ANM anunţă o uşoară încălzire de la mijlocul săptămânii viitoare
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli pârjoliti, două…
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Cum continuă YouTube lupta cu adblokerele?
Cum continuă YouTube lupta cu adblokerele?
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Abia acum s-a aflat! Cum a ajuns Cătălin Moroșanu să-i fie naș lui Jador: „Îi cunosc aproape toate iubitele, dar cu ea...”
Abia acum s-a aflat! Cum a ajuns Cătălin Moroșanu să-i fie naș lui Jador: „Îi...
“Avem o situație de urgență”. Boala care a început să facă ravagii pe un continent
“Avem o situație de urgență”. Boala care a început să facă ravagii pe un continent
Fructul care te scapă de stres dacă îl miroși. Are proprietăți uimitoare și e o bombă de vitamine
Fructul care te scapă de stres dacă îl miroși. Are proprietăți uimitoare și e o...
Ciucă a dat VESTEA CEA MARE pentru milioane de români. Decizia care ar putea fi LUATĂ cât de curând
Ciucă a dat VESTEA CEA MARE pentru milioane de români. Decizia care ar putea fi...
Câştigător Survivor România 2024. Jador a scăpat porumbelul, surpriză uriaşă!
Câştigător Survivor România 2024. Jador a scăpat porumbelul, surpriză uriaşă!
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele interne
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Monica Tatoiu a fost îngrozită. Diagnosticul crunt primit de la medici
Monica Tatoiu a fost îngrozită. Diagnosticul crunt primit de la medici
O salată ce pare banală, dar are multe secrete. Radu Anton Roman o prepara impecabil
O salată ce pare banală, dar are multe secrete. Radu Anton Roman o prepara impecabil
BANCUL ZILEI | 9 din 10 bărbați mint. Ce face al 10-lea, de fapt?
BANCUL ZILEI | 9 din 10 bărbați mint. Ce face al 10-lea, de fapt?
Cât de frumoasă este fosta iubită a lui Ronald Gavril, pe care actualul iubit al Anamariei Prodan a ţinut-o ascunsă
Cât de frumoasă este fosta iubită a lui Ronald Gavril, pe care actualul iubit al...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Cum va arăta nunta lui Pepe cu Yasmine Oddy:
Cum va arăta nunta lui Pepe cu Yasmine Oddy: "E la alt nivel, e sinucidere...
Cum i-a dat Anamaria Prodan peste nas lui Laurențiu Reghecampf. Cadou de peste 100.000€ pentru Sarah
Cum i-a dat Anamaria Prodan peste nas lui Laurențiu Reghecampf. Cadou de peste 100.000€ pentru...
Creatura care poate zbura 10 luni fără să se oprească. Este deseori confundată cu o pasăre care trăiește și în România
Creatura care poate zbura 10 luni fără să se oprească. Este deseori confundată cu o...
Orașul din România în care s-a lansat la apă o navă de pasageri. Va face curse de miercuri până duminică
Orașul din România în care s-a lansat la apă o navă de pasageri. Va face...