El este antrenorul care caută o nouă Simona Halep la Giurgiu. „Potențial există”

Publicat: 12/04/2021 | 12:21

Cu mai mult de trei decenii în urmă, pentru giurgiuveanul Cătălin Paraschiv începea o pasiune care, peste ani, atunci când urma să se pensioneze, devenea meserie. După cei 30 de ani de tenis de performanță, a urmat o pauză de aproape două decenii.

Dar nu a putut sta departe de teren, de fileu și de racheta de tenis, astfel că, de câțiva ani, a revenit la pasiunea sa. Mai exact, în primăvara lui 2017 și-a reluat activitatea despre care spune că, de-a lungul timpului, fusese lăsată în derizoriu, în condițiile în care în Giurgiu numărul terenurilor de tenis pot fi numărate pe degetele unei mâini, ce se dovedesc a fi chiar prea multe pentru asemenea numărătoare.

Antrenamente la marginea orașului

La marginea orașului, după un drum de aproximativ 600 de metri pe niște șosele desfundate, prăfuite, copiii ce-și doresc să ajungă noua Simona Halep sau Răzvan Sabău ajung să se antreneze pe un teren privat, acoperit cu bitum. Grupe de câte cinci-șase pitici, cu vârste de la patru ani și jumătate, descoperă aici, sub îndrumarea lui Cătălin Paraschiv, tainele sportului alb.

Copiii sunt foarte ambițioși și muncitori

„Avem noroc cu terenul didactic pe care ne antrenăm, un teren privat, al cărui proprietar a înțeles importanța acestui sport pentru copii, în primul rând, și pentru oraș, mai apoi. Din fericire, cele câteva terenuri de sport – și aici mă refer la tenis – deși sunt toate private, sunt un început pentru Giurgiu și pentru copiii giurgiuveni care merită mai mult.

Lipsa implicărilor vine și din lipsa unei mediatizări corespunzătoare a acestui sport, nu avem o bază adecvată pentru acest sport, dar totuși e un început”, spune antrenorul.

În acest interval, numărul copiilor a mai scăzut, din pricina pandemiei. Cu toate acestea, între 10 și 15 copii vin și de cinci ori pe săptămână să se antreneze, mânați doar de dorința de a face mișcare și de a ajunge, cât mai repede, în concursuri. (VEZI ȘI: POVESTEA MICUȚEI CARE ÎI CALCĂ PE URME SIMONEI HALEP)

Tenis la nivel competițional, de trei ani, la Giurgiu

De aproape trei ani, dintre copiii giurgiuveni care au început să descopere tainele tenisului sub îndrumarea lui Cătălin Paraschiv s-au ridicat câțiva ce, ușor, ușor, avansează în clasamentul național. Mai exact, cinci dintre ei au ieșit în „tenisul mare”. Fondurile vin, exclusiv, de la părinții copiilor, care plătesc pentru echipament, teren, antrenamente, deplasări la concursuri. Sponsori? „Nici poveste, noi nu suntem fotbal”, spune, cu amărăciune în glas, Cătălin Paraschiv.

Antrenorul Cătălin Paraschiv și o parte din elevii săi

Autoritățile locale nu s-au implicat în niciun fel, cu toate că, pe contul său de Facebook, antrenorul a prezentat, de fiecare dată, rezultatele excelente obținute de copiii pe care îi pregătește.

Le găsește, totuși, circumstanțe atenuante, în sensul că „e posibil ca autoritățile să nu fi știut de aceste activități. Dar sper că, după ce vor vedea că din aproape nimic avem rezultate și urcăm pe podium – în ultima perioadă am obținut clasamente în careul de ași, neavând turnee în care să nu fi jucat cel puțin semifinala”.

O viitoare Simona Halep la Giurgiu?

Acesta ar fi visul lui Cătălin Paraschiv. Dar, realist fiind, spune clar că, deși există potențial uman, fetițe cu clasări excelente la vârsta lor în concursurile la care au participat, în condițiile actuale este foarte greu.

„Potențial uman există. Avem în Giurgiu copii extraordinar de talentați, dar care, din varii motive, dar cel mai probabil pentru că nu știu de existența unei asemenea posibilități, nu vin la tenis. Mai mult, nu avem tradiție în tenis în Giurgiu, de aceea încerc să fac tot posibilul pentru a face cunoscut faptul că noi muncim, că avem finalitate – concursurile în care participăm – și sper că atunci când vom fi cunoscuți cu performanțe, vor veni tot mai mulți către noi”, explică antrenorul.

Antrenamente în sala de sport a unui liceu

Atunci când vremea este potrivnică (iarna, sezonul rece, ploios), viitorii campioni de tenis se antrenează în sala de sport a unui liceu din localitate, neexistând posibilitatea de a accede într-un teren acoperit.

„Liceul Maiorescu (n.r. Colegiul Național „Ion Maiorescu” Giurgiu) este cel care ne-a întins mâna. Este foarte greu în perioada de iarnă să nu ai o bază sportivă unde să te antrenezi.

Suntem într-o colaborare cu dumnealor, și sperăm ca în curând să ne afiliem și la Federația Română de Tenis, ceea ce implică, din nou, niște costuri…atunci, probabil că vom ajunge și la competiții mai mari. Revenind puțin la costuri, o lună de performanță la un nivel ceva mai ridicat înseamnă peste o mie de euro!”, mai spune Cătălin Paraschiv.

În perioada de pandemie, copiii s-au antrenat, fiecare cum a putut, acasă. Pentru a nu fi „tras la răspundere” pentru eventuale geamuri sau oglinzi sparte de micuții tenismeni, Cătălin Paraschiv recunoaște că a găsit soluții de compromis:

„Am folosit un motto: Lucrează acasă! Ca mijloace de antrenament, am recomandat folosirea unui sul de hârtie igienică, scaune, mobilierul din casă, ne-am adaptat!”

Trei ani și jumătate, cel mai tânăr tenismen din Giurgiu

Cel mai mic copil pe care îl antrenează Cătălin Paraschiv este Ayan Anculescu, despre care antrenorul spune că nu știe bine să vorbească, dar termenii din tenis îi cunoaște, îi pronunță foarte bine și se antrenează cu sârg împreună cu partenerii mai mari chiar și cu doi ani decât el.

În fiecare fetiță este o potențială Simona

Printre cei mai tineri tenismeni se numără chiar și Matei Cuc (puțin peste patru ani), fiul fostului ministru al transporturilor Răzvan Cuc, copil talentat, cu dorință de a juca și cu un extraordinar potențial uman, ce trebuie canalizat pe această cale. (NU RATA: POVESTEA ”SHAOLINULUI” DIN FETEŞTI CARE BATE CUIE CU CAPUL)

De ce ar trebui să vină un copil la tenis? Pentru sănătate, în primul rând, spune antrenorul Cătălin Paraschiv. Mulți vin din joacă, dar pe parcurs joaca devine o chestiune tot mai serioasă, și astfel au apărut Carla Ferullo, Luca Biță, Sebastian Udrea, toți acești adolescenți devenind jucători la nivel competițional, unii chiar în top 40 la nivel de Federație Română de Tenis.

Copiii vin la tenis din pasiune, în primul rând, nu pentru că sunt împinși de la spate, ci pentru că așa vor ei. Au spus-o, cu zâmbetul pe buze, chiar și cei mai mici copii, Anais Zugravu, de patru ani, dar și Ayan Anculescu, de trei ani și jumătate. La fel a spus și micuța Luiza Bălan care, de un an, practică tenisul și se clasează, frecvent, în primii cinci.

Apelul lui Cătălin Paraschiv a fost clar către autoritățile locale: avem nevoie de sprijin pentru facilitarea accesului pe stadion, în sălile de sport, astfel încât micuții tenismeni care, peste ani, ar putea urca în clasamentul mondial, să beneficieze de condiții optime de antrenamente. (VEZI ŞI: Combină filosofia cu artele marţiale şi ”produce” campioni. L-am găsit pe… antrenorul de minţi!)

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la pont@cancan.ro, să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.

This browser does not support the video element.