Cozmin Guşă: „Conferinţa Trump – Iohannis a fost senzaţională! S-a reînnoit parteneriatul strategic”

Publicat: 09/06/2017 | 23:19
Cozmin Guşă: „Conferinţa Trump – Iohannis a fost senzaţională! S-a reînnoit parteneriatul strategic”

Consultantul politic Cozmin Guşă a caracterizat conferinţa comună ţinută de preşedintele SUA, Donald Trump, şi preşedintele României, Klaus Iohannis, ca fiind una "senzaţională". Cozmin Guşă a subliniat că întâlnirea lui Klaus Iohannis cu Donald Trump a reînnoit parteneriatul strategic dintre România şi Statele Unite.

„În primul rând am un epitet legat de această conferinţă de presă, acest eveniment: SENZAŢIONAL!, în sensul profund consolidat al termenului pentru că ceea ce s-a exprimat aici, atât din partea lui Trump şi a lui Iohannis, într-o asemenea conjunctură internaţională, într-o asemenea conjunctură internă în Statele Unite, cu lupte politice pe muchie de cuţit, într-o asemenea conjunctură internă în România, sigur, la o scară mai mică, dar cu acelaşi gen de lupte politice pe muchie de cuţit, practic întoarce total jocul şi jocul dezbaterii unor subiecte cu impact internaţional, dacă ne referim la relaţia cu UE a Statelor Unite, pe care cunoscătorii pot s-o vadă astfel după această conferinţă de presă comună”, a declarat Cozmin Guşă la scurt timp după încheierea conferinţei de presă pe care au ţinut-o împreună Donald Trump şi Klaus Iohannis.

„Pe lângă senzaţional mai vreau să spun un lucru care practic este un triptic, cele trei picioare care susţin o masă a colaborării şi care sunt date de nişte situaţii şi gesturi. Toată lumea a văzut doi oameni care au origine germană. Este un detaliu care nu o să scape al geopoliticienilor. Acea origine germană a lui Trump cu originea lui Iohannis reprezintă un liant”, a subliniat Cozmin Guşă.

„Al doilea element care pe mine m-a făcut să fiu foarte atent la ceea ce urmează a fost bătaia pe umăr. Trump l-a bătut pe umăr pe Iohannis ca pe un camarad, ca pe un tovarăş de luptă, ca pe cineva pe care te bazezi”, a continuat consultantul politic.

„Al treila element pentru Iohannis şi România este engleza impecabilă cu care Iohannis a vorbit în faţa jurnaliştilor. O engleză pe care niciun preşedinte de stat nu a mai avut-o. Putem să discutăm şi despre conţinutul discursului lui Iohannis. A fost un discurs consolidat, relaxat. A dovedit că este jucător. Acest triptic informal, apropo de originea comună a celor doi, bătaia pe umăr şi engleza impecabilă a lui Iohannis, aşază această întâlnire în categoria întâlnirilor istorice, care dă de înţeles că parteneriatul strategic a fost reînnoit, pentru că se cam aşezase praful pe el”, a concluzionat Cozmin Guşă.

 

Citește și...