Cutremur rarisim azi-noapte, în România, la ora 03:57. Lista orașelor afectate

Publicat: 26/09/2019 | 07:57
Cutremur rarisim azi-noapte, în România, la ora 03:57. Lista orașelor afectate

Pământul României s-a cutremurat azi-noapte, la ora 03:57, potrivit anunțului oficial făcut de reprezentanții Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului. Epicentrul seismului s-a produs într-un loc în care seismologii români înregistrează destul de rar unde seismice. 

Cutremur rarisim azi-noapte, în România, la ora 03:57

Un cutremur de suprafață a avut loc noaptea trecută în județul Timiș, el având o adâncime de 12 km. Conform infomațiilor făcute publice de cei de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, seismul a avut o magnitudine de 2.6 grade pe scara Richter. Orașele în care s-au resimțit undele seismice sunt: Timișoara, Reșița, Caransebeș, Lugoj și Deva.

Întrebat dacă se pot produce cutremure mai mari de 9 grade, Gheorghe Mărmureanu a oferit un răspuns afirmativ. “Bineînțeles. Se pot produce cutremure de 10 grade, de altfel au existat în istorie astfel de seisme. Puțină lume știe că scara de intensitate a cutremurelor a fost stabilită după numărul de morți și de răniți. Acesta este criteriul. S-a observat că la un cutremur mai mare, să zicem de 7-8 grade, există mai multe victime, și tot așa”, a explicat Gheorghe Mărmureanu într-un interviu acordat la România TV în urmă cu ceva timp.

Cutremur în România, înregistrat în această dimineață, la ora 03:57 © infp.ro
Cutremur în România, înregistrat în această dimineață, la ora 03:57 © infp.ro

Specialiștii spun că în 2019 există riscul producerii unui număr mai mare de cutremure în comparație cu 2018. “Această relație este puternică și ne arată că am putea avea o creștere a numărului de cutremure majore anul viitor (n.r.: 2019)”, au spus profesorii Roger Bilham de la University of Colorado in Boulder și Rebecca Bendick de la University of Montana in Missoula.

Citește și...