Începerea anului școlar, pusă sub semnul întrebării! Ce spun sindicatele

Publicat: 14/08/2020 | 19:20
Începerea anului școlar, pusă sub semnul întrebării! Ce spun sindicatele

Începerea anului școlar este pusă sub semnul întrebării! Iată ce spun sindicatele.

Dacă Guvernul nu va majora salariile în învăţământ de la 1 septembrie, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) anunță că este posibil ca școala să nu înceapă.

Premierul Ludovic Orban a explicat astăzi că amânarea cu un an a creșterilor salariale a fost necesară această măsură pentru că banii prevăzuți inițial în buget pentru creșterea salariilor trebuie folosiți pentru alte cheltuieli.

„Considerăm că este o mare greşeală”

„Cu două săptămâni înainte de începerea anului şcolar 2020-2021, Guvernul României propune, prin OUG privind rectificarea bugetară, să nu mai fie acordate majorările salariale prevăzute de lege, măsură care reprezintă o grea lovitură pentru cadrele didactice. Conform legislaţiei în vigoare, personalul didactic ar fi trebuit să primească, de la 1 septembrie 2020 o creştere salarială medie de 14%, care ar fi însemnat o suplimentare a venitului net cu aproximativ 300 de lei. Chiar şi această majorare salarială nu ar fi adus nivelul salariilor la cel îndreptăţit, având în vedere importanţa muncii prestate, asta pentru că Legea nr.153/2017 poziţionează personalul didactic mult prea jos în grila de salarizare”, a transmis FSLI.

„Considerăm că este o mare greşeală şi o dovadă de lipsă de respect faţă de colegii noştri, mai ales în condiţiile în care cu toţii au depus o muncă fără precedent pentru a asigura tuturor elevilor şanse egale la educaţie, în condiţiile speciale, provocate de noul Coronavirus. Amintim că pe durata semestrului al II-lea al anului şcolar trecut, efortul fizic şi intelectual al cadrelor didactice a fost foarte mare, în condiţiile în care şcoala s-a făcut online, efort care va creşte în anul şcolar viitor. De asemenea, atragem atenţia că personalul din învăţământ va fi supus unui risc major de contaminare cu COVID 19, ţinând cont că şcoala se va face faţă în faţă cu elevii”, au mai spus sindicatele, scrie Digi 24.

Astfel, începerea anului școlar este posibil să fie amânată: „Prin urmare, cerem Guvernului să renunţe la această decizie de a nu acorda majorarea salarială, întrucât semnalele pe care le primim din rândul colegilor noştri arată faptul că este foarte posibil ca deschiderea noului an şcolar să fie pusă sub semnul întrebării, dacă nu vor fi acordate creşterile salariale anunţate”.