Două cutremure în 104 secunde, ambele de suprafața, în exact același loc. În ce orașe din România s-au resimțit

Publicat: 19/06/2019 | 08:18

România a fost zdruncinată de două cutremure, produse la doar 104 secunde distanță unul față de celălalt. Mai mult, seismele s-au înregistrat la suprafață, iar epicentrele lor au fost aproape în același loc – aspectul din urmă fiind un fenomen foarte rar întâlnit. Potrivit oficialilor Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), undele seismice au fost resimțite în mai multe zone din țară.

Două cutremure în 104 secunde, produse în România

Primul cutremur a avut loc în cursul după-amiezii de ieri, la ora 17:29 în Marea Neagră. Acesta a avut o magnitudine de 2,2 grade pe scara Richter și s-a produs la doar 1 km adâncime. Uimitor chiar și pentru specialiștii de la INCDFP, la ora 17:31 s-a înregistrat al doilea cutremur în marea noastră, iar magnitudinea, dar și adâncimea lui au fost aceleași ca în primul caz.

În imaginea de mai jos se poate observa clar că diferența la care s-au produs cele două cutremure este de 104 secunde, iar în galeria foto a articolului aveți indicată zonele în care s-au produs “seismele gemene”.

Ieri, s-au produs două cutremure în 104 secunde, ambele de suprafața și înregistrate aproape în același loc. Sursa foto: infp.ro
Ieri, s-au produs două cutremure în 104 secunde, ambele de suprafața și înregistrate aproape în același loc. Sursa foto: infp.ro

Cel mai mare seism din 2019

Cel mai mare cutremur de anul acesta a avut loc pe 9 ianuarie şi a înregistrat o magnitudine de 4,4 grade pe scara Richter. Anul trecut, cel mai puternic seism a avut loc pe 28 octombrie, în judeţul Buzău şi a avut o magnitudine de 5,8 pe Richter, mişcarea tectonică fiind resimţită destul de mare și la București.

Specialiștii spun că în 2019 există riscul producerii unui număr mai mare de cutremure în comparație cu 2018. “Această relație este puternică și ne arată că am putea avea o creștere a numărului de cutremure majore anul viitor (n.r.: 2019)”, au spus profesorii Roger Bilham de la University of Colorado in Boulder și Rebecca Bendick de la University of Montana in Missoula, potrivit The Guardian.

Citește și...