Home » Stiri » Detalii neștiute despre Cartierul Evreiesc. Află istoria acestui loc minunat din Capitală

Detalii neștiute despre Cartierul Evreiesc. Află istoria acestui loc minunat din Capitală

De: Andreea Bolocan 17/06/2022 | 20:00

În perioada interbelică, evreii au format cea mai numeroasă comunitate minoritară din București. Cartierul evreiesc alcătuia o zonă de locuire compactă pe malul stâng al Dâmboviței, având ca ax central Calea Vacărești și începutul Căii Dudești, potrivit unui documentar realizat de Gândul.ro. Află întreaga istorie a acestui loc într-un video de excepție. Apasă butonul PLAY!

Holocaustul a fost necruțător și cu evreii de la noi din țară. Din 800.000 de evrei, aproape jumătate au fost uciși în timpul holocaustului. Cealaltă jumătate a reușit să plece în timpul regimului comunist sau după Revoluție. În prezent comunitatea evreiască de la noi din țară are aproximativ 7.000 de membri.

Nicolae Ceaușescu s-a folosit de dorința evreilor de a emigra, într-un mod mai eficient – el i-a vândut cu prețuri între 3.000 – 9.000 $ pe cap de evreu, în valută forte, depusă direct, în conturi speciale, la sucursalele unor bănci românești din Elveția. Dacă ofițerii de la cenzura corespondenței descopereau că evreul candidat la vânzare are prieteni sau familie solvabilă în străinătate, el era arestat pe un motiv oarecare pentru a-i dubla prețul de răscumpărare.

CITEȘTE ȘI: ÎN CÂT TIMP S-A CONSTRUIT UN CARTIER DE LUX ÎN COREEA DE NORD. CÂT AR FI DURAT ÎN ROMÂNIA?

Istoria Cartierului Evreiesc

Cartierul evreiesc a fost una dintre cele mai afectate zone ale orașului în urma demolărilor masive din perioada anilor 1980. Nu doar casele au fost distruse ci și trama stradală așa cum se alcătuise ea de-a lungul veacurilor a fost modificată. Imigrația masivă către București s-a produs mai cu seamă după Unirea Principatelor. Noii veniți s-au așezat în majoritate în jurul zonei locuite de conaționalii de rit spaniol pe Străzile Sf. Vineri, Văcărești, Udricani, Mircea Vodă, Anton Pann, începutul Căii Dudești.

Prezența lor a jucat un rol important în viața bucureșteană a sec.XIX și începutul sec.XX. Ei au reprezentat aportul necesar de spirit citadin și burghez într-un oraș cu o civilizație tradițional rurală susținea prof. Anca Aurelia Ciuciu. Au fost primii care au practicat comerțul ambulant și vânzarea en-gros precum și meșteșugurile bazate pe prelucrarea fierului și metalelor (tinichigerie, alămărie).

Evreii mai săraci aveau ca ocupație samsarlâcul și meseriile, cu preponderență croitoria, tinichigeria, vopsitoria. Alții erau cizmari, curelari, tapițeri, geamgii, frizeri. Cartierul Văcărești era, în afara zonelor locuite de evreii sefarzi, unul din cele mai sărace, cunoscut mai ales prin negustorii de haine vechi si Târgul de vechituri de o celebritate dubioasa în epocă. Celebra Hala de vechituri a fost demolată în 1930.

Ce meserii aveau înainte evreii nevoiași

În a doua jumătate a secolului XIX s-au ridicat multe sinagogi ajungând până la câteva zeci, majoritatea în jurul Căii Văcărești. Numai pe strada Mămulari, în afară de Templul Unirea Sfântă existent și astăzi mai erau Templul Fraterna și mai multe sinagogi mici aflate în casele unor rabini. Incendiate în timpul rebeliunii legionare în 1941, căzute la cutremurul din 1977 sau demolate în anii 1980 în regimul comunist, sinagogile au dispărut aproape în totalitate.

Templul Unirea Sfântă se află pe Mămulari, pe o stradă în care pe o parte sunt blocuri noi, pe partea cealaltă, unde e şi templul, imobile care urmau să fie demolate imediat după Revoluție. Tot pe strada Mămulari a fost templul Fraterna şi o baie rituală.

Templul Unirea Sfântă a fost construit de breasla croitorilor în 1836 pe locul unei sinagogi mai vechi. Aceasta are o suprafaţă de 300mp, cu parter şi două nivele. În plus, prezintă o faţadă cu elemente maure, romanice şi post bizantine cu influenţă valahă create în 1910 de arhitectul Grunfeld. A fost refăcută după devastarea din 1941. Din 1978 a fost amenajată ca Muzeu de Istorie a Comunităţii evreieşti din România.

Sinagoga Mare de pe str. Adamache este şi ea înghesuită într-un cvartal de blocuri sub formă de U a căror umbră se revarsă în curtea ei. A fost construită în 1845 de evrei askenazi şi s-a numit iniţial Sinagoga Poloneză. A fost refăcută la începutul sec. XX, iar în anul 1909, la lucrări a contribuit şi arhitectul Petru Antonescu.

Între anii 1930-1940, aici se dădeau concerte de muzică clasică şi religioasă. În 1939 a fost redictată în stil rococo. A fost vandalizată în 1941 şi serios avariată la cutremurul din 1977. Din 1992 găzduieşte Muzeul Martirilor Evrei. Acesta conţine multe exponate, tăieturi din ziare şi fotografii care consemnează starea etniei în timpul celui de al doilea război mondial.

Care este cel mai mare lăcaș de cult evreiesc

Templul Coral se găseşte pe str. Sfânta Vineri şi este cel mai mare lăcaş de cult evreiesc încă în funcţiune în Bucureşti. A fost construit în 1867 de o grupare de evrei de origine austriacă şi e copie fidelă a Templului din Viena. A suferit nenumărate distrugeri de la cutremure sau extremişti, dar a fost refăcut de fiecare dată din banii comunităţii. Are o suprafaţă de 700mp, două etaje şi subsol şi înălţimea şi lungimea câte 32m.

Templul are o faţadă frumoasă placată în care alternează culorile roz şi crem şi un portal de intrare în stil maur. Cornişa este frumos decorată şi se termină la colţuri cu şase turnuleţe. În curte, în faţa templului este un monument impresionant construit în amintirea holocaustului din Europa. Ca şi celelalte două sinagogi este înghesuită între clădiri modeste şi nu poate fi observată decât când ai ajuns în faţa ei.

Detalii neștiute despre Teatrul Evreiesc

Teatrul Evreiesc de Stat din București este de decenii unul din puținele instituții teatrale de acest fel din Europa. Clădirea teatrului evreiesc a fost construită de Iuliu Barasch, la sfârșitul secolului al XIX-lea. Doctorul Barasch cumpărase terenul din inima cartierului evreiesc și plănuia să ridice o clinică, dar în cele din urmă clădirea a devenit o casă de cultură.

Teatrul continuă să funcționeze, și la un nivel artistic apreciat, în ciuda faptului că populația evreiască din România nu mai numără decât puține mii de membri. În schimb spectacolele sale au căutare și la turiștii evrei și de alte neamuri care vizitează România, precum și la publicul local, iubitor de teatru și cultură, de toate originile și naționalitățile.

VEZI ȘI: CHIRIA ÎN BUCUREŞTI ÎN 2022. CARE SUNT CARTIERELE UNDE GĂSEŞTI GARSONIERE SAU APARTAMENTE LA CELE MAI MICI PREŢURI

Repertoriul său cuprinde piese și spectacole de revistă de dramaturgi care au scris în limba idiș, piese și spectacole muzicale traduse în idiș din repertoriul teatral universal, spectacole cu tematică evreiască, unele și în limba română. Deoarece în cursul ultimelor decenii publicul vorbitor de idiș s-a redus în mod considerabil în România și în lume, ori în urma Holocaustului, ori, din motive de aculturație și de emigrare în masă, mai ales în Israel, începând din anii 1970 au fost introduse în teatru căști cu traducere simultană în română.

Documentarea acestui material a fost realizată de Gândul.ro

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected], să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.

Andreea Bolocan
Absolventă a Universității București, Facultatea de Administrație și Afaceri, profilul Business Administration. Lucrează de 5 ani în presă. Până de curând a fost și instructor de tenis de câmp. În prezent este redactor la CANCAN.RO, ce citeste mai mult
Parteneri
ŞOC!!! A fost campioană europeană, iar acum este actriţă în filme pentru adulţi. Sărăcia cumplită a împins-o la acest lucru
ŞOC!!! A fost campioană europeană, iar acum este actriţă în filme pentru adulţi. Sărăcia cumplită...
FOTO. Ana Baniciu, în costum de baie! Cum arată vedeta
FOTO. Ana Baniciu, în costum de baie! Cum arată vedeta
Cel mai vândut SUV din lume. Un model de familie ce poate fi cumpărat și în România
Cel mai vândut SUV din lume. Un model de familie ce poate fi cumpărat și...
Tania Budi, ca o adolescentă la 54 de ani. Cum arată vedeta acum
Tania Budi, ca o adolescentă la 54 de ani. Cum arată vedeta acum
Pâinea la care nu trebuie să renunți dacă vrei să slăbești
Pâinea la care nu trebuie să renunți dacă vrei să slăbești
Efectele secundare ASCUNSE ale consumului de VIN! E știut de SECOLE de FRANCEZI!
Efectele secundare ASCUNSE ale consumului de VIN! E știut de SECOLE de FRANCEZI!
Ucraina A RETRAS TRUPELE! Au anunțat VICTORIA Rusiei. E oficial acum
Ucraina A RETRAS TRUPELE! Au anunțat VICTORIA Rusiei. E oficial acum
Flavia Groşan aruncă bomba despre moartea lui Peter Imre: „Ei, hai, nu-mi jigniţi inteligenţa”
Flavia Groşan aruncă bomba despre moartea lui Peter Imre: „Ei, hai, nu-mi jigniţi inteligenţa”
BANCUL ZILEI: Un tip căsătorit are o noapte nebună cu sexy-secretara: “Ia uite, dragă, ce mi-a făcut…”
BANCUL ZILEI: Un tip căsătorit are o noapte nebună cu sexy-secretara: “Ia uite, dragă, ce...
Vlad Gherman a dat vestea printre lacrimi. A fost nevoit să ia o decizie: „Oana și cu mine...”
Vlad Gherman a dat vestea printre lacrimi. A fost nevoit să ia o decizie: „Oana...
Dacă iubita ta are asta în telefon, sigur te înșală! Poți verifica rapid
Dacă iubita ta are asta în telefon, sigur te înșală! Poți verifica rapid
Căldură mare. Un câine nu se lasă scos din piscină VIDEO
Căldură mare. Un câine nu se lasă scos din piscină VIDEO
Bombă despre Traian Băsescu! Nimeni nu știa asta. Abia acum s-a aflat adevărul
Bombă despre Traian Băsescu! Nimeni nu știa asta. Abia acum s-a aflat adevărul
Cum arăta Patriarhul Daniel în urmă cu 42 de ani. Poză inedită, în care apare și Șerban Huidu
Cum arăta Patriarhul Daniel în urmă cu 42 de ani. Poză inedită, în care apare...
Cadoul șocant primit de fetița unei actrițe care a refuzat avansurile sexuale ale unui mare regizor
Cadoul șocant primit de fetița unei actrițe care a refuzat avansurile sexuale ale unui mare...
Imagini fabuloase! Carmen Iohannis, aşa cum n-ai mai văzut-o niciodată! Cum a fost surprinsă Prima Doamnă!
Imagini fabuloase! Carmen Iohannis, aşa cum n-ai mai văzut-o niciodată! Cum a fost surprinsă Prima...
Întâlnire de gradul zero: Reghecampf, la același restaurant cu Anamaria Prodan: „S-a ridicat de la masă!
Întâlnire de gradul zero: Reghecampf, la același restaurant cu Anamaria Prodan: „S-a ridicat de la...
Imagini virale: Ce fac ucrainencele pe plajă, în timp ce rușii le bombardează țara! Totul a fost filmat și postat pe net
Imagini virale: Ce fac ucrainencele pe plajă, în timp ce rușii le bombardează țara! Totul...
Sfatul lui Rareș Bogdan pentru oamenii săraci. Ce i-a îndemnat pe românii care au probleme financiare
Sfatul lui Rareș Bogdan pentru oamenii săraci. Ce i-a îndemnat pe românii care au probleme...
O femeie a găsit o sticlă de apă pe capota mașinii! A aflat ce însemnă, de fapt, și a rămas mască
O femeie a găsit o sticlă de apă pe capota mașinii! A aflat ce însemnă,...
Brigitte l-a înșelat pe Florin Pastramă!? Cine este bărbatul care a intervenit între ei
Brigitte l-a înșelat pe Florin Pastramă!? Cine este bărbatul care a intervenit între ei
Mireasă luată la palme la propria nuntă! Gestul femeii l-a scos din sărite pe ginere
Mireasă luată la palme la propria nuntă! Gestul femeii l-a scos din sărite pe ginere
Motivul real pentru care Putin nu a trimis în Ucraina mândria aviației sale, Su-57 „Fellon”
Motivul real pentru care Putin nu a trimis în Ucraina mândria aviației sale, Su-57 „Fellon”