Cutremur în România, înregistrat în această dimineață, la ora 05:11. Cât de mare a fost magnitudinea

Publicat: 24/08/2019 | 10:06
Cutremur în România, înregistrat în această dimineață, la ora 05:11. Cât de mare a fost magnitudinea

România a fost zdruncinată de un nou cutremur în această dimineață. Oficialii de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului au anunțat că undele seismice au fost înregistrate la ora 05:11 și au spus cât de mare a fost magnitudinea seismului.

Cutremur în România, înregistrat în această dimineață, la ora 05:11

Cutremurul s-a produs în județul Buzău, la ora la ora 05:11:34. Conform datelor oficiale furnizate de specialiști, seismul a avut o magnitudine de 2.5 grade pe scara Richter, fiind localizat manual cu următoarele coordonate: lat 45.5936; lon 26.523. El s-a produs la o adâncime de 148 km.

Întrebat dacă se pot produce cutremure mai mari de 9 grade, Gheorghe Mărmureanu a oferit un răspuns afirmativ. “Bineînțeles. Se pot produce cutremure de 10 grade, de altfel au existat în istorie astfel de seisme. Puțină lume știe că scara de intensitate a cutremurelor a fost stabilită după numărul de morți și de răniți. Acesta este criteriul. S-a observat că la un cutremur mai mare, să zicem de 7-8 grade, există mai multe victime, și tot așa”, a explicat Gheorghe Mărmureanu într-un interviu acordat la România TV în urmă cu ceva timp.

Cutremur în România, înregistrat în această dimineață, la ora 05:11 © infp.ro
Cutremur în România, înregistrat în această dimineață, la ora 05:11 © infp.ro

Specialiștii spun că în 2019 există riscul producerii unui număr mai mare de cutremure în comparație cu 2018. “Această relație este puternică și ne arată că am putea avea o creștere a numărului de cutremure majore anul viitor (n.r.: 2019)”, au spus profesorii Roger Bilham de la University of Colorado in Boulder și Rebecca Bendick de la University of Montana in Missoula.

Citește și...