Acasă » LIFE STYLE » Utile » Fructele și legumele care fac minuni toamna. Ce trebuie să consumi pentru o sănătate de fier

Fructele și legumele care fac minuni toamna. Ce trebuie să consumi pentru o sănătate de fier

De: Ileana Mlădinoiu 01/10/2023 | 20:53
Fructele și legumele care fac minuni toamna. Ce trebuie să consumi pentru o sănătate de fier
Fructele si legumele care fac minuni toamna

„S-a ivit pe culme Toamna…”, un adevăr frumos surprins în versuri de către neuitatul poet George Topîrceanu. După o vară toridă, penultimul sezon al anului și-a intrat în drepturi. Odată cu el, beneficiile roadelor pământului pentru sănătatea noastră. Nu mai e nevoie decât să reamintim, eventual, câte vitamine, antioxidanți și minerale sunt un adevărat balsam pentru organismul uman. Vă prezentăm mai jos câteva exemple din fructele și legumele care fac minuni toamna.

Fructele și legumele care fac minuni toamna

Consumate ca atare sau preparate după anumite rețetare, fructele și legumele de toamnă au un dovedit și extraordinar aport pentru om, fie că vorbim de refacerea resurselor de energie, în diverse diete sau pentru prevenirea infecțiilor și afecțiunilor unor boli cronice sau ale aparatului respirator și circulator.

Varza

Acest aliment este o adevărată comoară, atunci când ne referim la conținutul de vitamina C, atât de necesară organismului la trecerea în sezonul rece. Dacă veți consuma varză, veți mai beneficia și de un aport sporit de vitaminele A, E, K, U, B6 și de minerale precum fier, calciu, potasiu, fosfor și magneziu. Toate acestea, esențiale pentru imunitate, scăderea tensiunii arteriale, sănătatea sistemului osos și în reglarea bătăilor inimii. Varza are un conținut ridicat de antioxidanți naturali care ne feresc de răceli și alte infecții ale aparatului respirator, precum și foarte multe fibre, ele ajutând tractul digestiv și prevenind constipația.

Ardeiul

La fel ca varza, ardeiul gras este bogat în vitaminele E și B, iar capsaicina, substanța miraculoasă aflată în ardeiul iute, scade colesterolul rău, menține glicemia la un nivel potrivit, reduce durerile și inflamațiile. Ardeiul mai conține și minerale, precum potasiul și magneziul cu rol important în menținerea sănătății sistemului cardiovascular. Poate părea surprinzător, dar ardeiul gras este leguma care are cea mai mare concentrație de vitamina C. Un ardei gras roșu conține aproximativ 170% din doza zilnică recomandată de specialiști. Licopenul este o altă substanță prețioasă pe care ardeiul gras o deține, fiindcă ne protejează de tumori și cancer.

Dovleacul

Această legumă din familia curcubitaceelor cu fructe mari, sferice sau ovale este o bogată sursă naturală de vitaminele A şi C, un puternic antioxidant care luptă împotriva îmbătrânirii premature datorită radicalilor liberi. O porție de dovleac conține peste 200% din aportul zilnic necesar de vitamina A, care oferă o protecție în plus organismului și îmbunătățește vederea. Este una dintre legumele cu un nivel extrem de scăzut de calorii, diminuează pofta de mâncare, oferind sațietate. De reținut este faptul că dovleacul este și o sursă excelentă de fibre dietetice. Nutriționiștii pun accentul pe consumul de dovleac, deoarece acesta reglează colesterolul și ajută în curele de slăbire.

Nucile

Pentru că sunt bogate în grăsimi nesaturate, minerale, vitamina E, sulf şi arginină, nucile contribuie la menţinerea arterelor flexibile şi a unei bune funcționări a inimii. Studiile au dovedit că un consum regulat de nuci oferă cea mai bună protecţie cardiovasculară pe termen lung. Mai mult, nucile sunt denumite „hrana creierului”, pentru că îmbunătățesc funcția cognitivă, alungă stresul, combat depresia și insomnia. Nucile au beneficii și pentru întregul organism, nu doar pentru creier, fiindcă stimulează digestia, scad colesterolul, riscul bolilor de inimă și îmbunătățesc circulația sanguină. Nucile sunt bogate în Omega 3, acidul gras care este aliatul perfect în menținerea funcționării normale a creierului și a metabolismului.

Strugurii

Sunt adevărate minuni ale naturii, grație conținutului de vitamine A, B1, B2, B6, C, K, cât și al mineralelor precum potasiu, fosfor, magneziu, fier, calciu și mangan. Strugurii sunt un excelent ingredient natural ce contribuie la menținerea pielii sănătoase și la reducerea semnelor de îmbătrânire. Dintre toate soiurile, strugurii negri conţin în coaja lor cea mai mare cantitate de resveratrol, un antioxidant care ne protejează de cancer, de boli cardiovasculare, cât și de maladii degenerative. Resveratrolul și fibrele din boabele fructului ajută la menținerea nivelului de zahăr din sânge și previne apariția diabetului. Polifenolii din strugurii negri previn bolile cardiovasculare, cancerul și osteoporoza, după cum arată un studiu publicat de American Society for Clinical. Este important să menționăm că, deși strugurii au multiple beneficii pentru sănătate, consumul lor ar trebui să fie echilibrat, deoarece aceștia conțin și zahăr natural.

Perele

Sunt cunoscute ca fiind unele dintre primele fructe cultivate în lume, apoi, treptat, au apărut în multe țări ale globului. Acest fruct delicios, a cărui coajă este aurie, conține un depozit de vitamine și săruri minerale cu beneficii asupra organismului și sistemului imunitar. Consumul de pere, mai ales sub formă naturală, deoarece așa își păstrează toate proprietățile, reprezintă sursă importantă de vitamine, cum ar fi A, B și C, cât și de minerale. Sunt ușor de digerat pentru cei cu probleme stomacale, dar și de diabetici. Perele ajută la combaterea stresului, la revigorarea organismului în cazul asteniilor, înlătură oboseala și surmenajul.

Prunele

Sunt înrudite cu piersicile, nectarinele și caisele, numai că se prezintă sub mai multe variante. Ele pot fi mari sau mici, cu o coajă roșie, verde, violet, galbenă ori portocalie. Prunele pot fi consumate în stare proaspătă sau pot fi adăugate în salate și deserturi, oferind un gust delicios. Însă, ceea ce este mai important este faptul că aceste fructe intră pe lista alimentelor cu cel mai important aport pentru sănătate. De exemplu, vitamina C din compoziție sprijină buna funcționare a aparatului muscular și a fluxului sanguin în vase. Totodată, aceasta contribuie la procesul de recuperare a organismului, fiind propice și funcțiilor oculare. Prunele mai au rol de a decongestiona ficatul și de a stimula funcţiile nervoase. Dat fiind conținutul bogat în fosfor al prunelor, acesta va contribui la sănătatea oaselor și a dinților, iar vitamina B6 va ajuta la întărirea sistemului imunitar. Prunele sunt cunoscute pentru efectul lor laxativ natural, ceea ce le face benefice în tratamentul constipației.

Merele

Sunt o sursă excelentă de nutrienți, antioxidanți și fibre solubile, precum pectina. Acestea luptă împotriva radicalilor liberi și stimulează detoxifierea naturală a organismului, reglând tranzitul intestinal. Sunt sursă bogată de vitamina C, dar au şi proprietăţi astringente.

Contribuie la curăţarea sângelui de grăsimi, micșorând eficace colesterolul rău. Totodată, vitaminele componente ale acestor fructe tonifică nervii şi mușchii. Un consum regulat de mere ajută în combaterea infecţiilor intestinale, a reumatismului și este asociat cu reducerea riscului de afecțiuni respiratorii, cum ar fi astmul. Merele conțin o cantitate semnificativă de apă, ceea ce ajută la menținerea hidratării corpului.

Este important să includem toate aceste fructe și legume într-o dietă echilibrată pentru a ne putea bucura de avantajele enumerate mai sus. Acestea pot fi consumate proaspete sau într-o varietate de rețete culinare sănătoase.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Fost profesor de limba și literatura română și ulterior de limba franceză, având o experiență de aproape 40 de ani în învățământ. A făcut pasul către presă în anul 2004, la ziarul local Punctul pe i. A publicat articole pe diferite domenii citeste mai mult
Parteneri
Pensionarii vor primi banii înaintea Paștelui. Poșta Română a început distribuirea în avans a pensiilor
Pensionarii vor primi banii înaintea Paștelui. Poșta Română a început distribuirea în avans a pensiilor
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Mădălina Ghenea, așa cum n-a mai fost surprinsă NICIODATĂ! Imaginile care taie respirația
Mădălina Ghenea, așa cum n-a mai fost surprinsă NICIODATĂ! Imaginile care taie respirația
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
O poveste extraordinară de viață din care avem toți de învățat. „Totul a început cu niște semințe. De bostan, cu sare”
O poveste extraordinară de viață din care avem toți de învățat. „Totul a început cu...
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort...
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au luat-o în seamă. Ce au descoperit după i-a șocat: „Un coșmar”
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o sumă mare în cont și i-au furat 140.000 €
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut anunțul așteptat de milioane de români
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta Română a făcut anunțul
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a trăit „Au fost restaurante care nu m-au primit. A căzut cerul pe mine.”
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă în 6 luni, la ocazie?: „Doamne ferește! Cine știe câte victime sunt”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Jador, adevărul despre relația cu Andreea Bălan, după ce artista l-a blocat și nu-și mai vorbesc:
Jador, adevărul despre relația cu Andreea Bălan, după ce artista l-a blocat și nu-și mai...
Planta care e în stare să vindece tot. Era o buruiană, creștea pe oriunde, dar bunicii știau cum să o folosească
Planta care e în stare să vindece tot. Era o buruiană, creștea pe oriunde, dar...
Legea pe care trebuie să o știe toți proprietarii de apartamente. Care sunt, de fapt, părțile comune de pe scara blocului și nu numai. Ești responsabil pentru ele și riști amenzi uriașe
Legea pe care trebuie să o știe toți proprietarii de apartamente. Care sunt, de fapt,...
Răsturnare de situație pentru cei cu TELEFOANE mobile. Au anunțat că este total INTERZIS
Răsturnare de situație pentru cei cu TELEFOANE mobile. Au anunțat că este total INTERZIS
Câți bani cere Theo Rose ca să cânte la un eveniment pentru 60 de minute. Și-a mărit tariful pentru 2024
Câți bani cere Theo Rose ca să cânte la un eveniment pentru 60 de minute....
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Die Welt publică acordul de pace pe care Ucraina şi Rusia l-ar fi putut semna în aprilie 2022
Die Welt publică acordul de pace pe care Ucraina şi Rusia l-ar fi putut semna...
Schimbarea care urmează pentru MILIOANE de români. Marcel Ciolacu, anunț astăzi, 27 APRILIE: Se va pune în aplicare
Schimbarea care urmează pentru MILIOANE de români. Marcel Ciolacu, anunț astăzi, 27 APRILIE: Se va...
Românul cu una dintre cele mai scumpe mașini. Puțini au auzit de acest milionar
Românul cu una dintre cele mai scumpe mașini. Puțini au auzit de acest milionar
Cele două ZODII care vor avea noroc uriaș în luna mai. Sunt favoritele astrelor
Cele două ZODII care vor avea noroc uriaș în luna mai. Sunt favoritele astrelor
Decizia radicală luată de fiica cea mare a lui Cristi Borcea, la 20 de ani. Momentul care îi poate schimba total viaţa
Decizia radicală luată de fiica cea mare a lui Cristi Borcea, la 20 de ani....
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin. S-a căsătorit și pare mai fericit ca niciodată
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani:
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
Cea mai mare slăbiciune a lui Adrian Enache: „A devenit un drog pentru mine”
Cea mai mare slăbiciune a lui Adrian Enache: „A devenit un drog pentru mine”
Ce conțin, de fapt, brânzeturile Pilos de la Lidl. Românii abia așteaptă să fie la ofertă și le cumpără fără să se uite pe etichetă
Ce conțin, de fapt, brânzeturile Pilos de la Lidl. Românii abia așteaptă să fie la...
Zodiac chinezesc pentru duminică, 28 aprilie. Calul află un adevăr important
Zodiac chinezesc pentru duminică, 28 aprilie. Calul află un adevăr important