Home » Exclusiv » Mai multe cutremure vor zgudui România în 2020: Cel mai puternic s-ar putea înregistra pe… 13 septembrie!

Mai multe cutremure vor zgudui România în 2020: Cel mai puternic s-ar putea înregistra pe… 13 septembrie!

De: Alexandru C. 02/01/2020 | 23:28

Numărul seismelor de mare intensitate ar urma să crească în 2020, iar fenomenul cu repercusiuni grave la nivel planetar ar fi cauzat de o încetinire a mişcării de rotaţie a Terrei. Această rotaţie ciclică încetineşte, periodic, cu câteva milisecunde pe an, înainte de a se accelera din nou.  CANCAN.RO, site-ul nr. 1 din România, vă prezintă informaţii de ultimă oră în ceea ce priveşte mişcările tectonice care pot afecta ţara noastră în anul 2020. Iar veştile sosite de la specialişti nu sunt deloc bune. Mai multe cutremure de intensitate mare sunt anticipate, iar cel mai puternic s-ar putea înregistra în… luna septembrie. (CITEŞTE ŞI: CUTREMUR ÎN ROMÂNIA ÎN NOAPTEA DE REVELION! L-AȚI SIMȚIT?)

Specialiştii în geofizică pot măsura viteza de rotaţie a Terrei extrem de precis. În această eră a tehnologiei avansate, pot fi calculate chiar şi cele mai mici variaţii ale rotaţiei planetei, acestea putând fi de ordinul unor milisecunde. Cercetătorii au analizat fiecare cutremur de pământ cu magnitudinea de peste 7 grade, anul de referinţă fiind 1900.

Au fost identificate, în timpul acestui studiu amplu, tipare şi tendinţe asociate producerii unor seisme de mare intensitate, iar oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că – aproximativ la fiecare 32 de ani – are loc o alarmantă creştere a numărului de cutremure majore la scară globală.  (VEZI ŞI AICI: CUTREMUR NEOBIȘNUIT ÎN ROMÂNIA, AZI-DIMINEAȚĂ LA ORA 07:05. LISTA ORAȘELOR AFECTATE)

România, afectată de un cutremur major în 2020?

Pe de altă parte, geologul rus Victor Bokov a avertizat că există 82% şanse ca România să fie afectată de un cutremur major în 2020. Chiar dacă pare o imposibilitate, geologul spune că poate localiza temporal respectivul seism, iar acesta s-ar putea produce… pe 13 septembrie.

Scepticii sunt de părere că probabilitatea de a anticipa un cutremur este foarte mică, mişcările tectonice neputând fi încadrate, întotdeauna, în statistici. În pofida studiilor realizate de seismologi de diferite naţionalităţi, chiar dacă „mecanismul” unui cutremur a fost descifrat, momentul în care se va produce mişcarea tectonică rămâne învăluit în mister, putând fi „prevăzut”/înregistrat de aparate doar cu câteva secunde înainte. Totul se transformă, astfel, într-o adevărată „loterie”, iar previziunile, de cele mai multe ori, nu sunt confirmate de realitate. (NU RATA: CUTREMUR ÎNSEMNAT ÎN ROMÂNIA! A FOST CEL MAI MARE DIN ULTIMA PERIOADĂ!)

Totuşi, geologul rus Viktor Bokov a „prevăzut” – pentru anul 2020, pe teritoriul României – şi alte trei cutremure de intensitate mai mică:

  •  pe 10 martie
  •  pe 4 iunie
  •  pe 26 august

Viktor Bokov spune că aceste cutremure se vor produce în Buzău. Anul trecut, cel mai însemnat cutremur din România a avut magnitudinea de 4,7 pe scara Richter şi s-a produs în judeţul Suceava, pe data de 18 mai. În 2018 – pe 28 octombrie – a avut loc un seism de 5,8 pe Richter în judeţul Buzău, cutremurul fiind resimţit şi la Bucureşti. (CITEŞTE ŞI: CUTREMUR PUTERNIC DE 5.9 GRADE RICHTER AZI-NOAPTE, LA 23:04, ORA ROMÂNIEI)

Seismicitatea la nivelul României

Seismicitatea din România este grupată în mai multe zone epicentrale: Vrancea, Făgăraș – Câmpulung, Banat, Crișana, Maramureș și Dobrogea de Sud. Alte zone epicentrale de importanță locală pot fi descoperite în Transilvania, Galați, în zona Jibou și râul Târnava, în partea de nord și de vest a Olteniei, în nordul Moldovei și în Câmpia Română.

Statistic, susţin seismologii, cutremurele cu magnitudinea 6 pe scara Richter și peste apar în Vrancea – aproximativ – la fiecare 10 ani, în timp ce cutremure cu magnitudinea 7 apar la fiecare 33 ani. Cutremurele cu magnitudinea peste 7,5 grade pe scara Richter apar la fiecare 80 de ani. (VEZI ŞI AICI: NOAPTE PLINĂ DE CUTREMURE ÎN ROMÂNIA! CÂTE GRADE AU AVUT)

Cutremurul din 1977

Cutremurul din 1977 s-a produs la ora 21:22:22 – pe data de 4 martie – iar efectele sale au fost devastatoare. A avut o magnitudine de 7,4 grade pe scara Richter și o durată de circa 56 de secunde. Au fost înregistrate circa 1.570 de victime, din care 1.391 – 1.424 conform altor surse – numai în București. La nivelul întregii țări au fost circa 11.300 de răniți și aproximativ 35.000 de locuințe prăbuşite. Majoritatea pagubelor materiale înregistrat în Capitală, unde peste 33 de clădiri s-au prăbușit. (NU RATA: ANUNȚUL A FOST FĂCUT. CÂND VINE APOCALIPSA)

Cutremurul din 1977 a marcat mai multe generații

Deși cutremurul a fost foarte puternic – unda de șoc resimţindu-se în toată regiunea balcanică -, replicile sale au avut o magnitudine mică pe scara Richter. Cea mai puternică replică s-a produs pe data de 5 martie, la ora 02:00, la adâncimea de 109 km. Această replică a avut o magnitudine de 4,9 grade pe scara Richter, fiind urmată de alte replici cu magnitudini între 4,3 şi 4,5 grade pe scara Richter. Cutremurul a afectat, de asemenea, Bulgaria. În orașul Sviștov, trei blocuri de locuințe au fost distruse și peste 100 de oameni au murit. (VEZI ŞI: IMAGINILE DEZASTRULUI DE LA ALUNU-VÂLCEA. MUNCITORII CARE LUCRAU PE EXCAVATORUL ÎNGHIŢIT DE PĂMÂNT SE TEM CĂ VOR FI CONCEDIAŢI)

Epicentrul cutremurului a fost localizat în zona Vrancea – aceasta fiind cea mai activă zonă seismică din România -, la o adâncime de circa 100 km. Seismul a fost resimţit în aproape toată Europa de Sud-Est, iar în nord s-a simțit până în Moscova și Sankt Petersburg. În nord-estul Munteniei – sudul Moldovei -, cutremurul a produs efecte puternice asupra solului, incluzând crăpături și fenomene de lichefiere a solului.

Efectele devastatoare ale seismului din 4 martie 1977
Efectele devastatoare ale seismului din 4 martie 1977

Bazele de date istorice şi rotaţia Terrei

Oamenii de ştiinţă au dorit să identifice şi cauza principală aflată la baza acestei creşteri ciclice a numărului de seisme. Ei au comparat mai multe baze de date istorice şi au descoperit că există o singură corelaţie puternică între ele — încetinirea mişcării de rotaţie a Terrei. Mai exact, ei au descoperit că – la aproximativ 25-30 de ani -, mişcarea de rotaţie a Pământului încetineşte, iar această încetinire se produce exact înainte ca numărul seismelor să înceapă să crească pe plan global. (VEZI ŞI AICI: DECIZIE DE ULTIMĂ ORĂ ÎN DOSARUL SATANISTULUI DE LA GIURGIU)

Totuşi, specialiştii recunosc că – deocamdată – nu sunt siguri în privinţa mecanismelor care determină această variaţie. Dar există câteva ipoteze care au fost formulate de către reprezentanţii comunităţii ştiinţifice. Una dintre ipoteze vizează nucleul extern al Terrei, un strat de metal lichid al planetei noastre care circulă sub mantaua inferioară solidă a Pământului.

Uneori, acest nucleu extern rămâne „lipit” de mantaua inferioară, cauzând o întrerupere a circulaţiei sale. Câmpul magnetic al Terrei ar putea fi influenţat, în astfel de condiţii, rezultând o încetinire a rotaţiei Pământului. Studiile sunt în plină desfăşurare, datele înregistrate aratând doar o corelaţie puternică între cele două fenomene, însă fără a putea fi demonstrată o legătură de cauzalitate. (NU RATA: UN PREZENTATOR CELEBRU A FUGIT ÎN GERMANIA: „ADIO, ROMÂNIA VISURILOR MELE!”)

Este foarte dificil de identificat regiunea de pe Terra în care urmează să se producă un seism major

Tendinţele din ultimul secol sugerează că 2020 va fi un an neobişnuit de activ din punct de vedere seismic. De obicei, pe Terra se produc între 15 şi 20 de seisme majore (peste 7 grade pe scara Richter) pe an. În timpul celui de-al cincilea an de rotaţie încetinită a Terrei, numărul seismelor de mare intensitate a fost, în medie, cuprins între 25 şi 30. Seismele rămân fenomenele naturale cel mai dificil de prevăzut de pe Terra. Ele se produc de obicei fără nicio avertizare şi pot fi extrem de distrugătoare. (CITEŞTE ŞI: A FOST CUTREMUR DE 5,3 GRADE ÎN URMĂ CU DOAR CÂTEVA MOMENTE)

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected] sau pe Whatsapp la 0741 CANCAN (226.226)

Parteneri
Incredibil ce a spus Dani Oțil despre Antonia ! Alex Velea a reacționat imediat: „Nu mă pune să…”
Incredibil ce a spus Dani Oțil despre Antonia ! Alex Velea a reacționat imediat: „Nu...
Gata! S-au hotărât! Ce nume au ales Gabriela Prisăcariu şi Dani Oțil pentru copilul lor. E puțin șocant…
Gata! S-au hotărât! Ce nume au ales Gabriela Prisăcariu şi Dani Oțil pentru copilul lor....
ȘOC! Vedeta din România care a ajuns la un pas de ANOREXIE după ce a slăbit 70 de kg. E devastată
ȘOC! Vedeta din România care a ajuns la un pas de ANOREXIE după ce a...
FOTO. Nicoleta Luciu, transformată de intervențiile estetice! `Nu te mai recunoaștem`
FOTO. Nicoleta Luciu, transformată de intervențiile estetice! `Nu te mai recunoaștem`
Josnic! A primit 60.000 de euro pentru filme pentru adulţi cu bărbatul celebru al ţării:
Josnic! A primit 60.000 de euro pentru filme pentru adulţi cu bărbatul celebru al ţării:...
Cu puțin timp în urmă, Monica Anghel are Covid-19
Cu puțin timp în urmă, Monica Anghel are Covid-19
Toată România îl ştia. Zi tristă, a murit subit în urma unui infarct
Toată România îl ştia. Zi tristă, a murit subit în urma unui infarct
Cel mai ieftin SUV nou-nouț care poate fi cumpărat azi în România
Cel mai ieftin SUV nou-nouț care poate fi cumpărat azi în România
Sorinel Puștiu și Klaus Iohannis, fotografie virală la New York! Ce l-a întrebat manelistul pe președinte: „Dacă simțeați că sunt fraier …”
Sorinel Puștiu și Klaus Iohannis, fotografie virală la New York! Ce l-a întrebat manelistul pe...
Alimentul-minune care „repară” ficatul bolnav. Ce să mănânci pentru un ficat sănătos
Alimentul-minune care „repară” ficatul bolnav. Ce să mănânci pentru un ficat sănătos
Ce semne îți dă corpul când ai saturația de oxigen scăzută. E un simptom fatal al COVID
Ce semne îți dă corpul când ai saturația de oxigen scăzută. E un simptom fatal...
Anamaria Prodan apelează la ajutorul divin. Cum vrea să-l aducă pe Reghecampf acasă
Anamaria Prodan apelează la ajutorul divin. Cum vrea să-l aducă pe Reghecampf acasă
Cum să îi cucereşti pe bărbaţi în funcţie de zodie. Nativii care pun lumea la picioare femeii iubite
Cum să îi cucereşti pe bărbaţi în funcţie de zodie. Nativii care pun lumea la...
Mărturia mamei din Constanța care a născut singură, în curtea casei, apoi a încercat să scape de prunc:
Mărturia mamei din Constanța care a născut singură, în curtea casei, apoi a încercat să...
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
A fost o vedetă adorată de milioane de români! Acum umblă prin Second-hand uri, s-a îngrășat enorm și NIMENI nu-și mai aduce aminte de el
A fost o vedetă adorată de milioane de români! Acum umblă prin Second-hand uri, s-a...
Trădare supremă pentru Liviu Dragnea. L-a lăsat când nu se aștepta. E oficial
Trădare supremă pentru Liviu Dragnea. L-a lăsat când nu se aștepta. E oficial
O jurnalistă aruncă bomba despre PFIZER! Ce i s-a întâmplat după a treia doză
O jurnalistă aruncă bomba despre PFIZER! Ce i s-a întâmplat după a treia doză
Bomba anului în showbiz. Ilie Năstase, din nou tătic
Bomba anului în showbiz. Ilie Năstase, din nou tătic
Un nou efect advers după Covid-19. Ce le-a apărut în cap oamenilor
Un nou efect advers după Covid-19. Ce le-a apărut în cap oamenilor
Și-a prins soția cu un alt bărbat. Răzbunarea soțului a fost „diabolică” - FOTO
Și-a prins soția cu un alt bărbat. Răzbunarea soțului a fost „diabolică” - FOTO
Împăcare senzațională! Ce mare FOTBALIST s-a întors la soție: ”Era lesa cam scurtă”
Împăcare senzațională! Ce mare FOTBALIST s-a întors la soție: ”Era lesa cam scurtă”
Ludovic Orban anunţă demisia din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor şi ruperea de Iohannis
Ludovic Orban anunţă demisia din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor şi ruperea de Iohannis
Prodanca și-a găsit alinarea alături de EL! Prima imagine împreună. Nu, nu e Reghe
Prodanca și-a găsit alinarea alături de EL! Prima imagine împreună. Nu, nu e Reghe
Kelly din „Familia Bundy” a fost cu Brad Pitt în tinerețe. „Țeapa” pe care i-a dat-o actorului
Kelly din „Familia Bundy” a fost cu Brad Pitt în tinerețe. „Țeapa” pe care i-a...
Imagine șocantă cu Viorica de la Clejani la spital! NU a fost externată! Adevărul despre starea ei
Imagine șocantă cu Viorica de la Clejani la spital! NU a fost externată! Adevărul despre...
Modelul român care i-a luat mințile starului din Serie A! Pozele sexy cu care italienii au remarcat-o
Modelul român care i-a luat mințile starului din Serie A! Pozele sexy cu care italienii...
Sorinel Puștiu și Iohannis, fotografie virală! Întrebarea manelistului pentru președinte: „Simteați că sunt fraier ...
Sorinel Puștiu și Iohannis, fotografie virală! Întrebarea manelistului pentru președinte: „Simteați că sunt fraier ..."
E oficial! Carantina de NOAPTE in Romania! Incepe de azi!
E oficial! Carantina de NOAPTE in Romania! Incepe de azi!
ATENŢIE! Şapte localităţi de lângă Bucureşti intră în carantină
ATENŢIE! Şapte localităţi de lângă Bucureşti intră în carantină
Matematicianul român care a descoperit o formulă cu care a reuşit să câştige la loto. El a ridicat de 14 ori marele premiu
Matematicianul român care a descoperit o formulă cu care a reuşit să câştige la loto....
TOP 30 vedete sexy în costume de baie. Anca Țurcașiu le-a luat fața divelor Bianca Drăgușanu și Daniela Crudu! Pe ce poziții sunt Elena Udrea, Mirela Vaida, Carmen de la Sălciua sau Bianca Comănici
TOP 30 vedete sexy în costume de baie. Anca Țurcașiu le-a luat fața divelor Bianca...
ȘOC în showbiz! Anca Serea a primit un diagnostic grav din partea medicilor
ȘOC în showbiz! Anca Serea a primit un diagnostic grav din partea medicilor
De la 1 octombrie NU mai poate fi folosită cartea de identitate! Atenție, români!
De la 1 octombrie NU mai poate fi folosită cartea de identitate! Atenție, români!