Cutremur însemnat în România, în urmă cu puțin timp. Câte grade Richter a avut

Publicat: 22/07/2019 | 18:59
Cutremur însemnat în România, în urmă cu puțin timp. Câte grade Richter a avut

Un cutremur însemnat a avut loc în județul Vrancea și, potrivit oficialilor de la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), undele seismice au fost înregistrate de aparate în această după-amiază de luni, la ora 16:16. Specialiștii au anunțat și ce magnitudine a măsurat seismul.

Cutremur de 2,9 grade pe scara Richter în județul Vrancea

În această după-amiază de luni, 22 iulie, locuitorii județului Vrancea au simțit cum pământul se zguduie în urma unui cutremur semnificativ. La scurt timp de la producerea acestuia, reprezentanții de la INCDFP au anunțat că seismul a avut o magnitudine de 2,9 grade pe scara Richter și, din fericire, nu s-a produs la suprafață; ci la o adâncime de 139 km.

Specialiștii spun că în 2019 există riscul producerii unui număr mai mare de cutremure în comparație cu 2018. “Această relație este puternică și ne arată că am putea avea o creștere a numărului de cutremure majore anul viitor (n.r.: 2019)”, au spus profesorii Roger Bilham de la University of Colorado in Boulder și Rebecca Bendick de la University of Montana in Missoula.

Un cutremur de 2,9 grade pe scara Richter s-a produs în Vrancea, la o adâncime de 139 km © infp.ro
Un cutremur de 2,9 grade pe scara Richter s-a produs în Vrancea, la o adâncime de 139 km © infp.ro

Întrebat dacă se pot produce cutremure mai mari de 9 grade, Gheorghe Mărmureanu a oferit un răspuns afirmativ. “Bineînțeles. Se pot produce cutremure de 10 grade, de altfel au existat în istorie astfel de seisme. Puțină lume știe că scara de intensitate a cutremurelor a fost stabilită după numărul de morți și de răniți. Acesta este criteriul. S-a observat că la un cutremur mai mare, să zicem de 7-8 grade, există mai multe victime, și tot așa”, a explicat Gheorghe Mărmureanu într-un interviu acordat la RomâniaTV.

Cel mai mare seism din 2019

Cel mai mare cutremur de anul acesta a avut loc pe 9 ianuarie şi a înregistrat o magnitudine de 4,4 grade pe scara Richter. Anul trecut, cel mai puternic seism a avut loc pe 28 octombrie, în judeţul Buzău şi a avut o magnitudine de 5,8 pe Richter, mişcarea tectonică fiind resimţită destul de mare și la București.

Citește și...