Acasă » Știri » Lupta pentru viața lui Mateo, băiatul diagnosticat cu o mutație genetică rară. Strigătul disperat al mamei: ”Este copilul meu bun și curat în fața Domnului, lupt alături de el!”

Lupta pentru viața lui Mateo, băiatul diagnosticat cu o mutație genetică rară. Strigătul disperat al mamei: ”Este copilul meu bun și curat în fața Domnului, lupt alături de el!”

De: Isabela Popescu 28/03/2022 | 15:23
Lupta pentru viața lui Mateo, băiatul diagnosticat cu o mutație genetică rară. Strigătul disperat al mamei: ”Este copilul meu bun și curat în fața Domnului, lupt alături de el!”

Mateo suferă de o boală cumplită și are nevoie de ajutorul semenilor săi. Copilul s-a născut cu o mutație genetică rară, iar viața sa s-a transformat într-o încercare permanentă de a merge mai departe, prin viață, pentru a-i descoperi, în timp, toate tainele și frumusețile care, la o vârstă fragedă, rămân misterioase și provocatoare.

Starea de sănătate a lui Mateo s-a deteriorat în 2021, fiind diagnosticat cu ”Sindrom extrapiramidal cronic progresiv”. Dar povestea sa tristă a început încă de la vârsta de 3 luni, atunci când mama sa, Melania Predușel, a observat că micuțul nu lua în greutate. Au fost efectuate investigații multiple, au fost ani grei, însă plini de speranța că, totuși, minunile nu încetează niciodată să ne surprindă, iar eforturile medicilor vor fi încununate de succes.

”Mă numesc Melania Predușel, sunt mămica lui Mateo și vă contactez din orașul Bușteni, județul Prahova. Anul trecut, în 2021, a trebuit să fac o alegere între sănătatea copilului meu minunat și cariera la locul de muncă drag mie timp de 17 ani. Știu că trăim niște vremuri groaznice, în contextul actual, foarte grele pentru unii dintre noi. Dar vin în atenția dumneavoastră cu cazul nostru. Avem nevoie de ajutor! De acest ajutor depinde viața lui Mâțică! Sper și mă rog la Dumnezeu să ne puteți ajuta !

Mateo este un copil-minune care reușește în fiecare zi să ne înfrumusețeze viețile și să ne surprindă foarte plăcut cu bunătatea, ambiția și prezența lui. Povestea lui medicală începe de la numai 3 luni de viață, când am observat că nu lua în greutate. Am investigat, așa cum orice mămică face cu copilul foarte dorit și venit după doar 8 ani. Diagnosticul neurologic dat, până de curând, a fost «Întârziere globală a dezvoltării neuromotorii predominant pe latura cognitivă și de limbaj»”, spun mama lui Mateo.

”Minunii mele i s-a dat un nou diagnostic”

Anii au trecut, unul după altul, iar lupta lui Mateo cu o boală rară a continuat. Din păcate, spune mama sa, în luna august a anului trecut starea sa s-a agravat.

Au apărut simptome noi, iar specialiștii – în urma unor alte investigații – au fixat un nou diagnostic, unul dur – ”Sindrom extrapiramidal cronic progresiv”.

”Până în august 2021, când starea lui Mateo s-a agravat. Simptome noi de data aceasta, când, în urma supravegherii specialiștilor, minunii mele i s-a dat un nou diagnostic, «Sindrom extrapiramidal cronic progresiv». Adică contracții musculare voluntare și involuntare, neintenționate, în întreg organismul uman, pornind de la înțepenirea capului într-o poziție fixă, până la imposibilitatea de a mai mesteca/înghiți, riscând inclusiv înecarea asociată cu tremor involuntar al membrelor superioare, rigiditate, voce monotonă, incapacitatea fizică de a iniția mișcări, dar și neliniște, agitație continuă neînțeleasă.

La sfatul medicilor, i s-au prelevat analizele genetice astfel că în 17 decembrie 2021 am primit rezultatul. Acesta confirmă că sindromul extrapiramidal cronic progresiv este de cauză genetică”, mai spune, îndurerată, mama lui Mateo.

”O mutație rară, cu doar 40 de cazuri în lume, dintre care 3 în România, cu tot cu Mateo”

Vârsta de 6 ani nu a însemnat, pentru micuțul Mateo, o celebrare a bucuriei de a fi copil, ci vestea dureroasă că suferă de o mutație genetică atât de rară încât nu sunt înregistrate decât 40 de cazuri în lume. Dintre acestea, trei sunt în România, iar unul dintre aceste cazuri este micuțul Mateo.

”La vârsta de 6 ani aflăm că are o mutație heterozigotă patogenă în gena KMT2B. O mutație rară, descoperită în 2016 , cu doar 40 de cazuri în lume, dintre care 3 în România, cu tot cu Mateo. Nu există nimeni în România care se ocupă de aceasta mutație. Recomandările medicilor neurologi pediatri au fost să ne îndreptăm către institutele/spitalele din afara țării (Europa și SUA). Ceea ce am și făcut, trimițând mail-uri de inițiere relație privind evaluarea lui Mateo într-un centru de expertiză/aplicare, nu doar cercetare, dedicat acestei mutații (Spania, Anglia, Franța, Germania, SUA, Polonia, Italia, Olanda, Turcia).

Dacă primele simptome ale mutației (căci acum știm și de unde proveneau la aceea vreme) au apărut în jurul vârstei de 3 ani și – până la vârsta de 6 ani – au fost constante, aceleași, începând cu august 2021, s-au înrăutățit, iar din ianuarie 2022 starea lui Mateo s-a agravat și mai mult, a avansat foarte repede.

Inițial mergea pe vârfurile picioarelor, un picuț de cifoză, tremor al mânuțelor, după care – din august 2021 – i s-a înțepenit capul în partea dreaptă și, din ianuarie 2022,nu mai poate să meargă mai deloc. Târăște piciorușele, are dureri la brațe, de la cot până la palme, dureri în zona burticii, dureri la exteriorul gâtului, în zona jugularei”, povestește Melania Predușel.

”Este agitat înainte de a adormi – se întoarce dintr-o parte în alta și stă în poziția culcat, cu capul spre dreapta – așa cum e înțepeni , ambele mâini în sus, încordate, nu le mai poate lăsa în jos decât după ce adoarme (în somn îi dispare distonia) și a început deja să se înece cu mâncărică. Urinează necontrolat, toate aceste simptome apărând de la o vârstă atât de fragedă”

Mama lui Mateo: ”Primele simptome ale mutației (căci acum știm și de unde proveneau la aceea vreme) au apărut în jurul vârstei de 3 ani”

”Mă doare că nu îi pot oferi libertatea de a alerga, de a-l face să se simtă exact ca un copil complet întreg fizic”

”Tot ce am relatat anterior reprezintă progresia rapidă a bolii, ceea ce înseamnă că dacă nu se intervine de urgență există următoarea etapă de a nu se mai putea ridica din pat și… Singura variantă este prezentarea la operație după ce au banii necesari vor ajung în contul clinicii din Spania.

Pe lângă continuarea recuperarea recuperării fizice – kinetoterapie, terapia Vojta, fizioterapie, ergoterapie, logopedie, hidrokintoterapie, înot, masaj -, acum am ajuns în faza în care am primit un buget aferent doar intervenției Deep Brain Stimulation (singura intervenție chirurgicală pe ganglionii centrali ai creierului), intervenție care îi stopează progresivitatea bolii.

Această intervenție, aceasta salvare de la degradarea continuă a dezvoltării motrice/cognitive/fizice/psihice a copilului meu costă 135.000 euro. În această sumă sunt incluse intervenția, transportul, consulturi ulterioare operației, cazare, masă, necesitați medicale continue. Din acest cost sunt excluse toate cheltuilile care ar putea apărea în urma intervenției (citostatice etc.) Ni s-a  transmis că după operație trebuie să mai stam o lună în Barcelona pentu a merge la control din 2 în 2 zile, daca cumva nu apar complicații… Ulterior, controale trimestriale… Costurile ar urca mult mai mult decât am eu în bugetul primit de la SJD Barcelona.

”Mă doare că nu îi pot oferi libertatea de a alerga, de a socializa cu alți copii, de a-l face să se simtă exact ca un copil complet întreg fizic. Este un copil «rar», copilul meu bun și curat în fața Domnului, un copil pentru care cu atât mai mult doresc să lupt alături de el!”, povestește Melania Predușel, mama lui Mateo.

Persoanele care doresc să îl ajute pe micuțul Mateo pot contacta redacția CANCAN pe adresa de email: [email protected]

De asemenea, ne puteți contact prin corespondență trimisă pe adresa Fabrica de Glucoză nr. 21, Sector 2, București, ”Redacția CANCAN”.

Cei care doresc să lupte, alături de mama sa, pentru Raiul lui Mateo și pentru însănătoșirea acestuia o pot face depunând bani într-unul din următoarele conturi:

 

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Isabela Popescu iubește jurnalismul încă din adolescență. Și-a început cariera ca reporter, la numai 20 de ani, căpătând experiență ca jurnalist încă din timpul facultății. În trustul de presă Gândul lucrează de trei ani, unde își citeste mai mult
Parteneri
Experiment: un tânăr s-a transformat într-un om al străzii pentru a demonstra că poate deveni milionar într-un an. Câți bani a câștigat în 10 luni
Experiment: un tânăr s-a transformat într-un om al străzii pentru a demonstra că poate deveni...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
BOMBA BOMBELOR! Laura e iubita celui mai în vogă fotbalist de la Real Madrid! Ar trebui să fie ILEGAL să posteze pozele astea
BOMBA BOMBELOR! Laura e iubita celui mai în vogă fotbalist de la Real Madrid! Ar...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Situație dramatică în cazul regretatei Naomy! Familia nu are nici măcar loc de veci: „Nu-i interesează…”
Situație dramatică în cazul regretatei Naomy! Familia nu are nici măcar loc de veci: „Nu-i...
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort...
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea în care trăia ca un rege
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Misterul morții unei mame și a fiicei ei de 10 ani a fost rezolvat după 24 de ani. Ucigașul a dezvăluit totul de pe patul de moarte
Misterul morții unei mame și a fiicei ei de 10 ani a fost rezolvat după...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Bogdan de la Ploiești și Cristian Pucean se pregătesc să devină părinți: „Știe toată lumea cât de mult iubesc eu copilașii”. Cei doi au făcut marele anunț după împăcare
Bogdan de la Ploiești și Cristian Pucean se pregătesc să devină părinți: „Știe toată lumea...
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a exprimat tristețea în mediul online: „Sunt nervoasă și tristă și nefericită.”
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă în 6 luni, la ocazie?: „Doamne ferește! Cine știe câte victime sunt”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns de un parapet vechi. Acasă, doi copii îşi vor aştepta tatăl în zadar
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Andreea Esca și-a amenajat casa în stil excentric. Fiul ei, Aris, a dat-o de gol! Imaginile din interiorul vilei i-au uluit pe toți
Andreea Esca și-a amenajat casa în stil excentric. Fiul ei, Aris, a dat-o de gol!...
Cinci zodii care pot face bani frumoși după Paște. Astrele se aliniază pentru ele
Cinci zodii care pot face bani frumoși după Paște. Astrele se aliniază pentru ele
Țeapa pe care au luat-o doi pensionari care și-au cumpărat o casă: “Am fost trași pe sfoară”
Țeapa pe care au luat-o doi pensionari care și-au cumpărat o casă: “Am fost trași...
Este OBLIGATORIU absolut peste tot în România. TE VERIFICĂ imediat
Este OBLIGATORIU absolut peste tot în România. TE VERIFICĂ imediat
Beleaua Corduneanu a făcut anunţul. Este CUTREMUR în lumea interlopă
Beleaua Corduneanu a făcut anunţul. Este CUTREMUR în lumea interlopă
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Locaţiile din faimosul serial Bridgerton pe care le poţi vizita
Locaţiile din faimosul serial Bridgerton pe care le poţi vizita
NOILE REGULI pentru șoferi. Au fost adoptate astăzi, 24 APRILIE
NOILE REGULI pentru șoferi. Au fost adoptate astăzi, 24 APRILIE
Se limitează plățile cash. Legea a fost votată
Se limitează plățile cash. Legea a fost votată
BANC | Bulă, Sfântul Petru și „pomul minciunilor”
BANC | Bulă, Sfântul Petru și „pomul minciunilor”
Câți bani a ajuns să primească Nadia Comăneci de la statul român. Suma care intră, lunar, în conturile Zeiței de la Montreal
Câți bani a ajuns să primească Nadia Comăneci de la statul român. Suma care intră,...
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc de mulți ani
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea mintală a utilizatorilor”
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
Tatăl lui Jador nu are încredere în intențiile legate de Oana Ciocan: „Le-a spus tuturor fetelor din viața sa că le iubește și că le ia de nevastă”
Tatăl lui Jador nu are încredere în intențiile legate de Oana Ciocan: „Le-a spus tuturor...
Netflix va lansa serialul pe care milioane de oameni îl așteaptă de câțiva ani. Povestea va fi pe placul abonaților din România
Netflix va lansa serialul pe care milioane de oameni îl așteaptă de câțiva ani. Povestea...
Ce să adaugi în ostropelul de pui ca să-i dai cel mai bun gust. Ingredientul care îi dă o aromă de neuitat
Ce să adaugi în ostropelul de pui ca să-i dai cel mai bun gust. Ingredientul...