Colonel premiat pentru misiunile din Afganistan, găsit spânzurat în pădure

Autor: Elena Ailuțoaei
Publicat: 17/04/2018 | 20:25

Tragedie în familia locotenent-colonelului Viorel Cristea din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Vâlcea. Acesta a ales să-şi încheie socotelile cu viaţa, spânzurându-se într-o pădure din localitatea Galicea.

Locotenentul-colonelul Viorel Cristea, în varstă de 42 de ani, se afla în concediu de odihnă. El a fost dat dispărut în data de 15 aprilie 2018, iar ulterior a fost găsit spânzurat.

„Vă confirm faptul că a fost găsit spânzurat în comuna Galicea. Este un ofițer superior din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Vâlcea. Într-adevăr, fusese dat dispărut de către soția sa. Vă pot spune că era un ofițer excepțional, cu rezultate bune, a fost și premiat. Suntem bulversați și nu ne vine sa credem”, a declarat reprezentantul Jandarmeriei Vâlcea.

Două misiuni încheiate cu brio în Afganistan

În 2016, președintele Poloniei, Andrzej Duda, a conferit medalia ”Steaua Afganistanului” locotenent-colonelului Viorel Cristea, din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Vâlcea, în semn de apreciere a întregii activități desfășurate de cei doi jandarmi în cadrul misiunii Resolute Support a NATO din Afganistan în cursul anului 2015. La ceremonie a fost prezent adjunctul inspectorului general al Jandarmeriei Române, colonel Robert Vîţă, care l-a felicitat pentru profesionalismul de care a dat dovadă pe parcursul misiunii din Afganistan.

A ajuns prima oară în Afganistan în 2012, atunci când Jandarmeria Română a desfăşurat o amplă misiune de instruire a poliţiştilor afgani. După experienţa de un an din Kandahar, Viorel Cristea şi-a anunţat superiorii şi familia că vrea să aplice pentru o a doua misiune internţională. (VEZI ȘI: VICEPREŞEDINTELE CONSILIULUI JUDEŢEAN ALBA, ALIN CUCUI, A FOST GĂSIT SPÂNZURAT)

Pentru a pleca din nou în teatrul de operaţiuni, vâlceanul a fost nevoit să se înscrie la concurs şi să demonstreze că are cunoştinţe solide de limba engleză, legislaţie afgană şi românească. Concurenţa a fost mare, şase jandarmi s-au „luptat” pentru un loc în contingentul românesc din Afganistan, dar Viorel Cristea a trecut de selecţie, iar la începutul lui 2015 a ajuns pentru a doua oară pe pământ afgan.

 

Citește și...