Criză la cel mai mare spital de boli infecţioase din ţară! Nu sunt medici de terapie intensivă

Publicat: 04/01/2018 | 09:12
Criză la cel mai mare spital de boli infecţioase din ţară! Nu sunt medici de terapie intensivă

Situaţie de criză la cel mai mare spital de boli infecţioase din ţară, Matei Balş, din Capitală. Nu sunt medici de terapie intensivă, iar cazurile grave sunt trimise la alte unităţi sanitare.

Singurii doi specialişti ai spitalului au intrat în concediu. În doar patru zile, la camera de gardă a Institutului Matei Balş s-au prezentat peste nouă sute de pacienţi cu simptome de gripă, angină, varicelă sau scarlatină.

Deşi posturile pentru terapie intensivă au fost scoase la concurs de anul trecut, nu s-a prezentat nimeni.

Medicii specialişti în anestezie şi terapie intensivă sunt extrem de importanţi pentru un spital. Ei monitorizează funcţiile vitale ale pacienţilor şi se ocupă de resuscitarea lor.

Tocmai aceşti specialişti lipsesc de la cel mai mare spital de boli infecţioase din România. Dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş din Bucureşti: “Nu s-a întâmplat nimic nemaipomenit. E o secţie în care sunt 3 medici de terapie intensivă. Unul e în concediu, ca atare nu se pot asigura gărzi şi tot ce înseamnă ventilaţie mecanică se redirecţionează către alte spitale care pot asigura asta. În rest ce înseamnă pacient tipic e asistat, mai puţin ventilaţia mecanică, drept dovadă secţia e plină.”

În acest moment, în secţia de terapie intensivă a spitalului Matei Balş sunt internaţi 10 pacienţi cu diferite afecţiuni respiratorii. Ei sunt îngrijiţi de 4 medici specialişti în boli infecţioase şi abia din 8 ianuarie echipa medicală se va completă şi cu cei 2 medici de terapie intensivă care sunt în concediu.

Criza de medici de la secţia ATI a început în perioada Crăciunului. De atunci, cazurile grave sunt trimise la alte spitale cu secţii de terapie intensivă. Neputinţa statului de a păstra medici în ţară se revarsă asupra celor aflaţi deja în suferinţă. Bolnavii nu mai găsesc în spitale medicamente şi condiţii decente şi, mai nou, nici doctori.

Oana Grigore, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii: “Instituţia a scos la concurs 4 posturi de medici cu specialitate terapie intensivă, din păcate nu s-a prezentat nimeni. Vom relua concursul la Matei Balş în perioada următoare şi noi îi vom sprijini să-şi completeze personalul medical, astfel încât să funcţioneze la capacitate optimă.

În ultimele 4 zile la camera de gardă a Institutului Matei Balş s-au prezentat peste 900 de pacienţi cu simptome de gripă, angină, varicelă şi scarlatină.

Citește și...