Fermă din Olt, lovită de pesta porcină. 3.700 de animale vor fi ucise

Publicat: 01/11/2019 | 14:30
Fermă din Olt, lovită de pesta porcină. 3.700 de animale vor fi ucise

Specialiştii Direcției Sanitare Veterniare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt au confirmat, vineri, un focar de pestă porcină la o fermă de suine din Ipoteşti. Medicii veterinari vor ucide toţi porcii din exploataţie. (VEZI ȘI: PESTA PORCINĂ EVOLUEAZĂ ÎN 25 DE JUDEȚE, CU 956 DE FOCARE)

Ferma din Ipoteşti este prima exploataţie comercială de suine afectată de pesta porcină din judeţ. Peste 3.700 de porci sunt eliminaţi din cauza virusului.

Apelul autorităților

„A fost confirmată pesta porcină africană şi la o exploataţie comercială de suine aflată în localitatea Ipoteşti, unde de astăzi, se aplică măsura uciderii tuturor porcilor, respectiv un efectiv de 3.755 capete suine, conform planului de măsuri de combatere a bolii, aprobat în şedinţa CLCB din data de 31.10.2019 .

DSVSA Olt solicită sprijinul şi înţelegerea unităților administrativ teritoriale, a cetăţenilor și a operatorilor economici pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. (CITEȘTE AICI: PRIMUL FOCAR DE PESTĂ PORCINĂ DIN JUDEȚUL ALBA, CONFIRMAT ÎNTR-O GOSPODĂRIE DIN MUNȚII APUSENI)

Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație”, spun reprezentanţii DSV Olt.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social-economic.

Citește și...