Comisia de Sănătate și-a dat girul: copiii medicilor uciși de COVID-19 vor primi pensii de urmaș

Publicat: 22/04/2020 | 12:17
Comisia de Sănătate și-a dat girul: copiii medicilor uciși de COVID-19 vor primi pensii de urmaș

Senatul a aprobat proiectul senatorului PSD Florin Orțan, care prevede mai multe beneficii pentru copiii cadrelor medicale care îşi pierd viaţa în lupta cu COVID-19, iar acum Comisia de Sănătate a dat raport favorabil. (CITEȘTE ȘI: UPDATE COVID-19 a ucis un medic din Constanța! A avut contact direct cu un asistent din Spitalul Județean)

Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz, anunță stiripesurse.ro. (VEZI AICI: COVID-19 ÎN ROMÂNIA. ÎNCĂ 9 DECESE MIERCURI, 22 APRILIE! BILANȚ TOTAL VICTIME, 507)

Proiectul de beneficii

Ce prevede proiectul care introduce pensia de urmaş pentru copiii cadrelor medicale care mor în lupta cu coronavirusul:

– La decesul unui cadru medical, Ministerul Sănătăţii acordă familiei acestuia sau persoanei care a suportat cheltuielile ocazionate de deces, după caz, un ajutor suplimentar în cuantum de două salarii medii pe economie.

– Urmaşii cadrelor medicale decedate ca urmare a desfăşurării activităţii medicale în lupta cu Covid-19 au dreptul la o pensie de urmaş egală cu 75% din cuantumul salarial pe care cadrul medical o avut-o la data decesului, care se actualizează potrivit reglementărilor legale în vigoare.

Italia, într-o situație mult mai gravă, începe măsurile de relaxare înaintea României

– În cazul în care nu există urmaş, dacă cel decedat era singurul susţinător al părinţilor săi, aceştia vor beneficia de jumătate din pensia de urmaş menţionată anterior.

– Membrii familiilor cadrelor medicale decedate în timpul şi din cauza serviciului ca urmare a desfăşurării activităţii medicale în lupta cu Covid-19 beneficiază gratuit de asistenţă medicală şi medicamente în cadrul reţelei sanitare a Ministerului Sănătăţii sau în alte reţele sanitare cu decontarea cheltuielilor de către acest minister

– Urmaşii personalului medical decedat ca urmare a participării la acţiuni medicale împotriva Covid-19 să beneficieze de scutire de la plata impozitului pe terenurile aflate în proprietate sau coproprietate şi a impozitului pe clădirea folosită ca domiciliu şi/sau alte clădiri aflate în proprietate sau coproprietate.

– În semn de recunoaştere a meritelor personalului medical participant la acţiuni medicale împotriva Covid-19 se instituie Ziua personalului medical, care se organizează anual pe 11 martie prin grija Ministerului Sănătăţii.