Reguli de la Supernanny. IRINA PETREA demontează miturile de parenting
ALTCEVA cu Adrian Artene
Acasă » Știri » Cozonac cu nucă. 5 rețete de cozonac cu nucă

Cozonac cu nucă. 5 rețete de cozonac cu nucă

De: Cancan 20/12/2018 | 17:34
Cozonac cu nucă. 5 rețete de cozonac cu nucă
Cum să obții cea mai delicioasă rețetă de cozonac / foto: Pixabay

Crăciunul este momentul perfect pentru un cozonac pufos și gustos. Dacă nu ai încă o rețetă proprie, iată o idee numai bună de pus în practică. Care este preferatul tău? Cu mac? Cu stafide, cacao, nucă sau rahat? Tradițional sau un pic mai altfel? Nicio grijă! Noi am cules pentru voi 5 din cele mai populare și mai reușite rețete de cozonac, pe alese!

Rețetă de cozonac cu nucă pufos

Este o rețetă de cozonac simplu. Veți vedea, e rapid și ușor de făcut, fără probleme din punctul de vedere al manoperei, dar cu rezultate foarte frumoase.

Ingrediente

Pentru aluat ai nevoie de: 5 gălbenușuri, 1 kg de făină, 250 de grame de zahăr, 500 de mililitri de lapte cu 3,5% grăsime, 50 de grame de drojdie, 1 lingură de untură, 15 grame de sare (mai puțin de o linguriță), coaja de la o lămâie, coajă rasă de portocală și esență de vanilie.

Pentru umplutura de nucă și cacao ai nevoie de: o jumătate de kg de miez de nucă, 200 de mililitri de lapte, 50 de grame de cacao, esență de rom și esență de vanilie.

Mod de preparare:

Prima dată se face cald în bucătărie. Drojdia se dizolvă cu o cantitate mică de zahăr și cu puțin lapte cald. Se lasă la crescut timp de 15 minute, până când își dublează volumul.

Ulterior, se pregătește aluatul. Într-un castron mare se cerne făina (care a fost lăsată la căldură cu o seară înainte), se încălzește laptele și se dizolvă zahărul și vanilia în laptele cald. Gălbenușurile se freacă cu sarea și cu coaja de lămâie și portocală. Se adaugă în făina cernută maiaua, laptele încălzit și gălbenușurile frecate. Se topește un pic untura și se ung mâinile în permanență cu ea în timpul frământării, până ce ajunge să se înglobeze în întregime în aluat. Se frământă aluatul bine (cam 30 de minute) până când devine elastic. Apoi se lasă să crească la cald.

Într-un alt bol, se amestecă miezul de nucă tăiat bucățele, laptele cald, cacaoa și esențele. Aluatul se împarte în două. Se întinde fiecare bucată de aluat și se unge cu jumătate din cantitatea de umplutură. Se tapetează fiecare tavă cu hârtie de copt și se unge cu unt, după care se rulează cozonacii și se așază în tăvi. Se ung cozonacii cu un gălbenuș de ou amestecat cu o cantitate mică de lapte și se pun în cuptorul încălzit la 180 de grade C (sau la treapta a IV-a). Se coc timp de 45 de minute. Acestui tip de cozonac i se poate adăuga în umplutură și rahat, după preferințe.

Rețetă de cozonac cu nucă si stafide

Ingrediente

Pentru aluat:
1 kg faina
400 ml lapte
4 galbenusuri
200 gr zahar
100 ml  unt topit (caldut)
50 gr drojdie proaspata
esenta rom
esenta vanilie
coaja rasa de lamaie si portocala
Pentru umplutură:
4 albusuri
1oo gr nuca macinata
50 gr stafide
2 linguri cacao
5 linguri zahar
pentru uns:
2 galbenusuri
2 linguri lapte
4 linguri apa
2 linguri zahar
4 linguri cocos

Mod de preparare

Într-un castronel frecăm drojdia cu o lingurița de zahar pana se lichefiaza. Adaugam putin lapte si putina faina si amestecam pana obtinem o maia. Lasam maiaua la dospit la loc cald pana isi dubleaza volumul.
Punem faina intr-un bol, adaugam maiaua, laptele caldut in care am dizolvat in prealabil zaharul si galbenusurile batute usor. Adaugam si esentele si coaja rasa de lamaie si de portocala. Incepem sa framantam si adaugam putin cate putin untul. In functie de tipul de faina si de gradul de absortie al acesteia este posibil sa mai trebuiasca adaugata putina faina daca aluatul este prea moale sau sa mai adaugam putin lapte caldut daca aluatul este prea vartos. Framantam pana aluatul incepe sa faca basicute.
*Acoperim vasul cu un prosop si lasam la dospit la loc cald pana isi dubleaza volumul. Rasturnam aluatul pe masa unsa cu putin ulei. Impartim  aluatul in patru si vom intinde patru foi, cate doua pentru fiecare cozonacel.
*Pregatim umplutura. Batem albusurile spuma. adaugam zaharul putin cate putin si mixam pana obtinem o bezea tare si lucioasa. Adaugam nuca macinata si stafidele si omogenizam. Intindem compozitia pe foile de aluat.
*Asezam in tava tapetata cu hartie de copt si lasam la dospit cel putin 30 minute.
*Ungem cozonacii cu siropul preparat din apa cu zahar si optional mai presaram putin cocos. Lasam sa se raceasca.

Rețetă de cozonac cu nucă rețetă simplă

Ingrediente

1 kg făină
100 g unt
400 ml lapte
3 ouă
300 g zahăr
40 g drojdie
50 g stafide
½ fiolă esenţă rom
½ linguriţă sare
1 linguriţă coajă rasă de lămâie
1 linguriţă coajă rasă de portocale

Mod de preparare

Începe să prepari aluatul. Uită de maia şi de alte procese migăloase care îţi răpesc timp preţios în prepararea cozonacului.

Obţine un aluat pufos,crescut şi gustos astfel:cerne făina împreună cu sarea într-un lighean mai mare. Dizolvă drojdia în puţin lapte călduţ şi toarn-o într-o gaură făcută în făină. Adaugă ouăle,untul topit,aromele,stafidele şi zahărul şi frământă uşor,până amesteci toate ingredientele. Adaugă apoi laptele,treptat,şi frământă totul până când aluatul ţi se dezlipeşte de pe mâini sau devine elastic. Acoperă bolul cu un prosop şi pune-l într-un loc călduros,la crescut,timp de 30-40 de minute.

În timp ce aluatul dospeşte,pregăteşte umplutura,amestecând bine toate ingredientele. Bate şi un ou într-un bol mic,pentru a-l folosi la ungerea cozonacilor în tavă.

Când aluatul şi-a dublat volumul,separă-l în două. Întinde fiecare bucată pe masa de lucru,cu un sucitor sau cu mâna,toarnă jumătate din umplutură şi rulează-l. Pune-l într-o formă unsă în prealabil cu unt. Procedează la fel şi cu cealaltă bucată de aluat. Unge suprafaţa cozonacilor cu oul bătut şi bagă-i pe amândoi la cuptor,40-45 de minute,la foc potrivit. Cozonacii sunt gata când încep să parfumeze casă şi să formeze o crustă rumenă.

Rețetă de cozonac moldovenesc cu nucă

Ingrediente

Pentru aluat

1,2 kg făină

2 cuburi drojdie proaspătă

4 ouă

100 g unt

500 ml lapte

200 g zahăr

100 ml ulei

3-4 plicuri zahăr vanilat

1 linguriță esență de rom

coajă de lămâie, după gust

Pentru umplutură

500 g nuci

2-3 linguri cacao

zahăr, după gust

1 linguriță esență de rom

1 ou, pentru uns

Mod de preparare

Freci drojdia cu 2-3 linguri de zahăr, adaugi 2 linguri lapte cald și făină cât să obții o pastă. Lași maiaua să crească până când își dublează volumul, apoi o pui peste făina cernută. Adaugi un ou și trei gălbenușuri, untul topit, uleiul, aromele și începi să frămânți. Torni treptat laptele cald, în care ai dizolvat zahărul.

Frămânți până când obții un aluat moale, dar care nu se mai prinde de marginile vasului. Îl acoperi și-l lași să crească până când își dublează volumul.

Macini nuca și o amesteci cu albușurile rămase, adaugi cacaua, arome și zahăr după gust.

Împarți aluatul în jumătate și întinzi două foi cu mâna. Ai grijă să ungi suprafața de lucru cu ulei sau unt moale, pentru a nu se prinde aluatul. Pui pe fiecare foaie jumătate din cantitatea de nucă, o întinzi și rulezi cozonacii. Îi așezi în tăvi tapetate și-i lași să crească 30 de minute, apoi îi ungi cu ou și-i dai la cuptor, până când se rumenesc.

Rețetă de cozonac cu nucă si ciocolată

Ingrediente

Pentru aluat

510 g făină

5 linguri unt

2 ouă

1 gălbenuş

150 g zahăr pudră

200 ml lapte

2 linguriţe drojdie uscată

1 praf sare

Pentru umplutură

100 g zahăr

3 linguri cacao

110 g unt

110 g ciocolată neagră

110 g ciocolată cu lapte

Mod de preparare

Pentru aluat, topeşti 1 linguriţă de zahăr şi drojdia uscată în laptele cald. Laşi amestecul 10 minute la loc cald. Ulterior, adaugi sarea şi făina cernută. La final, pui ouăle bătute cu zahărul pudră şi untul moale. Aluatul obţinut îl acoperi cu un prosop şi-l laşi la loc cald.

Pentru umplutură, pui ciocolata să se topească pe baie de aburi. Adaugi zahărul, untul, pudra de cacao şi nucile sfărâmate. Amestecul îl laşi să dea în clocot, apoi îl iei de pe foc şi îl ţii să se răcească pe baie de aburi.

Dacă aluatul şi-a dublat volumul, îl poţi întinde pe masa presărată cu făină. Îl împarţi în două, iar fiecare parte o umpli cu crema de ciocolată cu nuci. Rulezi ambele bucăţi, apoi le împleteşti şi le aşezi într-o tavă tapetată. Înainte să dai cozonacul la cuptorul încins, îl ungi cu gălbenuşul bătut. Îl laşi să se coacă 50 de minute sau până când trece testul scobitorii.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Imagine RARĂ cu Monica Gabor! Cum arată acum fosta soție a lui Irinel Columbeanu! E total schimbată
Imagine RARĂ cu Monica Gabor! Cum arată acum fosta soție a lui Irinel Columbeanu! E...
FOTO. Ce mai face Dan Bilzerian, milionarul numit „Regele Instagramului” pentru viața lui de lux
FOTO. Ce mai face Dan Bilzerian, milionarul numit „Regele Instagramului” pentru viața lui de lux
Vedetele din România care au cancer la colon. Ce simptome au avut: 'Totul a început de la o ciorbă'
Vedetele din România care au cancer la colon. Ce simptome au avut: 'Totul a început...
În ce relații a rămas Alexandru Papadopol cu fiica lui după divorț?! De ce-și evită adolescenta și acum tatăl, fugit de acasă?! Ce a zis Ioana Ginghină, despre actrița care i-ar fi luat bărbatul?
În ce relații a rămas Alexandru Papadopol cu fiica lui după divorț?! De ce-și evită...
Armando este unul dintre tinerii morți în teribilul accident din Ploiești. Pasiunea pentru adrenalină i-a adus sfârșitul
Armando este unul dintre tinerii morți în teribilul accident din Ploiești. Pasiunea pentru adrenalină i-a...
Anchetă penală după ce Victor Micula ar fi plătit influenceri de pe TikTok să promoveze partidul AUR
Anchetă penală după ce Victor Micula ar fi plătit influenceri de pe TikTok să promoveze...
Cine ar putea fi candidatul comun la alegerile prezidențiale. Coaliția pro-europeană, negocieri pentru viitorul Guvern
Cine ar putea fi candidatul comun la alegerile prezidențiale. Coaliția pro-europeană, negocieri pentru viitorul Guvern
„Sper ca Allah se va răzbuna pe el”. Cum a primit vestea prăbușirii regimului Assad mama copilului a cărui moarte a declanșat războiul
„Sper ca Allah se va răzbuna pe el”. Cum a primit vestea prăbușirii regimului Assad...
Chinezii se LAUDĂ cu un SUV ce asigură 1.400 KM cu plinul de benzină
Chinezii se LAUDĂ cu un SUV ce asigură 1.400 KM cu plinul de benzină
„Drum lin către îngeri” Ei sunt Armando și Mihai, cei doi tineri care au murit în cursa ilegală de mașini din Ploiești
„Drum lin către îngeri” Ei sunt Armando și Mihai, cei doi tineri care au murit...
VIDEO Petre a ars de viu în camionul pe care îl conducea. Șoferul de 49 de ani era din Gorj, dar s-a stins într-un mod cumplit în Italia
VIDEO Petre a ars de viu în camionul pe care îl conducea. Șoferul de 49...
Armin Nicoară, destăinuiri despre fertilizarea in vitro. Când și unde va avea loc procedura: „Acum lumea va spune că pentru treaba asta trebuie să-ți iei, să renunți.”
Armin Nicoară, destăinuiri despre fertilizarea in vitro. Când și unde va avea loc procedura: „Acum...
Doliu uriaș la Universitatea Cluj! Antrenorul a fost lovit mortal de o mașină, după ce a traversat printr-un loc nepermis: „Cu durere în suflet, ne luăm rămas bun”
Doliu uriaș la Universitatea Cluj! Antrenorul a fost lovit mortal de o mașină, după ce...
"Drum lin, frate! Undeva, acolo sus, încă accelerezi spre orizonturi infinite". Armando a fost ucis...
BANCUL ZILEI. Bubulina: - La micul dejun i-am pregătit lui Bulă fulgi de săpun, în loc de fulgi de porumb
BANCUL ZILEI. Bubulina: - La micul dejun i-am pregătit lui Bulă fulgi de săpun, în...
Utilizatorii Waze sunt confuzi după ce-au văzut acest simbol CIUDAT
Utilizatorii Waze sunt confuzi după ce-au văzut acest simbol CIUDAT
Premieră în astronomie! Imaginea din Cosmos care A ULUIT cercetătorii
Premieră în astronomie! Imaginea din Cosmos care A ULUIT cercetătorii
S-a întâmplat în DIRECT, la Măruță, și chiar și cei din producție au rămas mască! Ce-a putut să răspundă Alexia Eram când a fost întrebată, pe șleau, despre noul ei iubit: ”Ți-am zis eu...” La asta chiar că nu se aștepta nimeni
S-a întâmplat în DIRECT, la Măruță, și chiar și cei din producție au rămas mască!...
Drumul spectaculos din Europa pe care trebuie să îl traversezi măcar o dată în viață. Are peisaje unice care îți taie răsuflarea
Drumul spectaculos din Europa pe care trebuie să îl traversezi măcar o dată în viață....
Pe cine vrea Mircea Badea să vadă candidat la alegerile prezidențiale: „Sunt mare fan”
Pe cine vrea Mircea Badea să vadă candidat la alegerile prezidențiale: „Sunt mare fan”
Anunț bombă direct din Rusia. Adevărul despre Călin Georgescu: Putea deveni un nou...
Anunț bombă direct din Rusia. Adevărul despre Călin Georgescu: Putea deveni un nou...
Şoc în showbiz. Leo de la Strehaia: Carmen Şerban a fost amanta mea timp de 7 ani. Am iubit-o rău de tot
Şoc în showbiz. Leo de la Strehaia: Carmen Şerban a fost amanta mea timp de...
PlayStation 5 Pro: consola de care (NU) ai nevoie?
PlayStation 5 Pro: consola de care (NU) ai nevoie?
Legendarul jucător de baseball Rocky Colavito a murit la 91 de ani
Legendarul jucător de baseball Rocky Colavito a murit la 91 de ani
De ce a fost blocat, de fapt, Călin Georgescu. S-a aflat ce urmează în România: Am câștigat ceva timp
De ce a fost blocat, de fapt, Călin Georgescu. S-a aflat ce urmează în România:...
Leo de la Strehaia și Carmen Șerban au fost amanți. Dezvăluiri picante
Leo de la Strehaia și Carmen Șerban au fost amanți. Dezvăluiri picante
Probleme cu programul Casa Verde Fotovoltaice. Persoanele care au reușit să se înscrie în proiect au parte de o surpriză
Probleme cu programul Casa Verde Fotovoltaice. Persoanele care au reușit să se înscrie în proiect...
Ce nu a mai făcut Ion Ţiriac în nicio zi din ultimii 42 de ani. Dezvăluirea incredibilă făcută de miliardarul român
Ce nu a mai făcut Ion Ţiriac în nicio zi din ultimii 42 de ani....
Andrei Ștefănescu radiază de fericire alături de iubita lui, Ștefania! Ce promisiune emoționantă i-a făcut prezentatoarea TV
Andrei Ștefănescu radiază de fericire alături de iubita lui, Ștefania! Ce promisiune emoționantă i-a făcut...
Ce fixuri are Anca Țurcașiu înainte de spectacole. Horia Brenciu a dat-o de gol:
Ce fixuri are Anca Țurcașiu înainte de spectacole. Horia Brenciu a dat-o de gol: "E...
Ce să pui în piftie ca să-i dai gustul de pe vremuri. Acest ingredient îi dă cea mai bună aromă
Ce să pui în piftie ca să-i dai gustul de pe vremuri. Acest ingredient îi...
Animalul pe care românii îl cresc în număr mare și o țară africană îl caută cu disperare. Mulți vin să cumpere direct de la fermieri, e un produs care merge bine la export
Animalul pe care românii îl cresc în număr mare și o țară africană îl caută...
Loredana Groza, interzisă la TV. Motivul este unul șocant: „Nu mi-a fost frică niciodată de scenă și de a fi altfel”
Loredana Groza, interzisă la TV. Motivul este unul șocant: „Nu mi-a fost frică niciodată de...
×