Ghid de supraviețuire în caz de cutremur! Tudor Ciuhodaru a dezvăluit fiecare gest pe care trebuie să-l facem și care ne salvează de la moarte

Publicat: 02/06/2020 | 16:33
Avertismentul unui medic român: „Mulți s-au îmbolnăvit după ce au băut bere la cutie”. Despre ce maladie este vorba

Medicul Tudor Ciuhodaru a realizat azi un ghid de supraviețuire în caz de cutremur și l-a făcut public pe o rețea de socializare. Cunoscutul specialist a dezvăluit fiecare gest pe care trebuie să-l facem dacă trăim sesim cu o magnitudine mare și, a subliniat el, pașii urmați ne pot salva din ghearele morții până la sosirea echipelor de salvare.

Citește și: Carmen Harra, previziuni dezastruoase despre efectele încălzirii globale. Ce țări vor fi zdruncinate de cutremure majore

Tudor Ciuhodaru, regulile unui ghid de supraviețuire în caz de cutremur

România a fost zdruncinată astăzi de un cutremur de 4.4 grade pe scara Richter, iar autoritățile le-au recomandat oamenilor din zona în care a fost epicentrul seismului să își păstreze calmul și să se pregătească pentru replici. Mai mult, în ultima vreme s-a tot spus că în țara noastră va veni un eveniment nefericit, care ar putea avea intensitatea celui din ’77 – teoria este susținută inclusiv de specialiștii ruși.

La scurt timp de la producerea cutremurului de azi, Tudor Ciuhodaru a postat un mic ghid de supravieţuire în cazul în care se înregistrează unul în timp ce sunteți în casă, pe stradă sau în mașină.

“(…). 1. În casă: dacă te afli într-o cladire rămâi acolo şi protejează-te! Procedurile recomandate în Japonia şi Statele Unite («duck, cover and hold») sunt simple şi asigură protectia individuala prin trei mişcari simple: ghemuit, acoperit şi protejat. E preferabil să vă ghemuiţi cu faţa în jos, la podea, pe genunchi şi coate sau palme şi să vă acoperiţi capul cu braţele sau palmele, pentru protecţie. Vă puteţi asigura protecţie suplimentară adapostindu-vă lângă diverse obiecte solide, ce vă pot proteja, lăsând un spaţiu gol lângă ele în caz de prabușire, şi cât mai departe de ferestre.

Cel mai sigur este spaţiul dintre două obiecte mari (între 2 paturi, două maşini, între două rânduri de birouri) ce delimitează aşa zisul triunghi al supravieţuirii sau lângă un obiect mare, voluminos, cum ar fi maşina de spalat, frigiderul, aragazul, lângă piciorul patului, în faţa unei canapele, lângă piciorul unei grinzi.

a) Dacă sunteţi în bucătărie, în primul rând închideti aragazul şi depărtaţi-vă de bufetul din care poate cădea vesela.

b) Dacă sunteţi în pat, rămâneţi acolo şi acoperiţi capul cu o pernă. Pe peretele lângă care este aşezat patul nu e recomandat să aveţi tablouri grele sau alte obiecte care v-ar putea răni în caz de cutremur.

Ce să nu faceţi? Atenţie!!! Pe durata cutremurului nu este recomandată evacuarea, mai ales din clădirile mari, întrucat ieşirea este dificil de găsit iar scările au risc crescut de prăbuşire. Tocul uşii nu vă oferă protecţie dacă nu este încadrat în structura clădirii.

2. Pe stradă: Căutaţi spaţii cât mai largi şi asiguraţi protecţia individuală. Nu staţiona lângă clădiri, mai ales cele cu multe structuri care se pot prăbuşi în timpul şi după cutremur, precum ornamente, tencuiala, coşuri sau ţigle.

Ce să nu faceţi? Atenţie!!! Sub nicio formă nu vă adapostiţi sub balcoane sau stâlpii de înaltă tensiune.

3. În maşină: opriţi maşina la distanţă de clădiri sau de stâlpii de pe marginea străzii.

Ce să nu faceţi? Atenţie!!! Evitaţi apropierea benzinăriilor sau a stâlpilor de înalta tensiune.

4. În locuri publice aglomerate (teatru, cinematograf, biserici, stadion, săli de şedinte) nu alergaţi catre iesire, îmbulzeala produce mai multe victime decât cutremurul. Staţi calm şi liniştiţi-vă şi vecinii de pe rând.

Ce ar trebui să avem pregatit în trusa de supravietuire: apa, alimente uşoare şi compacte (bomboane cu zahăr, biscuiţi uscaţi), medicamente personale, analgezice şi antiseptice, telefon mobil, lanternă, baterii, fluier, aparat de radio şi actele personale.

Şi nu în ultimul rând, aţi văzut şi dumneavoastră, nu suprasolicitaţi reţelele de telefonie. S-ar putea ca cineva să aibă nevoie urgent de 112. Daţi cel mult un sms ca să confirmaţi celor dragi că sunteţi bine.

NB. În Iaşi un cutremur de grad seismic ridicat pe durata noptii ar produce peste 3400 de victime, din care 900 urgenţe absolute. Asta doar conform simulărilor.

Rețineți:
1. Pentru o reală eficienţă noţiunile de prim ajutor trebuie să fie cunoscute precum tabla înmulţiri. Repetitio est mater studiorum. Predarea acestor ore de educaţie pentru sănătate ne va permite să ştim cum să acţionăm atât pentru a ne proteja pe noi cât şi pentru a-i salva pe alţii.
2. Legea mea privind orele de educaţie pentru sănătate a fost adoptată de parlament”, a scris celebrul medic pe contul lui de Facebook.

Nu rata: New York Times, despre un cutremur major în România: “Cel puțin la fel de multe victime ca în 1977”

Postarea lui Tudor Ciuhodaru a fost făcută la câteva zile după semnalul de alarmă tras de senatorul Marius Marinescu, care a spus că s-ar putea înregistra în țara noastră un seism puternic, similar cu cel produs în urmă cu 43 de ani.

Descoperă și: Mai multe cutremure vor zgudui România în 2020: Cel mai puternic s-ar putea înregistra pe… 13 septembrie!