Acasă » Exclusiv » Mai multe cutremure vor zgudui România în 2020: Cel mai puternic s-ar putea înregistra pe… 13 septembrie!

Mai multe cutremure vor zgudui România în 2020: Cel mai puternic s-ar putea înregistra pe… 13 septembrie!

De: Alexandru C. 02/01/2020 | 23:28

Numărul seismelor de mare intensitate ar urma să crească în 2020, iar fenomenul cu repercusiuni grave la nivel planetar ar fi cauzat de o încetinire a mişcării de rotaţie a Terrei. Această rotaţie ciclică încetineşte, periodic, cu câteva milisecunde pe an, înainte de a se accelera din nou.  CANCAN.RO, site-ul nr. 1 din România, vă prezintă informaţii de ultimă oră în ceea ce priveşte mişcările tectonice care pot afecta ţara noastră în anul 2020. Iar veştile sosite de la specialişti nu sunt deloc bune. Mai multe cutremure de intensitate mare sunt anticipate, iar cel mai puternic s-ar putea înregistra în… luna septembrie. (CITEŞTE ŞI: CUTREMUR ÎN ROMÂNIA ÎN NOAPTEA DE REVELION! L-AȚI SIMȚIT?)

Specialiştii în geofizică pot măsura viteza de rotaţie a Terrei extrem de precis. În această eră a tehnologiei avansate, pot fi calculate chiar şi cele mai mici variaţii ale rotaţiei planetei, acestea putând fi de ordinul unor milisecunde. Cercetătorii au analizat fiecare cutremur de pământ cu magnitudinea de peste 7 grade, anul de referinţă fiind 1900.

Au fost identificate, în timpul acestui studiu amplu, tipare şi tendinţe asociate producerii unor seisme de mare intensitate, iar oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că – aproximativ la fiecare 32 de ani – are loc o alarmantă creştere a numărului de cutremure majore la scară globală.  (VEZI ŞI AICI: CUTREMUR NEOBIȘNUIT ÎN ROMÂNIA, AZI-DIMINEAȚĂ LA ORA 07:05. LISTA ORAȘELOR AFECTATE)

România, afectată de un cutremur major în 2020?

Pe de altă parte, geologul rus Victor Bokov a avertizat că există 82% şanse ca România să fie afectată de un cutremur major în 2020. Chiar dacă pare o imposibilitate, geologul spune că poate localiza temporal respectivul seism, iar acesta s-ar putea produce… pe 13 septembrie.

Scepticii sunt de părere că probabilitatea de a anticipa un cutremur este foarte mică, mişcările tectonice neputând fi încadrate, întotdeauna, în statistici. În pofida studiilor realizate de seismologi de diferite naţionalităţi, chiar dacă „mecanismul” unui cutremur a fost descifrat, momentul în care se va produce mişcarea tectonică rămâne învăluit în mister, putând fi „prevăzut”/înregistrat de aparate doar cu câteva secunde înainte. Totul se transformă, astfel, într-o adevărată „loterie”, iar previziunile, de cele mai multe ori, nu sunt confirmate de realitate. (NU RATA: CUTREMUR ÎNSEMNAT ÎN ROMÂNIA! A FOST CEL MAI MARE DIN ULTIMA PERIOADĂ!)

Totuşi, geologul rus Viktor Bokov a „prevăzut” – pentru anul 2020, pe teritoriul României – şi alte trei cutremure de intensitate mai mică:

  •  pe 10 martie
  •  pe 4 iunie
  •  pe 26 august

Viktor Bokov spune că aceste cutremure se vor produce în Buzău. Anul trecut, cel mai însemnat cutremur din România a avut magnitudinea de 4,7 pe scara Richter şi s-a produs în judeţul Suceava, pe data de 18 mai. În 2018 – pe 28 octombrie – a avut loc un seism de 5,8 pe Richter în judeţul Buzău, cutremurul fiind resimţit şi la Bucureşti. (CITEŞTE ŞI: CUTREMUR PUTERNIC DE 5.9 GRADE RICHTER AZI-NOAPTE, LA 23:04, ORA ROMÂNIEI)

Seismicitatea la nivelul României

Seismicitatea din România este grupată în mai multe zone epicentrale: Vrancea, Făgăraș – Câmpulung, Banat, Crișana, Maramureș și Dobrogea de Sud. Alte zone epicentrale de importanță locală pot fi descoperite în Transilvania, Galați, în zona Jibou și râul Târnava, în partea de nord și de vest a Olteniei, în nordul Moldovei și în Câmpia Română.

Statistic, susţin seismologii, cutremurele cu magnitudinea 6 pe scara Richter și peste apar în Vrancea – aproximativ – la fiecare 10 ani, în timp ce cutremure cu magnitudinea 7 apar la fiecare 33 ani. Cutremurele cu magnitudinea peste 7,5 grade pe scara Richter apar la fiecare 80 de ani. (VEZI ŞI AICI: NOAPTE PLINĂ DE CUTREMURE ÎN ROMÂNIA! CÂTE GRADE AU AVUT)

Cutremurul din 1977

Cutremurul din 1977 s-a produs la ora 21:22:22 – pe data de 4 martie – iar efectele sale au fost devastatoare. A avut o magnitudine de 7,4 grade pe scara Richter și o durată de circa 56 de secunde. Au fost înregistrate circa 1.570 de victime, din care 1.391 – 1.424 conform altor surse – numai în București. La nivelul întregii țări au fost circa 11.300 de răniți și aproximativ 35.000 de locuințe prăbuşite. Majoritatea pagubelor materiale înregistrat în Capitală, unde peste 33 de clădiri s-au prăbușit. (NU RATA: ANUNȚUL A FOST FĂCUT. CÂND VINE APOCALIPSA)

Cutremurul din 1977 a marcat mai multe generații

Deși cutremurul a fost foarte puternic – unda de șoc resimţindu-se în toată regiunea balcanică -, replicile sale au avut o magnitudine mică pe scara Richter. Cea mai puternică replică s-a produs pe data de 5 martie, la ora 02:00, la adâncimea de 109 km. Această replică a avut o magnitudine de 4,9 grade pe scara Richter, fiind urmată de alte replici cu magnitudini între 4,3 şi 4,5 grade pe scara Richter. Cutremurul a afectat, de asemenea, Bulgaria. În orașul Sviștov, trei blocuri de locuințe au fost distruse și peste 100 de oameni au murit. (VEZI ŞI: IMAGINILE DEZASTRULUI DE LA ALUNU-VÂLCEA. MUNCITORII CARE LUCRAU PE EXCAVATORUL ÎNGHIŢIT DE PĂMÂNT SE TEM CĂ VOR FI CONCEDIAŢI)

Epicentrul cutremurului a fost localizat în zona Vrancea – aceasta fiind cea mai activă zonă seismică din România -, la o adâncime de circa 100 km. Seismul a fost resimţit în aproape toată Europa de Sud-Est, iar în nord s-a simțit până în Moscova și Sankt Petersburg. În nord-estul Munteniei – sudul Moldovei -, cutremurul a produs efecte puternice asupra solului, incluzând crăpături și fenomene de lichefiere a solului.

Efectele devastatoare ale seismului din 4 martie 1977
Efectele devastatoare ale seismului din 4 martie 1977

Bazele de date istorice şi rotaţia Terrei

Oamenii de ştiinţă au dorit să identifice şi cauza principală aflată la baza acestei creşteri ciclice a numărului de seisme. Ei au comparat mai multe baze de date istorice şi au descoperit că există o singură corelaţie puternică între ele — încetinirea mişcării de rotaţie a Terrei. Mai exact, ei au descoperit că – la aproximativ 25-30 de ani -, mişcarea de rotaţie a Pământului încetineşte, iar această încetinire se produce exact înainte ca numărul seismelor să înceapă să crească pe plan global. (VEZI ŞI AICI: DECIZIE DE ULTIMĂ ORĂ ÎN DOSARUL SATANISTULUI DE LA GIURGIU)

Totuşi, specialiştii recunosc că – deocamdată – nu sunt siguri în privinţa mecanismelor care determină această variaţie. Dar există câteva ipoteze care au fost formulate de către reprezentanţii comunităţii ştiinţifice. Una dintre ipoteze vizează nucleul extern al Terrei, un strat de metal lichid al planetei noastre care circulă sub mantaua inferioară solidă a Pământului.

Uneori, acest nucleu extern rămâne „lipit” de mantaua inferioară, cauzând o întrerupere a circulaţiei sale. Câmpul magnetic al Terrei ar putea fi influenţat, în astfel de condiţii, rezultând o încetinire a rotaţiei Pământului. Studiile sunt în plină desfăşurare, datele înregistrate aratând doar o corelaţie puternică între cele două fenomene, însă fără a putea fi demonstrată o legătură de cauzalitate. (NU RATA: UN PREZENTATOR CELEBRU A FUGIT ÎN GERMANIA: „ADIO, ROMÂNIA VISURILOR MELE!”)

Este foarte dificil de identificat regiunea de pe Terra în care urmează să se producă un seism major

Tendinţele din ultimul secol sugerează că 2020 va fi un an neobişnuit de activ din punct de vedere seismic. De obicei, pe Terra se produc între 15 şi 20 de seisme majore (peste 7 grade pe scara Richter) pe an. În timpul celui de-al cincilea an de rotaţie încetinită a Terrei, numărul seismelor de mare intensitate a fost, în medie, cuprins între 25 şi 30. Seismele rămân fenomenele naturale cel mai dificil de prevăzut de pe Terra. Ele se produc de obicei fără nicio avertizare şi pot fi extrem de distrugătoare. (CITEŞTE ŞI: A FOST CUTREMUR DE 5,3 GRADE ÎN URMĂ CU DOAR CÂTEVA MOMENTE)

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected] sau pe Whatsapp la 0741 CANCAN (226.226)

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
„Omul cu Tourette” a DIVORȚAT în secret! Motivul jenant pentru care Andrei Ungureanu și soția lui s-au despărțit
„Omul cu Tourette” a DIVORȚAT în secret! Motivul jenant pentru care Andrei Ungureanu și soția...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii au înnebunit când au văzut-o
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Cine-i conduce mașina? Cum a fost surprinsă Simona Halep când a ajuns la mall: Nu mai afișează zâmbetul de altădată
Cine-i conduce mașina? Cum a fost surprinsă Simona Halep când a ajuns la mall: Nu...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Situație dramatică în cazul regretatei Naomy! Familia nu are nici măcar loc de veci: „Nu-i interesează…”
Situație dramatică în cazul regretatei Naomy! Familia nu are nici măcar loc de veci: „Nu-i...
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă în 6 luni, la ocazie?: „Doamne ferește! Cine știe câte victime sunt”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a...
Foreign Affairs: Care este viitorul Rusiei. Cinci scenarii despre cum va arăta țara după Putin
Foreign Affairs: Care este viitorul Rusiei. Cinci scenarii despre cum va arăta țara după Putin
GALERIE FOTO Imagini apocaliptice din Grecia. Cerul a devenit portocaliu și Atena abia se mai vede
GALERIE FOTO Imagini apocaliptice din Grecia. Cerul a devenit portocaliu și Atena abia se mai...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Matteo, dezvăluiri inedite din viața de tată: „Stau cuminte în timp ce mă machiază”. Ce relație are artistul cu fiica lui
Matteo, dezvăluiri inedite din viața de tată: „Stau cuminte în timp ce mă machiază”. Ce...
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a exprimat tristețea în mediul online: „Sunt nervoasă și tristă și nefericită.”
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Vali Vijelie și soția lui s-au despărțit! Carmen a confirmat separarea:
Vali Vijelie și soția lui s-au despărțit! Carmen a confirmat separarea: "Nu mai vreau să...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Cum ar putea folosi armata câinele-robot? VIDEO
Cum ar putea folosi armata câinele-robot? VIDEO
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Andreea Esca și-a amenajat casa în stil excentric. Fiul ei, Aris, a dat-o de gol! Imaginile din interiorul vilei i-au uluit pe toți
Andreea Esca și-a amenajat casa în stil excentric. Fiul ei, Aris, a dat-o de gol!...
Orașul din România care va renaște spectaculos. Investiția unui gigant italian îl va transforma complet
Orașul din România care va renaște spectaculos. Investiția unui gigant italian îl va transforma complet
Alimentul care e la mare căutare înainte de Paște. Numărul comenzilor a explodat în România
Alimentul care e la mare căutare înainte de Paște. Numărul comenzilor a explodat în România
Legea care se va aplica în toată România. Ordin de la UE. Toți românii au acest drept
Legea care se va aplica în toată România. Ordin de la UE. Toți românii au...
Beleaua Corduneanu a făcut anunţul. Este CUTREMUR în lumea interlopă
Beleaua Corduneanu a făcut anunţul. Este CUTREMUR în lumea interlopă
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul privat?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
Ungurii umilesc România. Pregătesc marea lovitură: Putem scrie istorie
Ungurii umilesc România. Pregătesc marea lovitură: Putem scrie istorie
Pensionarii, ținuți în suspans. Poșta Română își bate joc de ei
Pensionarii, ținuți în suspans. Poșta Română își bate joc de ei
Paul al României a ajuns la mila prietenilor. Rămas fără milioanele de euro din Ferma Regală și fugit din țară, PRINȚUL trăiește de pe o zi pe alta
Paul al României a ajuns la mila prietenilor. Rămas fără milioanele de euro din Ferma...
Dată dispărută de pe reţelele sociale, fosta iubită a lui Adrian Mititelu Jr a postat acum primul mesaj! Ce a transmis Bunesa
Dată dispărută de pe reţelele sociale, fosta iubită a lui Adrian Mititelu Jr a postat...
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Motivul pentru care Erika Isac s-a ras în cap! Fanii au criticat-o dur: ”Ce nu faci pentru atenție”
Motivul pentru care Erika Isac s-a ras în cap! Fanii au criticat-o dur: ”Ce nu...
Geanina din Las Fierbinți este însărcinată. Actrița a postat primele imagini cu burtica
Geanina din Las Fierbinți este însărcinată. Actrița a postat primele imagini cu burtica
Planta plină de vitamine pe care românii evită să o consume din cauza aspectului ei. E bună pentru cei cu diabet sau probleme de digestie
Planta plină de vitamine pe care românii evită să o consume din cauza aspectului ei....
Schimbare majoră în viața acestor trei zodii! De la 1 Mai, nimic nu va mai fi la fel pentru ele
Schimbare majoră în viața acestor trei zodii! De la 1 Mai, nimic nu va mai...