O stradă va purta numele lui Balaci! ”Era cetățean de onoare… Toți îl iubeau!”

Publicat: 22/10/2018 | 23:33

Sunt zile foarte triste în localitatea Bistreț, din județul Dolj, acolo unde s-a născut marea glorie a Universității Craiova, Ilie Balaci.   Întreaga comunitate îl plânge pe marele fotbalist. A trăit aici doar cinci ani, apoi s-a mutat la Craiova, dar s-a întors la Bistreț de fiecare dată când i-a fost dor de rude și de prieteni. Venea să mănânce ciorbă de pește de la Dunăre… CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA, a fost în satul de suflet al „Minunii Blonde” cu o zi înainte ca Ilie Balaci să fie condus pe ultimul drum. (VEZI AICI: ULTIMELE POZE CU ILIE BALACI ÎN VIAȚĂ)

În primăria din localitate au fost aprinse candele și au fost aduse flori. Un  tablou cu marele fotbalist a fost amplasat la intrarea în instituție, pentru ca oamenii care vor să-i aducă un ultim omagiu să vină aici și să aibă unde să aprindă o lumânare. 

La Primăria din Bistreț au fost aprinse lumânări și au fost depuse flori în memoria lui Ilie Balaci

În primărie lucrează și Gabi Brătan, verișorul primar al lui Ilie Balaci. La el acasă trăgea de fiecare dată când venea aici în vizită. (CITEȘTE ȘI: LA 4 ANI DE LA DISPARIȚIA “FRATELUI” SĂU, ILIE BALACI ȘI-A PREVESTIT MOARTEA)

„Mă, ţărane, nu faci şi tu o ciorbă de peşte?”

„A locuit aici, în localitate, până la vârsta de cinci ani, după care părinţii au vândut şi s-au mutat la Craiova. Dar venea aici în vacanţe, şi apoi când s-a mărit a venit aici. A jucat aici cu juniorii de la Universitatea Craiova, pe stadionul de la noi din localitate.

Ilie Balaci și vărul său din Bistreț

Venea aici pentru că sprijinea financiar echipa noastră. Cum intra la mine în curte, îmi zicea: «Mă, ţărane, nu faci şi tu o ciorbă de peşte?». Asta mă punea să fac de cum ajungea. Îi plăcea foarte mult”, spune, pentru CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA, cu lacrimi în ochi, verişorul fostului fotbalist. 

A căzut în fântână în timp ce făcea flotări

Ilie Balaci a stat în Bistreţ doar până când a împlinit cinci ani, apoi familia a vândut aici şi s-a mutat în Craiova. Casa părintească a  fost cumpărată de un localnic, care l-a iubit foarte mult.

Noul proprietar al casei părintești a lui Balaci i-a dedicat un altar marelui fotbalist, chiar în curte

Cum a auzit că a murit, a aprins şi el candele şi a pus flori la o poză cu marea glorie a Craiovei Maxima. (NU RATA, AICI: LORENA BALACI, CONSOLATĂ DE SORA EI)

Înainte să plece din localitatea natală, Ilie a văzut moartea cu ochii. A căzut într-o fântână şi a fost scos de un vecin. 

„Păi făcea flotări pe marginea fântânii şi probabil că a făcut mai multe şi i s-au slăbit puterile şi a căzut în fântână şi taică-meu s-a nimerit şi a intrat pe lanţul de la ciutură şi l-a luat… era copil.

Fiul localnicului care l-a salvat pe Balaci după ce a căzut în fântână

L-a salvat şi el a fost recunoscător toată viața, până când tata a murit. Era foarte iubit aici, la noi în comună. Toţi îl iubeau. Când venea aici şi juca toţi se duceau pe stadion. Nu se mai naşte unul ca el”, povestește un vecin. (VEZI ȘI: MĂRTURIA SFÂȘIETOARE A SOȚIEI LUI BALACI)

Strada Bujorului devine Strada Ilie Balaci

Pentru că a fost atât de mult iubit de oamenii din Bistreţ, autorităţile locale vor acum ca strada unde a locuit să se numească Ilie Balaci. (AFLĂ DE AICI: CAUZA MORȚII MARELUI FOTBALIST)

Primăria Bistreț îl omagiază pe Ilie Balaci

„În sedinţa Consiliului Local Bistreţ, avându-se în vedere că Ilie Balaci a fost una dintre cele mai mari personalități pe care le-a dat localitatea noastră, având în vedere că dânsul a fost declarat cetăţean de onoare, s-a luat o decizie ca Strada Bujorului să îi poarte numele. Aici, pe strada asta, avea casa părintească şi vrem să îi cinstim cumva memoria”, spune  Mihai Dinu, consilier local. 

Localnicii din Bistreţ vor merge în număr mare, marți, la Craiova, unde Ilie Balaci va fi înmormântat.

Unul dintre cei mai mari fotbaliști

Ilie Balaci (n. 8 septembrie 1956, Bistreţ, judeţul Dolj, m. 21 octombrie 2018, Craiova), a fost un fost jucător de fotbal din România şi ulterior, antrenor. Supranumit şi „Minunea Blondă”, Balaci a rămas unul dintre cei mai mari fotbaliști români.

Omagiu pentru Ilie Balaci, la intrarea pe stadionul Ion Oblemenco

Cariera sa de fotbalist se leagă de marile succese obţinute de Universitatea Craiova la începutul anilor 1980, care au culminat cu o semifinală de Cupă UEFA în 1982/1983. Din păcate, a avut un final prematur de carieră, din cauza deselor accidentări. Cea mai gravă dintre ele a fost provocată de fundaşul băimărean Grigore Arezanov, într-un meci de campionat, jucat la Baia Mare, la 21 februarie 1984.

Ca antrenor a avut performanţe notabile cu echipe din Africa de nord şi zona ţărilor arabe.

În martie 2008, a fost decorat cu Ordinul „Meritul Sportiv” clasa a III-a, pentru participarea la Campionatul European din 1984 și pentru întreaga activitate.

În 22 octombrie 2018, Președintele României i-a conferit post-mortem Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler fotbalistului Ilie Balaci.

(NU RATA, AICI: ILIE BALACI ȘI SOȚIA LUI, DANA, POVESTE INEDITĂ DE IUBIRE)