Mii de oameni i-au adus un ultim omagiu Regelui Mihai. Casa Regală, anunţ despre gestul făcut în memoria Majestăţii Sale Defuncte

Publicat: 15/12/2017 | 12:13

În ultimele 24 de ore, aproape 20.000 de oameni au mers la Palatul Regal ca să îşi ia rămas bun de la Regele Mihai I. Printre cei care au trecut pe la catafalc ca să aprindă o lumânare sau să aducă flori Majestăţii Sale Defuncte se numără şi reprezentanţi din Qatar şi Danemarca. Astăzi e a doua zi de doliu naţional, declarată în semn de respect şi preţuire pentru ultimul nostru monarh.

UPDATE 20:37: Regele Juan Carlos I al Spaniei şi regina Sofia au ajuns la căpătâiul Regelui Mihai. Foştii suverani ai Spaniei, regele Juan Carlos I şi regina Sofia au ajuns, vineri, la Palatul Regal. 

—————————-

UPDATE 16:48. La Palatul Regal a sosit şi fiica lui Radu Duda. Tăcută, ea s-a aşezat aproape de Radu Duda şi de Principesa Margareta.

UPDATE 16:38: Peste 20.000 de oameni au trecut pe la Palatul Regal, pentru omagii aduse celui care a fost Regele Mihai l. Şi continuă să vină, din diferite pături sociale. Cancan.ro, site-ul numărul 1 din România, transmite live din interiorul Palatului Regal.

——————————————-

UPDATE 15:13 Oamenii continuă să vină la Palatul Regal, pentru a-i aduce un ultim omagiu Regelui Mihai. Rând pe rând, cei care şi-au dorit să-şi ia adio de la Majestatea Sa, intră şi se închină în faţa sicriului. Cancan.ro, site-ul numărul 1 din România, transmite live din interiorul Palatului Regal, acolo unde un sobor de preoţi ţin o slujbă la catafalcul Majestatii Sale.

LIVE | Romanii isi iau adio de la Regele Mihai —>

Posted by Cancan.ro on Friday, 15 December 2017

 

UPDATE 14:43 Mii de români au venit la Palatul Regal pentru a-şi lua adio de la ultimul rege al României. Oamenii au adus lumânări şi au depus coroane de flori, în faţa Palatului Regal.

LIVE | Romanii isi iau adio de la Regele Mihai 

Posted by Cancan.ro on Friday, 15 December 2017

 

În prezent, peste 1.000 de oameni stau la coadă în faţa Palatului Regal ca să intre în sala în care e depus sicriul Regelui Mihai. Potrivit unora dintre cei care au ajuns înăuntru, au aşteptat câte patru ore ca să-i aducă un ultim omagiu Majestăţii Sale Defuncte.

 

LIVE | Romanii isi iau adio de la Regele Mihai 

Posted by Cancan.ro on Friday, 15 December 2017

Pe pagina de Facebook a Casei Regale a României a fost anunţat faptul că în această seară, de la ora 19:00 va avea loc un concert în memoria Regelui Mihai la Sala Radio.

 

Evenimentul este un omagiu adus Majestăţii Sale Defuncte de Orchestra Naţională Radio şi Corul Academic Radio. Dirijor va fi Cristian Mandeal, iar dirijorul corului: Ciprian Ţuţu.

Vă reamintim că toţi cei care vor dori să depună flori şi să se închine la catafalcul Majestăţii Sale Defuncte vor putea veni la Sala Tronului de la Palatul Regal astăzi până la ora 22:00. Intrarea este liberă, iar accesul presei este permis.

Cei prezenţi la Palatul Regal ca să-i aducă Regelui Mihai I un ultim omagiu sunt rugaţi să respecte următoarele reguli:

    – Să fie îmbrăcaţi în ţinută corespunzătoare, cu culori închise.
    – Să nu poarte sacoşe, genţi ori bagaje voluminoase de niciun fel.
    – Să nu vină însoţiţi de copii sub 7 ani, nici cu cărucioare de copii.
    – Să nu folosească aparate de fotografiat, telefoane mobile ori alte instrumente electronice. Fotografierea şi filmarea sunt interzise, din respect pentru solemnitatea ocaziei.
    – Să aibă la ei un document de identitate.
    – Nimeni nu va putea depune florile personal, la catafalc. Florile vor fi aşezate în grădina din faţa Palatului Regal sau pe trotuarul din faţa grilajului Palatului. Personalul Casei Majestăţii Sale va fi la faţa locului, pentru a îndruma publicul participant.
    – Persoanele care vin la catafalc sunt rugate să nu aducă volume, scrisori, ilustrate, timbre, documente sau fotografii. Toate acestea pot fi trimise ulterior, prin poştă, pe adresa Palatului Elisabeta.
    – În incinta Palatului Regal, fumatul şi vorbitul la telefonul mobil sunt strict interzise.

Pe perioada accesului la Palatul Regal va funcţiona un post de prim-ajutor. Mâine, 16 decembrie, Regele Mihai I va fi înmormântat la Curtea de Argeş lângă soţia sa, Regina Ana.

În ziua de sâmbătă, 16 decembrie 2017, la ora 10.30, un scurt serviciu religios va fi oficiat în Sala Tronului de la Palatul Regal. Presa nu va avea acces în Sala Tronului pe durata ceremoniei.

La ora 10.55, sicriul cu corpul neînsufleţit al Regelui Mihai va fi aşezat pe un catafalc în Piaţa Palatului Regal. Acolo va avea loc o scurtă ceremonie religioasă şi militară. Accesul publicului în Piaţa Palatului este liber, în zonele special amenajate pentru participanţi. Accesul presei este liber.

La ora 11.15, sicriul va fi urcat pe un afet de tun. Se va forma un cortegiu funerar, la care vor lua parte Familia Regală, militari români, reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Române. Procesiunea se va face pe jos, iar afetul de tun va fi tras, în semn de omagiu, de un vehicul militar operaţional.

De la ora 11.25 la ora 12.15, Cortegiul funerar va merge pe jos, pe traseul Piaţa Palatului Regal – Calea Victoriei – Splaiul Independenţei – Piaţa Unirii – Intrarea pe Dealul Mitropoliei.

De la ora 12.30 la ora 14.00, la Catedrala Patriarhală va avea loc slujba de înmormântare. Publicul şi presa nu vor avea acces în catedrală.

La ora 14.00, cortegiul funebru se va deplasa la Gara Regală Băneasa, pe ruta Piaţa Unirii, Piaţa Universităţii, Piaţa Romană, Arcul de Triumf, Şos. Kiseleff, Şos. Bucureşti-Ploieşti.

Sicriul cu corpul neînsufleţit al Majestăţii Sale Defuncte va fi transportat cu Trenul Regal, de la Bucureşti la Curtea de Argeş. Vor călători în Trenul Regal Custodele Coroanei şi membrii Familiei Regale a României. Prezenţa presei şi a publicului va fi permisă la Gara Regală Băneasa.

Sâmbătă, 16 decembrie 2017, Trenul Regal va ajunge la Gara din Curtea de Argeş, la o oră ce va fi anunţată curând. Cortegiul funerar se va deplasa de la gară la Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală de la Curtea de Argeş. Prezenţa presei şi a publicului va fi permisă la Gara din Curtea de Argeş.

Sâmbătă, 16 decembrie 2017, la o oră ce va fi anunţată curând, va avea loc slujba de îngropare a Regelui Mihai I în Noua Catedrală de la Curtea de Argeş. Ceremonia va fi privată, în prezenţa Custodelui Coroanei, a Familiei Regale a României şi a membrilor Familiilor Regale străine prezenţi la eveniment. Publicul va avea acces doar în faţa porţii de intrare în parcul Arhiepiscopiei de Argeş. Presa va avea acces în faţa Noii Catedrale de la Curtea de Argeş.

Prezenţa presei nu va fi permisă în incinta Noii Catedrale, nici înainte, nici pe parcursul ceremoniei de îngropare. Noua Catedrală nu va putea fi vizitată în primele 7 zile după înmormântare.

Familia Regală anunţă mare doliu pentru 40 zile şi doliu timp de trei luni (de la deces). Marele doliu şi doliul se referă la prezenţa publică a membrilor Familiei Regale.

Cărţi de condoleanţe sunt deschise, începând de astăzi, la Castelul Peleş, la Palatul Regal (Calea Victoriei) şi la Palatul Elisabeta. Ele sunt la dispoziţia publicului timp de 40 de zile de la data decesului.

Citește și...