Miodrag Beodedici, unul dintre cei mai eleganți fundași din istorie

Autor: Sabin P.
Publicat: 21/05/2020 | 16:55
Miodrag Beodedici, unul dintre cei mai eleganți fundași din istorie

Primul jucător din istorie care a cucerit Cupa Campionilor Europeni cu două echipe diferite şi, lucru şi mai special, ambele din Europa de Est, Miodrag Belodedici s-a distins şi prin atitudinea fair-play de pe teren datorită căreia nu a primit vreun cartonaş roşu în întreaga carieră întinsă pe aproape două decenii.

Născut pe 20 mai 1964 la Socol, judeţul Caraş-Severin, aproape de graniţa cu Serbia, Miodrag Belodedici a început fotbalul la Minerul Moldova Nouă, la 14 ani, apoi a ajuns la Luceafărul, clubul creat de Federaţia Română de Fotbal pentru a aduna tinerele talente din întreaga țară.

În 1982, Belo a ajuns în curtea Stelei, alături de care a câştigat cinci titluri de campion şi cinci Cupe ale României, iar momentul de apogeu l-a reprezentat cucerirea Cupei Campionilor Europeni din 1986.

La nici 22 de ani, Belo era cel mai tânăr jucător din lotul campioanei Europei. El a mai participat şi la câştigarea Supercupei Europei, în februarie 1987, 1-0 cu Dinamo Kiev, şi a fost văzut de mulţi drept cel mai bun jucător al finalei Cupei Intercontinentale cu River Plate, pierdută cu 1-0.

Tot în această perioadă glorioasă, Belodedici a debutat şi în echipa naţională a României pe 31 iulie 1984 într-un amical câştigat cu 1-0 în faţa Chinei. În 1988, însă, Miodrag Belodedici a fugit peste graniţă în Iugoslavia pentru că nu mai suporta sistemul comunist din România.

În 1989, i s-a oferit şansa să joace la Steaua Roşie Belgrad, iar doi ani mai târziu, punea din nou mâna pe Cupa Campionilor Europeni, după o nouă finală decisă la lovituri de departajare. Steaua Roşie a învins-o la penalty-uri pe Olympique Marseille pe Stadio San Nicola din Bari, iar Belodedici a fost unul dintre marcatorii de la 11 metri.

În 1992, după trei titluri consecutive în Iugoslavia, Belodedici s-a transferat în Spania, la Valencia, unde a rămas până în 1994, când a plecat la Real Valladolid. În acelaşi timp, Belo a revenit şi la naţionala României, unde s-a evidenţiat la Cupa Mondială din 1994, mai ales în meciul din optimile de finală cu Argentina, câştigat de tricolori cu 3-2. Miodrag Belodedici a mai bifat cu echipa naţională un turneu final, la EURO 1996. În total, a strâns 55 de selecţii sub tricolor şi a marcat de cinci ori.

În 1995, Belodedici a ajuns să joace în liga secundă la Villarreal, apoi s-a mutat în Mexic la Atlante. În 1998, la 34 de ani, a revenit la Steaua, alături de care a mai cucerit o cupă şi un titlu. După ce s-a încoronat campion al României în 2001, Miodrag Belodedici s-a retras din activitate, la 37 de ani.

Citește și...