Doliu în lumea artistică! A murit sora lui Toma Caragiu, Geta!

Publicat: 12/03/2018 | 21:15

Una din surorile regretatului actor Toma Caragiu a murit, la vârsta de 88 de ani. Geta Caragiu era sora mai mică a marelui actor, care a plecat din această lume la cutremurul din 1977. Ea era profesoară și sculptoriță.

Vestea tristă a decesului Getei Caragiu a fost aflată în urma unui comunicat de presă „Am aflat cu tristeţe că a trecut la cele veşnice, la vârsta de 88 de ani, Geta Caragiu, de sorginte aromână. Membrii Societăţii de Cultură Macedo-Române transmit condoleanţe familiei îndoliate. Dumnezeu să o odihnească!“, arată instituția.

12 ani de la moartea Laurei Stoica. Accidentul cumplit în care s-a stins

Familia provine din Grecia

Scukptorița s-a născut într-o familie de aromâni (Nico şi Atena Papastere Caragiu) originară din satul grecesc Aetomilitsa, provincia Konitsa. Familia s-a stabilit ulterior la Ploieşti. Fratele ei, Toma Caragiu, a avut un sfârşit tragic, și a murit la cutremurul din ’77. Geta  mai avea o soră, Matilda Caragiu-Marioţeanu care a fost o respectată lingvistă, membră a Academiei Române.

Ea a fost profesoară la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București, secția sculptură, unde i-a avut printre elevi pe Aurel Vlad, Ioniță Adrian, Ion Mândrescu, Gheorghe Zărnescu, Liviu Brezeanu, Gabriel Tăicuțu și alții.

Anul trecut, când s-au împlinit 40 de ani de la moartea lui actorului, sora lui mai mică a vernisat expoziţia „Toma şi ai lui“. De asemenea, în 2011, sculptoriţa a prezentat o serie de lucrări realizate după dispariţia fratelui său mai mare.
Sora lui Toma este autoarea a numeroase lucrări de sculptură de for public, din care cităm, printre altele, Statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul amplasată în 1994 în Piaţa Unirii din Oradea; Bustul lui Grigore Antipa, inaugurat în 1995 în Municipiul Tulcea, şi statuia istoricului Vasile Pârvan amplasată în faţa Muzeului Judeţean de Istorie din Bacău – toate realizate împreună cu sculptorul Alexandru Gheorghiţă, soţul ei. A realizat de asemenea bustul din bronz al lui Toma Caragiu, dezvelit la Ploieşti pe 15 noiembrie 2000, când marele actor ar fi împlinit 75 de ani.

Citeste mai mult: adev.ro/p5ho93

Citește și...