E doliu în lumea filmului. „Părintele noului cinema latinoamerican” s-a stins din viaţă: „Pentru totdeauna…”

Publicat: 28/12/2017 | 21:38

O veste tristă a îndoliat lumea filmului de peste hotare! Regizorul supranumit "părintele noului cinema latinoamerican" a murit. Acesta avea 92 de ani, iar anunţul a fost făcut de un apropiat al familiei artistului.

Regizorul argentinian Fernando Birri a murit astăzi. Decesul a survenit în timp ce se era într-un spital din Roma, a informat joi o sursă din cadrul familiei, potrivit antena3.ro. Regretatul artist era bolnav de mai mulţi ani.

„Pentru totdeauna, preşedinte”, a scris pe pagina sa de Facebook Festivalul filmului latinoamerican pe care maestrul, numit adesea „părintele noului cinema latinoamerican”, l-a înfiinţat în 1985 la Trieste, în nord-estul Italiei.

Nepotul unui anarhist din nord-estul Italiei îmbarcat spre Argentina de forţele de ordine la sfârşitul secolului al XIX-lea, Fernando Birri a făcut drumul invers pentru a veni să studieze la Centrul experimental al cinematografiei de la Roma între 1950 şi 1953. După aceea el s-a întors la Santa Fe pentru a înfiinţa un institut de cinema.

În 1961, filmul „Los inundados” i-a adus marele premiu la Mostra din Veneţia. Au urmat apoi „La Pampa gringa” (1963), „Org” (1978), „Mi hijo el Che” (1985), „Che: muerte de la utopia?” (1997), „El siglo del viento” (1999) sau „El Fausto Criollo” (2011).

„În pofida durerii”, festivalul a dorit să-i aducă preşedintelui său un omagiu, caracterizându-l drept „imaginativ, hiperbolic, ireverenţios, discordant, grandilocvent, genial, dar şi poetic, visător şi dătător de inspiraţie”.

Citește și...