EXCLUSIV. Vicepremierul Paul Stănescu, în spatele licitației pentru curățenia Aeroportului Otopeni

Publicat: 06/08/2018 | 17:39

La licitația pentru servicii de curățenie în cadrul Aeroportului Internațional Henri Coandă București  a depus ofertă o asociere al cărei lider este Clean Prest Activ SRL, secondat de Auriga’Societa Cooperativa. Cele două au ca subcontractanti Girexim Universal S.A. și Expert Alpin Solution SRL.

Clean Prest Activ este o firma controlată prin interpuși de Cornel Ciocan. Acesta a fost condamnat pentru infracțiuni de evaziune fiscală, iar dacă el s-ar fi aflat printre acționari sau administratori, firma ar fi trebuit să fie eliminată din competiție. Cornel Ciocan este fratele deputatului de Olt, Dan Ciocan, apropiat al vicepremierului Paul Stănescu. În presă se afirmă că la fostul deținut Cornel Ciocan facea referire Liviu Dragnea, când spunea ca generalul Pahonțu a trimis un emisar la Paul Stănescu pentru a-l sfătui  să nu se mai implice în viața politică alături de Liviu Dragnea, urmând ca, după arestare acestuia, Paul Stănescu să preia conducerea PSD. Afirmațiile presei merg chiar mai departe, până la a spune că Paul Stănescu ar fi fost în trecut un apropiat, ba chiar un om de casă al  celor doi frați Ciocan, dovadă fiind numeroasele contracte încheiate de aceștia cu statul, în speță cu Consiliul Județean Olt în perioada în care președintele acestui Consiliu Județean era Paul Stănescu, susțin surse autorizate de la AIBO (Aeroportul Internațional București Otopeni).

Clean Prest Activ este firma care, în calitate de asociat secund, împreună cu liderul de asociere Salubris Slatina, ar urma să încheie contractul pentru gestionarea Centrului de Management Integrat al Deșeurilor Balteni din județul Olt. Curios este faptul că licitația  pentru concesionarea acestui Centru de Management a fost câștigată în detrimentul Girexim SA a lui Gheorghe Văsâi, care pentru licitația de curățenie de la aeroport are calitatea de subcontractant al lui Clean Prest Activ. La serviciul public de colectare a deseurilor din judetul Arges, Girexim este asociat cu Salubris Slatina, asociatul Clean Pres Activ de la CMID Olt. Dar încurcate sunt căile Domnului, iar aici, desigur, nu a fost vorba de niciun blat, ci de o politica echilibrata de asociere a agentilor economici, pentru accederea în proceduri și garantarea unui nivel calitativ superior al servicilor prestate. Nu credem că ar fi posibil ca niște firme controlate din umbră de persoane cu trecut penal (Cornel Ciocan și Gheorghe Văsâi) și cu conexiuni la vice-prim-ministru, să se fi asociat pentru a acapara managementul deșeurilor în diverse județe din țară și să râvnească acum la preluarea gestiunii serviciului de curățenie pe cel mai mare și important aeroport din tară.

Clean Prest Activ este o firmă mică, cu resurse pe măsură: numărul de angajați al acesteia depășește cu puțin 250, 200 fiind chiar numărul minim de angajați care trebuie să asigure (în patru schimburi) prestarea serviciilor de curățenie în aeroport. Aceasta înseamnă că necesarul de angajați ar merge către 250. Acești angajați trebuie să îndeplinească niște condiții de calificare și studii. Desigur, în cazul prestațiilor de curățenie nu e vorba de specialiști deosebiți, însă s-a solicitat ca angajații din diverse categorii să aibă 8, 10 sau 12 clase, în raport de poziția pe care o ocupă. Deci este clar că ofertantul Clean Prest Activ nu deține această resursă, pentru că este greu de crezut că toți cei 250 de angajați îndeplinesc aceste condiții și ar urma sa fie mutați de acolo de unde lucrează, la aeroport, pentru acest contract. Probabil că de aceea a apelat la un asociat din Italia. Angajații din Italia dețin calificări și studii echivalente celor impuse prin documentație pentru angajații români, iar, în situația câștigării procedurii, exact acei angajați calificati si cu studii adecvate, vor fi aduși în România să lucreze aeroport, pentru salariul minim pe economie. Poate că vor face naveta chiar cu avionul. În felul acesta ne răzbunăm și pe Italia că ne fură forța de muncă. Îi aducem și noi pe ai lor să lucreze pentru salariul minim pe economie. Poate le place și nu mai pleacă.

Clean Prest Activ nu deține nici resursele materiale solicitate pentru aeroport. Pentru curățenie în aeroport, în Caietul de Sarcini sunt solicitate echipamente speciale și numeroase. Dar probabil că acestea vin tot din Italia, sau cumva de la subcontractanți (desi nici aceștia nu le au). Totuși, aici mai există un dezavantaj, pentru că prețurile în aceste condiții nu vor putea coborî prea mult, neputând fi justificate, iar într-o țară ca România va fi deosebit de dificil ca un vice-prim-ministru să facă presiuni ca administrația aeroportului să accepte ca numărul de angajați să fie mai mic decât cel solicitat, ca echipamentele să fie mai puține decât numărul impus în contract, ca hârtia igienică și odorizantele de WC să fie mult mai puține, pentru că veceurile să-i întâmpine pe turiști cu un parfum specific de urină autohtonă.

Citește și...